Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita žitarica
  • 13.11.2022. 07:30

Bolesti žitarica koje se javljaju u jesen

Optimalni uvjeti potiču pojavu raznih bolesti na usjevima ozimih žitarica.

Foto: Depositphotos/volodymyrshtun
  • 2.254
  • 128
  • 0

Bolesti se na ozimim žitaricama mogu javiti vrlo rano. Zaštita počinje u proizvodnji i doradi sjemena kako bi se zaštitili klijanci i mlade iznikle biljke. Mjere koje se provode su različite, od primijenjene agrotehnike, izbora sortimenta, kemijskih i drugih sredstava.

Najčešće se javljaju: palež klijanaca, truleži korijena, pepelnica, plijesni i druge bolesti. U jesenskom periodu je dovoljno toplo i ima vlage. Stvaraju se optimalni uvjeti za razvoj mnogobrojnih uzročnika bolesti i infekciju biljaka. Njihovo nježno tkivo je odlična podloga za razvoj mnogobrojnih gljivica.

Propadanje tek izniklih biljaka

Na klijancima i mladim usjevima možemo primijetiti rane znakove propadanja zbog infekcije patogenima koji se nalaze na površini sjemena ili u zemljištu. Najčešće se radi o gljivicama koji pripadaju rodu Fusarium, ali i drugim.

Simptomi su vidljivi u fazama klijanja i nicanja. Pojavi ove bolesti doprinosi hladna i kišovita jesen kada žitarice imaju dug period nicanja, a često se može dogoditi da sjeme propadne dok je u zemljištu. To daje ćelava mjesta na parceli i potrebno je obaviti presijavanje ako uvjeti na terenu to dozvoljavaju.

Truležne bolesti

Pojave truljenja mogu izazvati razne gljivice, poput: Fusarium, Microdochium i Gaeumannomyces. Pogoduje im povećana vlažnost zemljišta i zraka i duga, topla jesen.

Kada je u pitanju trulež korijena prvi simptomi se javljaju pri bazi biljaka, busena. Bolest izazivaju gljivice roda Fusarium i Microdochium nivale. Često se nastavlja na već ostvarenu palež klijanaca, ali može se pojaviti i kao samostalno oboljenje.

Javlja se u vidu truleži korijena, vlati i rukavca lista. Naročito je opasna kada se javi prije busanja, jer tada dolazi do propadanja biljaka. U kasnijim infekcijama rijetko dolazi do odumiranja. Razvoju bolesti doprinosi prevelika vlažnost.

Nježno tkivo je odlična podloga za razvoj gljivica (Foto: M.C.Celić)

Gljivica Gaeumannomyces graminis i trulež koju izaziva mogu biti problem na zemljištima koja su teška, siromašna hranivima. Dodatno će se problem povećati zbog slabe drenaže i nepoštivanja plodoreda. Na usjevu se javljaju male oaze biljaka sa zaraženim korijenom i baznim dijelom vlati. Tkivo postaje tamnosmeđe, trune i odumire.

Plodored je posebno važan u vremenima skupog repromaterijala

Prijelom vlati izaziva gljivica Oculimacula yallundae. Simptomi se javljaju u vidu smeđih pjega na rukavcu, a poslije busanja prelazi na vlat. Lako se prepoznaje po vlatima koje leže prelomljene u svim pravcima. U slučaju loma zbog drugih uzroka vlati su slomljene u jednom pravcu.

Pepelnica se javlja na svim žitaricama, ali i na korovskim vrstama. Često su pogođeni pšenica i ječam. Najviše je ima u proljeće, ali duga jesen i topla zima mogu djelovati stimulirajuće na gljivicu Blumeria graminis i ona ostvaruje zarazu na mladom usjevu.

Simptomi se na početku jedva uočavaju. Napadnute biljke su prekrivene brašnastom prevlakom, a listovi postaju klorotični i odumiru.


Tagovi

Bolesti žitarica Trulež korijena Palež klijanaca Pepelnica Bolesti pšenice Bolesti ječma


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.