Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva
  • 02.11.2021. 14:30

Cijene repromaterijala ne ugrožavaju sjetvu, farmeri čekaju potpore!?

Poljoprivrednici očekuju sredstva iz Kompenzacionog fonda, kao i to da ministarstvo poljoprivrede RS objavi novi pravilnik za pomoć u uslovima postojeće pandemije korona virusa. 

Foto: Renata Prusina
  • 212
  • 108
  • 0

Jesenja sjetva je odavno otpočela, ali u toku 2021. godine mnoge bi parcele mogle ostati neobrađene zato što su ovogodišnje cijene neophodnog repromaterijala znatno veće, u poređenju sa ranijim sezonama?

Prema procjenama pojedinih stručnih službi, u 2021. biće zasijano oko 67.500 hektara obradivih površina, što prema riječima Saše Lalića, načelnika Odjeljenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, predstavlja povećanje za tri hiljade hektara u odnosu na 2020. 

"Dominantna je pšenica i bez obzira na sve probleme, od suše pa i raznih poskupljenja, imaćemo veću sjetvu nego ranije", naveo je Lalić za RTRS

Da bi kupili 100 kilograma mineralnog đubriva, poljoprivrednici će ove godine morati da izdvoje i do 130 KM dok su istovremeno cijene repromaterijala iz dana u dan sve veće. 

"Generalni trend poskupljenja energenata doveli su i do poskupljenja repromaterijala, prije svega đubriva. U principu, ako budu dobri prinosi, odnosno, rodna godina, cijena ne bi trebala ići gore kada je u pitanju finalni potrošač", pojašnjava Lalić, dodajući da nadležno ministarstvo nastavlja i dalje da pomaže i sufinansira poljoprivredne proizvođače. 

Potpore za uzgajivače junadi i svinja

Sa druge strane, u Savezu Udruženja poljoprivrednika RS kažu da farmeri očekuju sredstva iz Kompenzacionog fonda, kao i to da ministarstvo poljoprivrede RS objavi novi pravilnik za pomoć u uslovima postojeće pandemije korona virusa. 

Predsjednik Saveza, Stojan Marinković, rekao je za Srnu, da su odobrena sredstva kao pomoć proizvođačima iz Kompenzacionog fonda, te da očekuje da se što prije objavi novi pravilnik, kako bi farmeri mogli da ostvare prava na ta sredstva. 

"Radi se o potporama predviđenim za uzgajivače svinja i junadi", pojasnio je Marinković, napominjući da je poljoprivrednicima potreban novac kako bi kupili barem đubriva ili gorivo prije poskupljenja, koja se prema nekim procjenama, očekuju u skorijoj budućnosti. 

Troškovi sjetve: Najveći udio imaju cijene dizel goriva i đubriva

Kako smo nedavno pisali, troškovi sjetve pšenice u tekućoj, 2021. godini veći su u odnosu na prošlu sezonu i u prosjeku iznose 14 odsto, odnosno 16 procenata u zavisnosti od regije, te je nešto skuplja sjetva na području Lijevče polja u odnosu na Semberiju.  

Kako saznajemo iz resornog ministarstva, u strukturi troškova aktuelne agrotehničke operacije, najveće učešće imaju troškovi đubriva čija je cijena veća za 116 odsto u odnosu na 2020. godinu. Pored toga, skoro isti udio u troškovima sjetve imaju radne aktivnosti koje će zbog veće cijene dizel goriva biti skuplje u poređenju sa proteklom godinom za najmanje 25 procenata.  


Tagovi

Jesenja sjetva Uzgajivači junadi Uzgajivači svinja Kompenzacioni fond Troškovi sjetve Poskupljenja Repromaterijal


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.