Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pioneer
  • 02.10.2019. 10:30
  • Osječko-baranjska, Klisa

Corteva: Tendencija je koristiti tretirano sjeme, a smanjiti prskanja

Tvrtka Corteva Agriscience™ na pokusnom polju kukuruza u Klisi pokazala je proizvođačima ostvarene rezultate već dobro poznatih, ali i novih Pioneer hibrida, koji tek trebaju izići na tržište! O kojim novitetima se radi?

Foto: Damir Rukovanjski
  • 2.474
  • 129
  • 1

Damir Jelošek, Romeo Jukić i Igor Imrović iz Corteve, odnosno, iz tvrtke Pioneer sjeme, proveli su nas kroz pokusna polja kukuruza u Klisi kod Osijeka. I kako je rekao Jelošek, okupili smo se da oni nešto nauče od poljoprivrednika i obrnuto te tako zajedno budu uspješniji.

Damir Jelošek je objasnio kako funkcionira Corteva jer je to ipak još uvijek novost na svjetskom tržištu; tvrtke Pioneer, DuPont i Dow zajedno. Cilj je svakako da se udruživanjem stvori više sredstava za nova ulaganja. Proizvodnja sjemena je ozbiljna stvar. Svake godine se mora proizvesti sjeme i to kvalitetno. I svake godine ta proizvodnja može podbaciti.

"Proizvodnja je pod vedrim nebom i ako nekada pogriješimo priroda će nam to i vratiti. Možda nekada i uspijemo sa 100 kilograma gnojiva. Možda i na godinu. Pa i treće godine, ali dalje neće. Izraubati će te zemlje. No, mi sada iz svih naših saznanja i pokusa kod nas i u okruženju znamo koje hibride preporučiti. Mi smo najznačajnija kukuruzna kompanija i trudimo se prenijeti najbolju svjetsku genetiku i u Hrvatsku", rekao je Jelošek te nastavio: "Ovo je područje najbolje za proizvodnju kukuruza i odlična su tla. Osim kvalitetnog sjemena dajemo i dodatke na sjemenu kao što su Lumigen na uljanoj repici. Sve je više štetnika zbog sve intenzivnije proizvodnje, ali i zabrane određenih sredstava, a Lumigen tehnologija omogućava da imate zaštićene sklopove i sigurnost u proizvodnji i stoga - da se što manje prska i pali traktor, bit će sve više kupnje tako tretiranog sjemena".

LumiBio Kelta pomaže biljci u najkritičnijim fazama rasta

Lumigen tehnologija postala je vodeći brend u tretiranju sjemena, a čiji cilj je osigurati zdrave, ujednačene usjeve koji će povećati produktivnost proizvodnje. Prvi proizvod s kojim su se poljoprivrednici sreli je onaj u uljanoj repici, Lumiposa, insekticid za tretiranje sjemena. LumiBio Kelta novi je biostimulator rasta koji se također koristi za tretiranje sjemena, a pomaže biljci u najkritičnijim fazama rasta. 

N-lock fiksira dušik u zoni korijena

LumiBio Kelta je potreban iz razloga jer se događa nekada kao ove godine hladno proljeće i s tom tehnologijom dobivamo bolje ukorijenjavanje i brži porast. Naročito je to važno u sušnijim ljetima, kazao je predstavnik Corteve. Uvodi se i novi proizvod pod nazivom N-lock. Radi se o preparatu koji zadržava, fiksira dušik u zoni korijena, sprečava njegovo ispiranje u dublje slojeve tla i podzemne vode. Na taj način dušik ostaje pristupačan biljci duže vremena i u većim količinama, istaknuo je Jelošek.

gdv
Na pokusnom polju prikazani su kukuruzi u nekoliko segmenata

Ovi svojevrsni Dani polja održani su na parceli gdje smo vidjeli kukuruze u nekoliko segmenata. Jedno su bili kukuruzi koji su u pokusu, jedno pak oni koji su izravno prodaji ili oni koji će biti narednih godina. Dio pokusa je prikazan s razlikom brzine sjetve i dubine sjetve. Tu su bili i pokusi soje. Suncokret je bio dobar i već je bio skinut jer je bio veliki napad fazana i zečeva.

Kada probiju korovi, bolje ići u kultivaciju, a ne tretirati korove u kolovozu

Radili su zaštitu s Principalom plus uz Trend, a to su Cortevina zaštitna sredstva koja su tretirali u razmaku četiri do šest listova. Ne smije se ići u tretman iznad toga, istaknuli su. Kada probiju korovi, bolje ići u kultivaciju, a ne tretirati korove u kolovozu. Razlog je što većina herbicida ne dozvoljava tretman u toj visokoj fazi jer se razvija generativni vrh i u toj fazi može doći do poremećaja s oplodnjom. Riješe se korovi, ali napravi se šteta na biljci. Sedmi list je kraj i iza toga zaštita dalje ne ide, istaknuo je Jukić okupljenim poljoprivrednicima.

Hibrid P1535 je lijep hibrid i za područje Baranje i oko Osijeka te se najčešće koristi za silažu. To je hibrid u tipu zubana, dobro otpušta vlagu, ali to je hibrid 650 grupe. Time računamo da je kasniji hibrid, no ima rekordne prinosi i odlično se ponaša u silaži. Fenomenalnih je osobina za svoju namjenu, kazao je Jukić.

Hibrid P0412 prvi je AQUAmax hibrid. Najrodniji je hibrid u zadnje dvije godine i novi rekorder sa silažu i zrno. Stabljika je visoka, čvrsta, sa 'stay green' efektom. Korijen izuzetno dobro razvijen s velikim brojem korijenovih dlačica i visokom tolerantnosti na sušu. Zrno je veliko, kvalitetno i izuzetno zdravo.

Predstavljen novi hibrid P0217

Novi hibrid je i P0217, a dolazi na tržište 2021. godine. Na vaganjima se trenutno jako dobro pokazao i jedan je od favorita. Jako rodan, a predavači su istaknuli i P0200 koji je stabilan hibrid 460 grupe, a u prodaji je od iduće godine. Dobro podnosi sušu i treba ga probati, ističu.

"Hibrid P0216 je poznat svima. To je tipični američki hibrid. Sporije spušta klip, a njegova je specifičnost da je najrodniji", rekao je za ovaj kukuruz Romeo Jukić koji je prezentirao i P9911 kojega svi žele sijati. Rekao je da kada se posije, ne izgleda sjajno, ali on daje na vagi odlične rezultate.

fdv
Pioneer hibridi na vagi daju odlične rezultate!

Hibrid P0164 FAO 430 grupe krenuo je u proizvodnju prošle godine i prestigao mnoge. Brzo otpušta vlagu i dobro podnosi toplinske udare. Hibrid je to namijenjen za intenzivnu proizvodnju zrna na području čitave Hrvatske, a odlikuje ga visoki potencijal rodnosti i brzo otpuštanje vlage u berbi, te ima duboko zrno s tankim oklaskom. Karakterizira ga stabilnost i tolerantnost u stresnim uvjetima proizvodnje.

P0023 najperspektivniji hibrid u grupi FAO 400?

P0023 je hibrid koji uspijeva na svim zemljama. Hibridna osobina je da oplodnja traje par dana duže. Imamo ljude koji siju samo taj hibrid, rekli su u Klisi. Pobjednik po prinosu u 2014. godini. Zbog iznadprosječnih karakteristika smatra se najperspektivnijim hibridom u FAO 400. Otpuštanje vlage iz zrna je vrlo brzo. Potencijal prinosa je daleko viši od stare generacije hibrida koji su trenutno poznati i popularni na tržištu, a ima uravnotežen agronomski paket i dobru toleranciju na sušu.Podnosi više temperature tijekom cvatnje.

Kukuruz P9978 je predstavljen kao rodan, stabilan i jako dobar za područje Valpovštine, dok nam je pažnju privukao i P9989 hibrid koji izlazi na tržište 2021. godine. Tu je i P9903 (također AQUAmax) koji jako brzo otpušta vlagu. Kod njega nema kompromisa i standardno je dobar, a može ići i u kasnije sjetve. A ako ide ranije, ranije ga vršimo, kaže Jukić. Novi je hibrid s najvišim potencijalom prinosa unutar FAO grupe 300 koji je izuzetno otporan na sušu

Istaknuli su i hibrid P9757 kojeg su mnogi probali te spada u grupu hibrida s izuzetno visokim potencijalom rodnosti. Stabljika je viša, zrno je u tipu zubana, duboko nasađeno na klipu, ali ima i odličan rani porast pa je pogodan za ranije rokove sjetve i teža tla, te je namijenjen je za intenzivnu proizvodnju zrna.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Corteva Pioneer Klisa Kukuruz Lumigen Lumiposa Tretirano sjeme P1208


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]