Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 17.08.2022. 15:00

Cijena uljane repice pala na najniži nivo u godinu dana

Više je razloga za ovakav trend u cijeni uljane repice koja je unatoč suši ove godine dala jako dobar urod od Kanade preko Evrope do Australije

Foto: Depositphotos/smereka
  • 100
  • 98
  • 0

Pad cijena soje u SAD-u i sve veći izvoz iz Ukrajine preko Crnog mora uzrokovao je pad prometa uljane repice i to, kako piše Agrarheute, na najniži nivo od septembra 2021. godine. 

Početkom ove sedmice cijene te uljarice su na evropskom terminskom tržištu pale za 24 eura po toni, što se nastavilo i u utorak, te iznose 629 €/t. Ovo je najniži nivo od septembra 2021. godine. Kada je riječ o trenutnim cijenama, one su nešto više.   

Najveći utjecaj je imao pad cijena soje u SAD-u za 4,2 posto u dva dana, a gdje ona iznosi 14,73 dolara po bušelu, odnosno 0,53 eura za kilogram. Analitičari ovu pojavu objašnjavaju najnovijom prognozom o stanju žitarica i uljarica kojeg je obajvilo američko ministarstvo poljoprivrede (USDA). Naime, prema tom dokumentu, žetva soje je povećana za gotovo milion tona, na 123,3 mil. t što je navodno prinos rekordnih nivoa te iznenađujući s obzirom na vremenske prilike. 

Uprkos suši dobar urod

Kada je riječ o uljanoj repici u Evropi, ona je uprkos suši bila neočekivano dobra. No, pad cijena, nakon povećanja krajem jula, se uz već spomenuta pojašnjenja opravdava velikih strahom od recesije i padom potražnje u industriji biogoriva. 

Evropska komisija procijenila je krajem jula žetvu na oko 18 miliona tona, u usporedbi sa 17 mil. t u prethodnom razdoblju. Početkom avgusta Strategie Grains je čak pretpostavio da će ona biti oko 18,5 mil. t. 

Suša nije omela urod (Foto: Depositphotos/SimpleFoto)

Komisija i dalje očekuje uvoz od 4,5 mil. t u novoj marketinškoj godini, u usporedbi s 5,5 mil. t u prethodnoj. U prvih 6 sedmica nove mg. zemlje EU uvezle su 630.000 tona te uljarice što je čak oko 200.000 tona više nego u isto vrijeme prošle godine. Od toga je 130.000 t otišlo u Francusku, a po 120.000 t u Njemačku i Nizozemsku.

Do sada je glavni dobavljač bila Australija (tri četvrtine količine), a čak je 74.000 t (12 posto) stiglo iz Ukrajine.

Rekord u Rusiji? 

Kada je riječ o uzgoju, Francuska kao jedan od najvećih proizvođača bilježi rast te je urod procijenjen na 4,35 miliona tona što je povećanje od najmanje 1,02 mil. t u odnosu na 2021. U Njemačkoj su prognoze također povećane za oko 300.000 tona te iznosi 3,8 mil. t. 

Urod je dobar i u Kanadi, Australiji te Ukrajini, a Rusija bi s 3,9 miliona tona mogla ostvariti rekordan urod, pokazao je USDA izvještaj. 


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Cijene Terminsko tržište Prognoze Recesija Uljarice Urod Suša


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]