Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica
  • 01.09.2020. 07:30

Britanski mlinari otkupljuju njemačku pšenicu nakon drastičnog pada prinosa

Do sada je otkupljeno između 200.000 i 300.000 tona, a osim njemačke, uvezena je i kanadska koja nudi visoku razinu proteina potrebnu za spajanje s niže proteinskom britanskom pšenicom. 

Foto: Depositphotos/herraez
  • 275
  • 165
  • 0

Nakon najavljenog drastičnog pada prinosa pšenice za oko 35% u Velikoj Britaniji, mlinari posljednjih tjedana uvoze njemačku pšenicu. 

No, nisu razlog samo manji prinosi, proizvođači brašna još su prije par mjeseci počeli s rezervacijom ove žitarice, a zbog manje zasijanih površina. Prema zadnjim podacima ondašnjeg Ministarstva poljoprivrede, ove godine ima čak 24% manje površina, što predstavlja najveći pad još od 1970-tih godina, a kao glavni razlog navodi se vlažno vrijeme tijekom jesenske sjetve i sušno proljeće.

Njemačka i Poljska ostvarile bolji urod pšenice od Francuske

Do sada je otkupljeno između 200.000 i 300.000 tona, a osim njemačke, uvezena je i kanadska koja nudi visoku razinu proteina potrebnu za spajanje s niže proteinskom britanskom pšenicom, navodi Reuters.

Problem s trgovinom?

Iako plasiranje trenutno ide bez problema, brojni trgovci su zabrinuti što će se dogoditi ako Europska unija i Britanija ne sklope povoljan sporazum o trgovini. Dogovor o tranziciji istječe 31. prosinca, a uvjeti trgovine s ključnim partnerima, poput Njemačke, nakon tog datuma još uvijek nisu dogovoreni

Ova je zemlja prošle godine uvezla 1,05 milijuna tona pšenice uključujući 155,037 tona iz Njemačke. Kanada je bila glavni dobavljač prošle sezone s 441.527 tona, a ove godine očekuje se puno veći broj. 


Tagovi

Pšeenica Otkup Prinosi Velika Britanija Njemačka Kanada Trgovinski sporazum


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]