Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prihrana ozimina
  • 11.03.2020. 16:30

Bliži se druga prihrana pšenice i uljane repice: Koristiti se mogu sva dušična gnojiva

S drugom prihranom ne bi se trebalo kasniti, naročito kod uljane repice jer zbog nedovoljne ishranjenosti u fazi intenzivnog porasta može doći do ranog polijeganja usjeva.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 3.498
  • 219
  • 0

Klimatski uvjeti i sve dulji dan daju naslutiti kako nam uskoro slijedi intenzivan proljetni rast ozime pšenice i uljane repice.

Da bi se povećao sadržaj dostupnih hraniva u tlu, koje će usjevi iskoristiti za stvaranje odgovarajućeg prinosa po jedinici površine potrebno je primijeniti dušična mineralna gnojiva, savjetuju iz Petrokemije.

Kemijska analiza najtočnije otkriva sadržaj dušika u tlu

Najpouzdaniji pokazatelj potrebne količine dušika (N) za prihranu je kemijska analiza tla pod nazivom Nmin metoda, kojom se utvrđuje količina pristupačnog mineralnog oblika dušika u otopini tla. Kada se zna s kojom se količinom dušika raspolaže te koje su potrebe svakog pojedinog usjeva s obzirom na visinu očekivanog prinosa, izračuna se količina koja nedostaje i koju treba osigurati gnojidbom.

Različite sorte, a kod uljane repice i hibridi, koji se uzgajaju na tlima različite plodnosti i u različitim klimatskim uvjetima zahtijevaju i različit pristup prihrani, ali potvrđeno je da će prihrana podijeljena u više obroka dati bolji rezultat od jednokratne.

S drugom prihranom ne smijete kasniti pogotovo kod uljane repice   

Bliži se optimalno vrijeme za drugu prihranu, koja će usljediti za nekoliko dana. Za pšenicu je to početak vlatanja, kada se zametak klasa odvoji od čvora busanja približno 2 cm, a za uljanu repicu je to neposredno prije intenzivnog porasta, kada se iz rozete pojavljuju prvi pupovi. Prihrana u ovoj fazi rasta i razvoja potencira fotosintetsku aktivnost, koja će spriječiti pojavu sterilnih klasića kod pšenice, a isto tako će se omogućiti većem broju zametnutih pupova uljane repice da budu oplođeni i da se iz njih razvije plod, komuška. 

"S drugom prihranom ne bi se trebalo kasniti, naročito kod uljane repice jer zbog nedovoljne ishranjenosti u fazi intenzivnog porasta može doći do ranog polijeganja usjeva", upozoravaju iz Petrokemije. Mogu se koristiti sva dušična mineralna gnojiva jer oblik dušika nema presudan utjecaj na prinos i kvalitetu uljane repice i pšenice.

Tablica 1.  Formulacija i količina mineralnog gnojiva koja se preporuča primjeniti u II. prihrani

Formulacija gnojiva 

 

2. prihrana

 

ASN (26N + 15S)

150 – 250 kg/ha

KAN N (MgO) 27 (4,8)

150 – 250 kg/ha

PETROKEMIJas (20N+24S)

200 – 250 kg/ha

UREA N 46

80 – 100 kg/ha

UAN N 30 tekući

80 – 100 l/ha

Prilikom odabira gnojiva za prihranu treba napomenuti da dušično-sumporna gnojiva ASN i PETROKEMIJas po svojoj učinkovitosti ne zaostaju za KAN-om, standardnim dušičnim gnojivom najčešće primjenjivanim u prihrani u našim proizvodnim uvjetima.

ASN i PETROKEMIJas sadrže uz dušik i sumpor, koji potencira povećanje sadržaja ulja kod uljane repice i sadržaja proteina u zrnu pšenice.


Tagovi

Petrokemija Druga prihrana Uzgoj pšenice Uzgoj uljane repice Dušična mineralna gnojiva Nmin metoda Vlatanje ASN PETROKEMIJas


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]