Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 01.04.2021. 18:00

Cijene žitarica i dalje u padu - o čemu ovise?

Prema EuroNext-u tona pšenice košta 214,75 eura, a kukuruza 213,50. Na daljnji razvoj situacije utječu svjetske velesile poput SAD-a, Rusije i Kine.

Foto: Depositphotos/Sodel_Vladyslav
  • 2.316
  • 238
  • 0

Europske cijene pšenice početkom tjedna pale su za dva posto zbog nedostatka potražnje, a povoljno vrijeme za rast usjeva na sjevernoj hemisferi podiglo je vrijednost nove žetve. Prema posljednjim podacima pariške burze, tona pšenice košta 214,75 eura, dok se tonom kukuruza trguje po cijeni od 213,50 eura

Cijena one za mlinsko-pekarsku industriju, na temelju posljednjih dostupnih ugovora za svibanj tekuće sezone 2020/21, smanjena je za dva posto, na 210,50 eura po toni. 

Visoku je vrijednost postigla 19. siječnja, u ugovoru od 236 eura po toni, a taj je iznos potakla snažna potražnja, posebno iz Kine te ruski porez na izvoz usmjeren sprječavanju inflacije hrane. "Potražnja je ostala slaba i trenutno nema otvorenih natječaja koji bi mogli privući europsku pšenicu", rekao je jedan trgovac za reuters.

Raste i zabrinutost zbog kineske potražnje, uslijed novih slučajeva afričke svinjske kuge.

Kada je riječ o rujanskim cijenama i novoj žetvi, cijene su pale na 194 eura po toni, a pod pritiskom dobrih izgleda.  

U Francuskoj su uvjeti uzgoja meke pšenice ostali povoljni, a najnoviji podaci pokazuju da je 87 posto usjeva ocijenjeno dobrim ili izvrsnim.

Dobri izgledi u SAD-u i Rusiji

Izvozne cijene ruske pšenice naglo su pale prošlog tjedna i tako produžile pad na četvrti tjedan zaredom. "Rusi moraju još puno izvoziti pa cijene padaju, a mi ih pratimo", smatra trgovac.

Međutim, agrarhaute piše da na tržištu žitarica sve ovisi o podacima koje će objaviti američko Ministarstvo poljoprivrede (USAID). Riječ je o zalihama pšenice, kukuruza i soje u SAD-u iza čega se krije izvozna potražnja i globalna ponuda sljedeće žetve.

Osim toga, i snaga kineskog uvoza igra presudnu ulogu u formiranju cijena, a nedavno su Kinezi upozorili Francusku da isporuči pšenicu veće kvalitete nego što je to činila prije. U svakom slučaju, ta je gospodarska velesila najavila da će pojačati kontrolu zaštite bilja i kvalitete.

Obilje kiše očekuje se u regijama Rusije i SAD-a koje su glavne u proizvodnji ove žitarice što bi trebalo poboljšati izglede za oba vodeća izvoznika. Shodno tome, rusko je savjetodavno vijeće za poljoprivredu (ICAR) povećalo svoju prognozu za žetvu u 2021. godini sa 78 na 79,8 milijuna tona.

Također i Međunarodno vijeće za žitarice (IGC) objavilo je prognozu globalne proizvodnje u sezoni 2021/22. u kojoj navode rekordnu žetvu od 2.224 milijardi tona.


Tagovi

Cijene Tržište Žitarice Burza Cijene pšenice


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/