Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Visoke cijene
  • 26.01.2022. 12:00

Brlošić: Veselje ratara je kratko trajalo - čeka nas godina kakvu nitko nije prošao

Teško je ocijeniti treba li ići na visoke ili niže prinose, vrijedi li investirati. Postavlja se i pitanje koja će cijena biti u jeku žetve. Čeka nas godina kakvu nitko od nas nije prošao, rekao je Mato Brlošić za Osječku televiziju.

Foto: Jelena Rašić
  • 6.102
  • 537
  • 3

Prošlogodišnja ratarska godina bila je izazovna zbog nestabilnih vremenskih uvjeta, no potom je došla žetva i činilo se kako sve dolazi na svoje. Cijene žitarica bile su visoke, a poljoprivrednici zadovoljni. Međutim, već u listopadu sve je krenulo nizbrdo jer su cijene mineralnih gnojiva već tada krenule rasti.

"Prije godinu dana smo 100 kilograma ureje mogli nabaviti za 180 kuna. No, sada se cijena penje i do 900 kuna", upozorio je Mato Brlošić, dugogodišnji čelnik, danas aktualni zamjenik predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore. Kaže da su poljoprivrednici trenutno u nedoumici. Pitaju se hoće li kupiti gnojiva ili čekati da cijena padne.

Iako je prošla godina financijski bila dobra za njih, u 2022. su ušli sa strepnjom jer će sjetva biti duplo skuplja. "Naše je veselje kratko trajalo", istaknuo je Brlošić. No, kaže i dalje su optimistični. Pšenica koja je zasijana izgleda lijepo i bit će je dovoljno za hrvatsko tržište uz uvjet da se ne izveze.

"Teško je ocijeniti treba li ići na visoke ili niže prinose, vrijedi li investirati. Postavlja se i pitanje koja će cijena biti u jeku žetve. Čeka nas godina kakvu nitko od nas nije prošao", dodao je.

Samodostatnost je ključna

Istaknuo je i činjenicu da je svjetskim velesilama cilj upravo proizvodnja hrane. Kao primjer navodi Kinu koja si želi stvoriti zalihe. "Te zemlje maksimalno sve uključuju u proizvodnju, od poljoprivrednika, stručnjaka, ali i mehanizacije kako bi proizveli što više, a mi u Hrvatskoj nemamo ni za svoje potrebe", komentira on.

Čeka nas povijesno najskuplja proljetna sjetva - troškovi po hektaru veći i do 6.000 kuna

Kaže, očito je da se u svijetu nešto čudno događa, dok naša politika ne ide u tom smjeru. "Mislim da smo ostavljeni po strani, naši poljoprivrednici mogu samo čuti koliko će novca dobiti iz Europe", rekao je dodavši da očekuju da će Vlada shvatiti da je proizvodnja hrane broj jedan i da moramo proizvesti dovoljno za svoje potrebe.

Više pogledajte u emisiji Zlato ravnice Osječke televizije: 


Tagovi

Mato Brlošić Cijene repromaterijala Proljetna sjetva Poljoprivredna godina


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]