Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TotY 2022
  • 08.08.2021. 10:00

Case Optum 300 CVXDrive AFS: Proaktivan, produktivan, protektivan i profitabilan

Ova četiri "pro" argumenta, koji novi Optum podižu na višu profesionalnu razinu, prema mišljenju inženjera CASE-a, su i poker aduta u borbi za prestižnu titulu traktora godine.

Foto: Case IH
  • 79
  • 157
  • 0

Proaktivnost, produktivnost, protektivnost i profitabilnost, glavne su značajke zbog kojih inženjeri globalnog brenda poljoprivredne mehanizacije Case IH smatraju da njihov Optum 300 CVXDrive AFS opravdano ulazi u finalnu utrku za prestižni naslov "Tractor of the Year 2022“ u kategoriji najboljeg ratarskog traktora.

Pojašnjavajući članovima TotY žirija svaki od ovih "4 Pro", Darragh Mullin, član marketing tima za Europu, istaknuo je kako novi Optum podiže traktor na višu profesionalnu razinu.

Proaktivno, jer pruža nove usluge na daljinu, poput uvida u zaslon, dijagnostike i ažuriranja softvera iz udobnosti ureda.

Produktivno, zahvaljujući novim AFS rješenjima, kao što je Vector Pro prijemnik prilagodljivog AFS PRO 1200 zaslona na unaprijeđenom poznatom Caseovom Multicontroller upravljačkom rukohvatu.

Protektivno, jer će se zaštićeni trogodišnjim uslugama povezivanja, telematike i jamstva poljoprivrednici moći fokusirati na samu proizvodnju.

Profitabilno, jer će zahvaljujući AFS Connect portalu koji podržava bolje donošenje odluka, produktivnost strojeva i niže troškove vlasništva kroz duže servisne intervale i štedljivije motore, osigurati isplativost.

Pogon i snaga u kompaktnom paketu

Dakle, ovogodišnji je TotY finalist zapravo sinergija najnovije AFS tehnologije i već dokazanog i nagrađivanog modela Optum CVX. Njegov prepoznatljiv učinkovit dizajn, kaže Mullin, čini produktivan sklad pogona i snage u kompaktnom okviru.

U ovoj seriji od tri modela, čije numeriranje, dakako, označava nazivnu snagu, odabrani je finalist najjači. S Optumom 300 maksimalna snaga raste na 313 KS pri 1.800 okr/ min dok se najveća rezerva okretnog momenta od 1.282 Nm, za najzahtjevnije radne zadatke, postiže pri niskih 1.400 okretaja motora.

Podsjetimo, riječ je o 6-cilindričnom NEF 67 motoru iz radionice FPT Industrial, zapremine 6,7 litara, s HI-eSCR2 tehnologijom zahvaljujući kojoj zadovoljava Stage V standarde redukcije emisije štetnih plinova. Dizajn motora i emisije ispušnih plinova ne zahtijevaju regeneraciju i održavanje nakon naknadne obrade.

S 22 LED svjetla ukupne jačine i do 66.000 lumena pretvara noć u dan

Tehnički podaci navode da je potrošnja goriva 219 g/kWh. Motor je kompatibilan i s biodizelom. Također, inženjeri Casea su odobrili i uporabu HVO (s eng. hidrotretirano biljno ulje) sintetičkog biodizela za koje recenzirane studije pokazuju smanjenje emisije ugljika. Usput, zapremina spremnika goriva je 630 a AdBlue dodatka 96 litara.

Servisni interval je produžen na 750 sati što dakako snižava troškove, ali i smanjuje negativni utjecaj na okolinu te omogućava duže vrijeme rada na polju za 25 posto u usporedbi s dosadašnjim servisom od 600 sati.

Provjereni bestupanjski prijenos

Vučna se snaga prenosi CVX bestupanjskim prijenosom hidromehaničkog dizajna s četiri ranga koji koristi tehnologiju dvostruke spojke za automatsku promjenu stupnja brzine pod opterećenjem. Ovakvo rješenje osigurava da se na poteznici isporučuje 100 posto mehaničke snage motora potrebne za zahtjevne radne zadatke ispod 10 km/h, dok se na cesti ponaša kao najglatkiji automatski prijenos, od minimalnih 0,2 do maksimalnih 50 km/h. Ekobrzina od 40 km/h se postiže pri 1.300 okr/min, a ona od 50 km/h pri 1.600 okretaja motora.

Ecodrive ručni gas omogućuje vozaču da unaprijed odabere minimalne i maksimalne brzine motora, prilagođavajući raspon okretaja motora poslu koji obavlja, dok APM (automatsko upravljanje produktivnošću) kontrolira omjer CVXDrive i broj okretaja motora prema zahtjevima snage, što dakako, osigurava optimalnu učinkovitost potrošnje goriva i snagu.

Najnovija verzija Caseovog inteligentnog upravljanja prijenosom kojeg unaprjeđuju već dva desetljeća, uključuje i spomenuti AFS Pro 1200 display preko kojeg vozač ima veću kontrolu, između ostaloga, nad podešavanjem ubrzavanja/ usporavanja, osjetljivost i agresivnost prijenosa, te reakcije pedale i Multicontrollera.

Snažna hidraulika

Hidraulika (CCLS pumpa) protoka i do 220 litara u minuti će zadovoljiti zahtjeve najvećih, a podizni kapacitet od 11 tona i najtežih oruđa u ovom segmentu. Usklađena je s osam novih vanjskih priključnih ventila, pet stražnjih i tri srednja. Ventili su kodirani, u boji, s elektro-hidrauličkim upravljanjem.

Na raspolaganju su brzine kardanskog vratila od 540 i 1000 okr./min., a svaka ima i svoju ekonomičnu inačicu za najbolju uštedu goriva i izlaznu snagu što se postiže pri 1.600 okretaja motora.

S druge strane, prednja poluga može podići i do šest tona, a prednje priključno vratilo ima dvije brzine 1.000 i 1000E okr/min. na 1.886 odnosno 1.585 okretaja motora.

U prednju su polugu integrirani konektor za napajanje i priključni ventil. Tu su i prekidači za sigurnije spajanje s daljinskim upravljanjem iz kabine, iz koje se također upravlja i prednjim priključnim vratilom.

Ovjes prednje osovine sedlastog dizajna s hodom od 100 mm jamči udobnost i stabilnost vožnje.

Udobnost za dugi radni dan

Kad smo kod udobnosti, za vozača je među najvažnijima razina buke koja je ovdje zahvaljujući novim materijalima smanjena na 66 decibela. Osim najtiše Case kabine do sada, progresivni dizajn će pružiti i bolju vidljivost zahvaljujući 11 posto više prozorskih površina te ugodniju radnu atmosferu jer se hladi 35 posto brže u odnosu na prethodnu generaciju Optum kabine.

Inače, kabina je prostranija za 7,5 posto, što će posebno razveseliti one s dužim nogama ili one koji trebaju više mjesta za osobne stvari.

Caseovo polu-aktivno sjedalo, koje usput rečeno reagira na individualnu težinu vozača, se zajedno s novim upravljačkim rukohvatom može zakrenuti za 22 stupnja udesno.

AFS povezanost

Sve u svemu, ovaj finalist, kažu inženjeri Case-a, kombinira najbolje od tri svijeta – performanse, dizajn i pametnu tehnologiju.

Ovo potonje, dakle, predvodi AFS Pro 1200 monitor širokog ekrana kojim farmeri mogu upravljati novim Optumom, jednostavnim podešavanjima kao kod pametnih telefona, a čija elektronička arhitektura osigurava i spremnost za buduća softverska rješenja.

Središnja točka naslona za ruke je koder koji vozaču omogućuje navigaciju kroz monitor AFS Pro 1200, ali i točna podešavanja stroja tijekom rada na terenu. Na A-stupu su uvijek vidljive sve ključne informacija o traktoru. Poboljšani 12 -inčni LCD zaslon u boji osjetljiv na dodir ima vrlo visoku rezoluciju i veliku vidljivost i na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Postoje četiri video ulaza za kamere i ugrađeni USB priključak s potpunom funkcionalnošću traktora i radiom, klima uređajem i kontrolom telefona nadohvat ruke.

Nova će generacija Optum CVXDrive AFS Connect uz dosadašnju AFS Connect razmjenu podatka s pouzdanim partnerima imati i dodatnu podršku od strane lokalnog zastupnika putem daljinskog pristupa zaslonu u traktoru i daljinske pomoći. Proaktivna analiza podataka stroja pomoći će i kupcima i trgovcima izbjeći zastoje u radu. Naime, alat za daljinsko omogućuje povezivanje sa strojem i analizu CANBUS mreže - kako bi diler mogao doći na teren s pripremljenim rješenjem. Daljinski je moguće odraditi i ažuriranje softvera.  U konačnici, AFS Connect će pomoći i u koordiniranju aktivnosti čitavog voznog parka osiguravajući podatke u realnom vremenu, što je osobito korisno kod sezonskih poslova uskog vremenskog prozora.

Dodatna sigurnost

U nizu korisnih funkcija spomenimo i HMC II i Accuturn PRO, za automatsko okretanje traktora i priključka na uvratini, te ISOBUS III generacije zahvaljujući kojem priključni stroj, primjerice balirka diktira brzinu traktora kako bi ostvarila maksimalnu učinkovitost baliranja.

I najteži radni zadaci bez napora

Među novim tehnikalijama je i pokretanje traktora bez ključa, uključivanjem/ isključivanjem tipke za startanje motora. Programirani privjesci za ključeve korisnicima flote pružaju fleksibilnost, dok ulaz bez ključa i središnje zaključavanje povećavaju sigurnost.

A kad smo kod sigurnosti, tu je i patentirani sustav kočenja prikolice zahvaljujući kojem se detektira usporavanje traktora i, na površinama s mogućim proklizavanjem, prvo aktivira kočnica prikolice ili vučenog priključnog stroja da bi se spriječilo guranje traktora i tako održala njegova stabilnost.

Na koncu, tu je i automatska parkirna kočnica koja se aktivira nakon 90 sekundi od zaustavljanja ili ako vozač napusti svoje mjesto na više od pet sekundi.

Sva ova nova digitalna i tehnička rješenja potvrđuju vodeću ulogu Case-a u produktivnosti i tehnologiji CNH Industrial, brenda orijentiranog na ozbiljne, profesionalne poljoprivrednike i pružatelje usluga koji traže traktore velikih konjskih snaga i kombajne velikog kapaciteta s naprednim industrijskim tehnologijama, zaključuje Mullin.


Tagovi

TotY Case IH Traktor Optum


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97