Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište uljarica
  • 17.06.2017. 10:30

Cijene uljarica rastu unatoč zalihama

Cijene uljarica prošlog su tjedna počele rasti uslijed zabrinutosti za američku soju i kanadsku uljanu repicu zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Foto: bigstockphoto.com, dimid_
  • 2.547
  • 197
  • 0

Cijene uljarica prošlog su tjedna počele rasti uslijed zabrinutosti za američku soju i kanadsku uljanu repicu zbog nepogodnih vremenskih uvjeta. Vijesti o uvozu kineske soje također su poduprle rast cijena.

No posljednje procjene američkog Ministarstva poljoprivrede potaknule su na razmatranje o teškoj situaciji sa zalihama na globalnom tržištu.

Globalna proizvodnja soje

Američko Ministarstvo poljoprivrede procjenjuje da će u sezoni 2016/17 globalna proizvodnja soje dosegnuti 351.3Mt, za 3.3Mt više od prijašnje prognoze u svibnju. Razlog je poboljšana revizija za proizvodnju brazilske soje. Rezultat su više projekcije početnih zaliha u sezoni 2017/18 i to za 3Mt više nego u svibnju kada su bile na rekordnih 93.2Mt.

Sušno vrijeme donosi zabrinutosti za kanadsku uljanu repicu što je dovelo do rasta vrijednosti budućnosnica. Manje padalina nego obično smanjilo je vlagu u tlu u južnim dijelovina prerije, a očekuje se i pogoršanje suše.

Mogući su samo lokalni pljuskovi Manitobi i Saskatchewanu.

Kina je uvezla rekordnih 9.59Mt soje u svibnju 2017 kao rezultat zastoja u transportu soje koju je prethodno kupila na vanjskom tržištu. No očekuje se da će se potražnja i uvoz sada usporiti.

Foto: bigstockphoto.com, dimid_87


Tagovi

Uljarice Cijene Tržište


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo