Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Zvonimir Kalić
  • 28.02.2017. 18:00

Đakovačka eko konoplja na 10 ha proizvodnje

Zvonimir Kalić je hrabro krenuo s proizvodnjom industrijske konoplje pod 10 ha u eko uzgoju.

Foto: OPG Zvonimir Kalić Facebook
  • 5.200
  • 665
  • 1

Uzimajući u obzir da je konoplja biljka koja može zadovoljiti sve ljudske potrebe, a koja se koristi kao hrana, lijek, energent, sirovina za izradu odjeće, građevinski materijal i stočna hrana, marljivi je Zvonimir Kalić prije četiri godine zbog dobrobiti bolesnog, a sada već pokojnog punca te očuvanja zdravlja cijele obitelji hrabro krenuo s proizvodnjom industrijske konoplje pod 10 ha u eko uzgoju.

Sorta Futura najbolja za naše uvjete

"S obzirom na to da industrijsku konoplju nije teško uzgojiti, posadili smo sjeme sorte Futura za koje smo dobili preporuku i prepustili uspjeh Božjoj volji. Prihranjujemo ju ekološkim sredstvima i ne koristimo navodnjavanje jer biljka voli malo vlage, a više sunca.

Prinosi i do tone, a planiraju i proširenje proizvodnje

Ulaganja su bila dosta visoka jer je konopljino sjeme dosta skupo, no zahvaljujući dobrim prinosima koji nekad iznose 500-600 kg, a nekad i tonu, planiramo proširiti proizvodnju i preradu, te ići i na vanjsko tržište", priča Zvonimir Kalić.

Od konopljinog eko ulja do čokoladica sa sjemenkama od konoplje

Zahvaljujući tome, tržište Slavonije i Baranje dobiva 100%-tno eko konopljino brašno koje se dobiva usitnjavanjem i mljevenjem odmašćenih sjemenki industrijske konoplje, hladno prešano konopljino ulje nastalo prešanjem čistog sjemena koje se opreša i ocijedi, a potom (ulje) taloži 7-10 dana, nakon čega se može se i ne mora filtrirati prije točenja u flaše, proteinski prah za sportaše, konopljine sjemenke, čaj, tijesto, kolačiće, med s proteinskim prahom i čokoladice sa sjemenkama od konoplje.

Zvonimir Kalić

Kao najprodavaniji proizvod ističu najuravnoteženije prirodno ulje za prehranu bogato esencijalnim masnim kiselinama čiji je okus sličan oraščićima. "Za litru ulja potrebito je 5-6 kg lijepo očišćene, čiste konoplje", objašnjava Zvonimir Kalić.

Sportaši su ludi za konopljinim proteinskim prahom

No ne zaostaje tu ni najbolje izbalansiran biljni protein koji sadrži sve aminokiseline, uključujući i 9 esencijalnih, odnosno lako probavljiv proteinski prah od konoplje koji regulira metabolizam masti, pomaže kod mršavljenja, obnavlja i jača mišićnu masu, regulira probavu i izbacuje suvišnu vodu iz organizma.

Prvi eko proizvođači konoplje u Hrvatskoj!

"Konopljin proteinski prah uzimaju zbog zdrave prehrane, a pokazao se dobrim jer pojačava mišićnu masu i smanjuje masnoću. Osim proteinskog praha, kupci vole i kolače koji se prave od konopljinog brašna bez glutena koje se teško diže, zbog čega se miješa s drugim brašnom", dodaje Kalić koji se često susreće s upitima kao što su "ima li konoplja tetrahidrokanabinola THC-a", na što odgovara kako ga u normalnim agrookolišnim uvjetima ima 0,2% u suhoj tvari te potrošače educira o razlici između indijske i industrijske konoplje koja je sve traženija na domaćem tržištu.

Foto: OPG Zvonimir Kalić Facebook


Povezana biljna vrsta

Industrijska konoplja

Industrijska konoplja

Sinonim: Kanabis, kanab, kinap | Engleski naziv: Hemp | Latinski naziv: Cannabis sativa L.

Konoplja je poznata kao biljka za proizvodnju vlakana od prije oko 5 000 godina, a znatno kasnije kao ljekovita biljka za korištenje hašiša. Potječe iz srednje Azije. Nastala je... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

OPG Zvonimir Kalić Eko konoplja Industrijska konoplja Konopljin proteinski prah Konopljino ulje


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs