Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Snijeg dobrodošao
  • 13.01.2022. 16:30

Budžet za poljoprivredu povećan, ali loša sjetva - šta donosi proljeće?

Poskupjela mineralna gnojiva, pa se proizvođači snalazili kako su znali i umjeli - bacali dosta manje đubriva

Foto: Depositphotos/janka3147
  • 233
  • 47
  • 0

Snijeg koji je prekrio dio Bosne i Hercegovine dobro je došao usjevima pšenice i uljane repice. Ovakvo vrijeme odgovara ozimim kulturama, kako bi se sačuvala vlaga iz prethodnih mjeseci.

Prema ocjeni predsjednika Udruženja poljoprivrednika FBiH, Nedžada Biće, situacija na sjetvenim površinama trenutno nije loša. Međutim, drugi faktori nisu povoljni.

Sama sjetva nije rađena kvalitetno. Znajući koliko su poskupjela mineralna gnojiva, pa i sama sjemena dok je trajala sjetva, proizvođači su se snabdijevali kako su znali i umjeli. Bacano je dosta manje đubriva, kupovana su nekvalitetna sjemena, šta će biti, vidjet ćemo“, kaže Bićo.

Rano za prognoze

Međutim, neupitno je da će kvalitet proizvoda, ali i količina prinosa biti slabiji, ipak treba se nadati što povoljnoj situaciji na proljeće.

Rano je još govoriti o prognozama, tek je zima zakoračila, moramo malo sačekati“, kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Snijeg dobrodošao (Foto: Depositphotos/Photozirka)

Čemu vakat tome je i vrijeme. Ovom narodnom poslovicom većina poljoprivrednika je dočekala snijeg. Ipak, tamo gdje on nije pao, ratari će morati zasukati rukave.

U zasijanim područjima gdje nema snijega, poljoprivrednici bi trebali presijavati jer ima površina koje su bile pod vodom poslije sjetve. Najvažnije je da ih sada dohrane“, savjetuje Bićo.

Veći budžet

U ovoj teškoj i izazovnoj godini mnogi ratari očekuju i veću pomoć vlasti. Federacija BiH još nije dobila budžet za 2022. godinu, a očekuje se da bi on mogao biti usvojen u narednom periodu. Naime, krajem januara će se ovaj dokument naći u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Prema riječima Biće, prijedlog Vlade FBiH je da budžet za poljoprivredu ove godine iznosi 101 milion KM, što je za 14 do 15 miliona više nego u 2021.

Ako gledamo u visini povećanja, to nije loše, ali nije ni približno dovoljno koliko je potrebno da bi se održala domaća proizvodnja i da bi ona bila konkurentna uvozu. Treba više izdvajati, ali zasad smo zadovoljni“, zaključuje on.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Sjetva Snijeg Nedžad Bićo Udruženje poljoprivrednika FBiH Budžet Đubrivo


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.