Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita usjeva
  • 02.01.2023. 09:00

Blaga zima nikako ne pogoduje strnim žitaricama - zaštita je obavezna

Toplo vrijeme i golomrazice nas prate i početkom zime, što nikako ne pogoduje ozimim kulturama.

Foto: Aleksandar Nestorović
  • 3.208
  • 246
  • 0

Neuobičajeno topla jesen dovela je već ubrzo nakon nicanja strnih žitarica probleme na usjevima. Toplo i suho vrijeme te nešto ranija sjetva uvjetovali su pojavu cikada, što je rijedak slučaj za to doba godine, koji su pored lisnih uši prijenosnici - vektori virusnih bolesti. Ovakve prilike ubrzale su rast i razvoj ozimih usjeva što nije dobro jer u zimu bez snijega ulaze u poodmakloj fazi.

Nakon sušnog razdoblja nastupio je vlažni što je pogodovalo razvoju virusnih bolesti i drugih patogena. Toplo vrijeme i golomrazice nas prate i početkom zime, iza nas je topao prosinac, što nikako ne pogoduje ovim kulturama.

Razvoj bolesti

Obilje vlage i visoke temperature pogoduju razvoj bolesti i pojavi kukaca. Slika s terena pokazuje da se na mnogim parcelama voda zadržava i da je zemljište prezasićeno te ju ne može usvojiti.

Za očekivati je i pojavu većeg broja bolesti

Na pojedinim parcelama primijećena je žuta patuljavost ječma te gljivično mrežasta pjegavost lista koju također izaziva visoka vlažnost zemljišta i zraka te prohladne noći. S obzirom na vrlo skupu jesensku sjetvu mnogi poljoprivredni proizvođači su bili primorani sijati merkantilno umjesto deklariranog sjemena što je uslijed povoljnih vremenskih uvjete i dovelo do pojave bolesti i insekata u ovako preuranjenoj fazi.

Ono što je prva i osnovna preporuka primjena plodoreda, upotreba deklariranog i tretiranog sjemena te neizostavne sve mjere zaštite bilja. Imajući to u vidu ratari ne bi trebali izostaviti niti jednu fazu zaštite bilja.

Fungicidni tretmani

Ozbiljni i veliki poljoprivredni proizvođači već odavno primjenjuju dva fungicidna tretmana i to: u fazi intenzivnog porasta i u fazi cvjetanja, pored već ustaljene zaštite od insekata i korova. Ukoliko se ne obave za očekivati je znatno niži prinos.

Izostaviti bilo koji tretman veliki je rizik s obzirom na sva ostala financijska ulaganja u startu. Štednja na agrotehničkim mjerama može nas koštati iznosa ukupnog roda.

Takođr, niska noćna, a visoka dnevna temperatura, odnosno temperaturne oscilacije nisu poželjne za ove ozime usjeve. Na parcelama gdje je sjetva obavljena nešto kasnije usjevi su u dobrom stanju i dobroj kondiciji.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Pšenica Ozimi usjevi Zaštita usjeva Blaga zima


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.