Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup pšenice
  • 01.07.2022. 12:00

DHSS pisao ministrici Vučković: Kolika će biti otkupna cijena kilograma pšenice?

I dok seljaci od zore do ponoći skidaju ovogodišnji urod, otkupljivači su im priredili šok, stoji između ostalog u dopisu Demokratskog HSS-a.

Foto: Martina Popić
  • 2.093
  • 388
  • 0

Od polja do stola najveće žrtve su seljaci, poljoprivredni proizvođači i potrošači, stoji u pismu Demokratskog HSS-a upućenom ministrici poljoprivrede Mariji Vučković i Vladi RH uz pitanje: Kolika će biti otkupna cijena kilograma pšenice?

Kako navode, otkupna cijena u Hrvatskoj, u jeku žetve, još uvijek se ne zna. I dok seljaci od zore do ponoći skidaju ovogodišnji urod, otkupljivači su im priredili šok informacijom da će se glavna krušarica otkupljivati po cijeni od 2 kune za IV. klasu do 2,2 kune po kilogramu za premium klasu. U prosjeku to znači oko 2,1 kunu po kilogramu, a realno 1,7 kuna!

"Kada treba formirati cijene repromaterijala i plavog dizela cijene su poznate, jedino u trenutku kada seljak treba prodati urod cijene su nepoznanica, posebno otkupne cijene kilograma pšenice", napominju naglašavajući da su seljaci i potrošači žrtve pohlepe. 

Podsjećaju i da je seljak 2021. za kilogram pšenice dobio najviše 1,30 kuna, a da je 2022. prekupci prodaju za 2,65 kn dok je kilogram bijelog brašna u trgovačkim lancima od 7 do 11 kuna.

Hladan tuš za ratare - cijena pšenice 2,1 kunu za kilogram?

Ove godine, najava je da će otkupna cijena biti u prosjeku 2,10 kn. Dakle, otkupljivači su ponegdje ostvarili zaradu 100 posto. "Kolika je razlika između 1,30 i 7, 9 ili 11 kuna?", pitaju zaključno u dopisu.


Tagovi

DHSS Otkup pšenice Žetva Cijena Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer