Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Timac Agro
  • 15.07.2021. 15:00

Demo polja uljane repice i pšenice: Ciljana gnojidba i posebno dizajnirana gnojiva za usjeve

Organiziranjem demo polja uljane repice i pšenice direktno na polju smo pokazali proizvođačima na koji način proizvesti više i kvalitetnije, istaknuli su iz tvrtke Timac Agro. 

Foto: Timac Agro
  • 529
  • 143
  • 0

I ove godine tvrtka Timac Agro Hrvatska održala je niz dana polja uljane repice i pšenice u suradnji s kolegama iz KWS Hrvatska i Bc Instituta te Mauthnera.

Odaziv proizvođača je bio velik, došli su iz cijele Lijepe naše kako bi vidjeli na koji način proizvesti bolje unatoč ograničavajućim čimbenicima poput niskog ili visokog pH, stajanja vode, visokih temperatura i drugog. 

"Direktno na polju smo pokazali proizvođačima na koji način proizvesti više i kvalitetnije“, istaknuli su iz tvrtke. 

Tako su predstavili mineralna kompleksna gnojiva koja osim dušika, fosfora i kalija sadrže i druge nužno potrebne mikro i makro elemente te ono najbitnije, patente unutar proizvoda poput TopPhos, Physio+, MPPA DUO, N Process i Seactive koja pomažu biljci u nepovoljnim i stresnim uvjetima i time omogućavaju neometan rast i razvoj.

Posebno dizajnirana granulirana gnojiva 

Kao rješenje gnojidbe ozimih usjeva predstavili su Eurofertil Top koji je zbog svog sastava predviđen za predsjetvenu gnojidbu pšenice, ječma, tritikala i uljane repice. Zahvaljujući jedinstvenoj tehnologiji koja se nalazi u njemu, biljke u početnim fazama rasta i razvoja prvo uzimaju fosfor i kalcij, a što im je omogućeno zbog specifičnosti Top-Phos i Physio+.

Bolje razvijen korijen bolje će se nositi sa sušom (Foto: Timac Agro)

"Krenuli smo od analize tla koja nam je pokazala kiselo tlo i počeli smo gnojiti s Timac gnojivima kojima ne gubimo ništa već poboljšavamo pH i podižemo plodnost tla što vidimo unatrag tri do četiri godine na istim parcelama gdje je bio Timac, a rezultati su sve bolji i bolji, te i ove godine očekujemo izvrsne prinose“, rekao je tom prigodom vlasnik OPG-a Zoran Piskač.

Gnojiva se, pojasnili su iz tvrtke, preporučuju proizvođačima koji ne samo da žele povećati konačni prinos usjeva već i poboljšati kvalitetu pšenice i uljane repice. Njegovom primjenom postižu se rezultati poput većeg, ispunjenijeg, ujednačenijeg, zdravog zrna, bez osipanja komuški čime je i žetva olakšana. 

"Ovim načinom omogućavamo proizvodnju bez gubitaka hranjiva u tlu za razliku od konvencionalnih proizvoda na tržištu“, napomenuli su stručnjaci iz Timca.

Ne zakiseljavaju tlo

A kada je riječ o sastavu, gnojiva sadrže dušik u amonijevom obliku, idealno za mlade biljke u početku svog razvoja, zatim zaštićeni oblika fosfora Top - Phos koji se usvaja bez obzira na tip i pH tla. Isto tako u sebi imaju kalij koji čini biljku otpornijom na sušu, mraz i salinitet, te visoke temperature kojim trenutno svjedočimo. 

Odaziv proizvođača je bio velik (foto: Timac Agro)

Nadalje, imaju idealan sadržaj sumpora koji je potreban za pravilnu iskoristivost dušika, njegovu efikasnost, te za rad mikroorganizama u tlu koji igraju važnu ulogu u radu cijele biljke. Također mikroelementi poput bora, cinka omogućavaju indirektnu otpornost na bolesti i štetnike, bolju cvatnju i nalijevanje zrna te tolerantnost žitarica na hladnoću. 

Sadrže i kalcijev karbonat u obliku mezocalca, tj. kalcija koji se najviše usvaja i koji je najdostupniji za biljku. Tako s jedne strane poboljšava mikro pH tla, a s druge osigurava kalcij koji daje čvrstoću i snagu za cijelu biljku do kraja žetve. 

Važno je napomenuti da proizvodi ne zakiseljavaju tlo, a zahvaljujući kalciju i Physio+ kompleksu, žitarice imaju deblje stanične stijenke, jači korijen od kojeg sve polazi. 

"Upravo je Timac Agro gnojidba jedan od faktora koja rješava problem mog kiselog tla i u čijim uvjetima dobivam konstantne prinose na istom tlu uz poboljšanje tla kroz godine“, istaknuo je na demo poljima Josip Zajec

Za uljanu repicu PinkStart

Što se tiče uljane repice, ona, objašnjavaju, prvo usvaja fosfor. Sukladno tome iz tvrtke preporučuju upotrebu dizajniranog proizvoda upravo za nju – mikrogranule PinkStart. 

Tamo gdje želite izbjeći gubitak dušika u prihranama te postići veliku iskoristivost preporuka je upotreba zaštićenog oblika dušika Sulfammo N30 N-Process.


Tagovi

Timac Agro Demo polja Mineralna gnojiva Granulirana gnojiva


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Timac Agro d.o.o.

Ul. Radoslava Cimermana 62b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 1 618 7862, fax: + 385 1 618 7829, e-mail: office@hr.timacagro.com web: https://hr.timacagro.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]