Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 06.05.2021. 18:00

Cijene žitarica rastu: Tona kukuruza oko 241, a pšenice 258 eura?

Rast cijena potiče potražnja iz Kine, korona kriza, veći prijevozni troškovi, prazna skladišta, ali i loši vremenski uvjeti diljem svijeta.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 5.922
  • 801
  • 0

Da su svjetske zalihe žitarica sve manje dokazuju visoke cijene na tržištu. Osim toga, sve su više i za one iz nadolazeće žetve, a poljoprivrednici ne pamte takve vrijednosti. Tona pšenice prema pariškoj burzi EuroNext košta 257,75, a čikaškoj CME 236,84 eura.

Njihov rast potaknula je slabija žetva u SAD-u i problemi koje je stvorila meteorološka pojava La Nina u Južnoj Americi. Uvelike je utjecala i potražnja iz Kine koja je na svjetskom tržištu kupovala više pšenice, kukuruza, ječma i soje nego ikad prije zbog obnove stada svinja, čiji se trend nastavlja.

Uz to, postoje je i preokreti koje je donijela pandemija koronavirusa. Dovela je do nagle kupovine i skladištenja zaliha u brojnim zemljama. Unatoč rekordnoj žetvi, Rusija je uvela visoke izvozne carine za borbu protiv inflacije na domaćem tržištu. Njihov primjer slijedila je Argentina i niz azijskih zemalja. Probleme stvaraju i opskrbni lanci te rastući troškovi prijevoza, piše agrarheute.

Neizvjesna globalna ponuda

Nadalje, izgledi za novu žetvu kukuruza i soje nisu baš dobri. Analitičari vjeruju da će globalna ponuda biti vrlo neizvjesna do sljedeće jeseni, jer su neka skladišta već prazna. Amerikanci su u problemima jer ne mogu ispuniti svoju obvezu isporuke prema Kini i ostalim velikim kupcima, koja je unaprijed dogovorena. To stvara špekulacije i daljnje povećanje cijena. Shodno tome, tona kukuruza na EuroNext-u košta 241,25, a CME-u 239,05 eura. Sa zobi se trguje s 219,33 eura po toni.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama možete pratiti Baze podataka > Tržište

Gotovo cijeli američki pojas gdje se uzgaja kukuruz je zahvatila suša i hladnoća, a suho vrijeme pogodilo je i sjever. Ondje jare kulture slabo niču zbog nedostatka vlage, niske temperature tla te mraza.

To osigurava da su cijene nove žetve pšenice u SAD-u i Kanadi već sada više od stare, a postigle su osmogodišnji maksimum. Na to su utjecale i vrlo visoke cijene kukuruza pa se pšenica koristi kao zamjena u hrani za životinje.

Kina kupuje od Francuske

Međutim, cijene će najviše ovisiti o tempu kojom kupuje Kina. Iako tamošnje vlasti trenutno procjenjuju da će i njihova žetva biti dobra, skladišta zjape prazna. Stoga će njihova potreba za uvozom i dalje biti velika. Uz to, analitičari su sumnjičavi prema kineskim brojkama i smatraju da rijetko pokazuju stvarno stanje.

Ruski su ratari posijali veće površine ozime pšenice, ali hladni val koji je zahvatio tu zemlju kao i neke regije Europe mogao bi smanjiti prinose. Više od 700 hektara u toj zemlji morat će biti preorano, izvijestila je tamošnja konzultantska tvrtka IKAR i revidirala svoju vrlo visoku procjenu žetve s 81 na 79,5 milijuna tona, no i to će biti dobar rezultat.

Ratari oprez: Toplo vrijeme pogoduje gljivicama na oziminama - pregledavajte usjeve

Većina analitičara smatra da je velika ruska žetva prijeko potrebna kako bi se donekle osigurale globalne zalihe. Procjene za Europu još uvijek nisu dovršene, iako primjerice, Strategie Grains trenutno predviđa znatno veću žetvu pšenice nego prošle godine. Razlog tome su veće površine u Francuskoj, gdje bi ona mogla biti dobra unatoč mrazu koji je ondje nedavno nanio velike štete u agraru.

Kina je iz te zemlje već naručila velike količine, a ta je država postala jedna od njihovih važnijih izvora za opskrbu žitaricama.


Tagovi

Tržište žitarice Cijene pšenice Cijene kukuruza Nadolazeća žetva Izvoz Uvoz


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić