Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište pšenice
  • 14.12.2021. 07:30

Cijena krušne je u padu, dok cijena durum pšenice raste

Svjetsko tržište bilježi nedostatak durum pšenice što dovodi do poskupljenja tjestenine, dok je ponuda krušne zadovoljavajuća.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 1.193
  • 116
  • 0

Cijene krušne pšenice u SAD-u su pale nakon što su objavljeni podaci USDA (Ministarstvo poljoprivrede SAD-a) koji su korigirali i prognozirali veću globalnu proizvodnju, ali i zalihe te žitarice. Tamošnje je ministarstvo podiglo svoja predviđanja jer su količine pšenice u Australiji, Kanadi i Rusiji veće nego prethodnih mjeseci mada se strahovalo da će kiše u Australiji dovesti do velikog pada prinosa, navodi Agrarheute

Zahtjevi na međunarodnom tržištu su utjecali i na europske cijene žitarica. Na pariškoj burzi MATIF, vodeći ugovor o pšenici za ožujak pao je za gotovo 5 eura - na sadašnjih 282,50 eura po toni.

Cijene krušne pšenice u padu

Globalna prosinačka predviđanja USDA za ovu žitaricu u periodu 2021./22. uključuju niz korekcija, odnosno veću proizvodnju, veću potrošnju, više trgovine i na kraju veće zalihe.

Australska proizvodnja povećana je za 2,5 milijuna tona na rekordnih 34,0 mil. t, na temelju najnovijih podataka ABARES (Agencije za poljoprivrednu ekonomiju i znanost Australije).

Proizvodnja u Rusiji je porasla je na 75,5 mil. t zbog veće žetve ozime, prema ažuriranim podacima ruskog ministarstva poljoprivrede. Kanadska je povećana za 0,7, na 21,7 mil. t.

Padaju cijene žitarica na svjetskim tržištima - koji su razlozi?

Najveća promjena pogađa Iran jer je došlo do povećanja uvoza s 1,5 milijuna tona na 7 mil. t. Razlog tome je vrlo slab urod. Riječ je o najvećem iranskom uvozu pšenice svih vremena, premašivši prethodni rekord od 6,8 ​​mil. t iz 2008/09.

Predviđene globalne zalihe u 2021/22. povećane su za 2,4 milijuna tona na 278,2 mil. t od strane USDA. Najveća povećanja su zabilježena u Australiji i Kanadi, kao i u Sjedinjenim Državama.

Poskupljenje i nestašica durum pšenice

Istovremeno smo svjedoci poskupljenja tjestenine do kojeg je došlo zbog manje proizvodnje i visokih cijena durum pšenice na svjetskim tržištima. Ovo je još jedan udar na džep potrošača kada znamo da velik dio građana koristi tjesteninu u svojoj prehrani.

Agronotizie piše da je zbog visokih temperatura i suše tijekom 2021. godine podbacila žetva prvenstveno u Australiji, Kanadi, Italiji i Mađarskoj, glavnim zemljama proizvođačima ovog tipa pšenice. 

Njezina je cijena u Kanadi dostigla 610,78 eura po toni, dok je ona u USA u blagom padu. Na burzi u Čikagu također pokazuje pad, ali je neizvjesno do kada će on trajati i do kojeg iznosa.

Prema izvješću kanadske Komisije za razvoj pšenice pokrajine Saskačevan ove godine prinos je bio puno manji od očekivanog. Do sada je ta zemlja izvezla manje ovog tipa te žitarice nego u istom periodu prošle godine. Ovogodišnji su urod umanjile vremenske prilike, odnosno veće količine kiše koje su pale neposredno pred zriobu i žetvu. Inače kanadska proizvodnja podmiruje dvije trećine svjetskih potreba za durum pšenicom.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Talijanski proizvođači tjestenine su svoje potrebe do sada podmirivali na domaćem tržištu, ali su ove godine prisiljeni izaći na međunarodno. Očekivalo se da će proizvodnja u toj zemlji premašiti uspješnu žetvu iz 2020. godine, ali su površine pod durumom snižene.

Zbog svega navedenog predviđa se da će poskupljenje dostići najvišu razinu u posljednjih 13 godina. Svjetske zalihe svedene su na najmanju količinu u posljednjih šest. Zbog svega navedenog, proizvođači su u strahu da neće imati dovoljno sirovine u prvoj polovini 2022.

Usporedno sa smanjenjem količine i povećanjem cijene, potrošači pokušavaju pronaći alternative. Australija je prodala Europskoj uniji svoje zalihe iz prošle godine. Meksiko se opskrbio pšenicom iz Alžira, dok je u Turskoj, koja je veliki izvoznik tjestenine, problem riješen promjenom zakonske regulative. Oni su udio obične pšenice podigli sa 30 na 100 posto i na taj način izbjegli nestašicu tjestenine.


Tagovi

Cijene pšenice Cijene žitarica Tržište žitarica Uvoz Izvoz Durum pšenica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić