Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlje svinje
  • 17.09.2020. 12:00
  • Splitsko-dalmatinska, Katuni

Divlje svinje i dalje haraju, Joško Mandušić u jednoj noći ostao bez cijelog uroda kukuruza

Oglodan je svaki klip toliko profesionalno da ga ni čovjek ne bi bolje ogulio, ogorčen je Joško Mandušić. Nedaleko njega, ose čiju najezdu u ovakvim razmjerima ne pamte, poharale su vinograd Stipe Radića.

Foto: Mladen Nejašmić
  • 778
  • 45
  • 0

Visoke temperature i nedostatak vode u prirodnim staništima, mnoge su životinje natjerali u pokret. Stoga žedna i gladna divljač, napose divlje svinje čine velike štete na poljima i u vinogradima žitelja zabiokovskih i zamosorskih sela.

Sličan primjer dogodio se prije nekoliko dana u Katunima, selu u općini Šestanovac, gdje je cijelo krdo divljih svinja doslovno preoralo kukuruzište Joška Mandušića.

Najvjerojatnije istog dana sladile su se i u nekolicini susjednih vinograda. Očito im je odgovarala gradacija, pa su u pohode došle i dan kasnije. Vinogradari i poljoprivrednici više i ne prijavljuju štetu. Većina njih je, čujemo, odustala od prakse govoriti ututanj jer logika im nalaže kako ona pjesma kaže: uzalud vam trud svirači.   

Svinje se gostile tik do obiteljskih kuća

"Čujte, ja sam ipak prijavio štetu lokalnoj lovačkoj udruzi i sada čekam. Međutim, ne čekaju divlje svinje. U samo jednoj noći nestalo je stotine i stotine kilograma kukuruza. Oglodan je svaki klip toliko profesionalno da ga ni čovjek ne bi bolje ogulio", ogorčen je Joško Mandušić jedan od rijetkih tamošnjih poljoprivrednika koji živi od te grane gospodarstva. 

Oglodan je svaki klip toliko profesionalno da ga ni čovjek ne bi bolje ogulio, ogorčen je Joško Mandušić 

Po tragovima se, dodaje, vidi da je u kukuruzište ušetalo cijeli krdo i u samo nekoliko sati doslovno uništio cijeli njihov trud. "Zastrašujuće je to što su se svinje gostile tik do obiteljskih kuća. Nekih pedesetak metara do njih. Toliko su sigurne da se očito više i ne boje ljudske nazočnosti", napominje. 

Nažalost, divljač se tu nije zaustavila već je nastavila s uništavanjem pa se opet na tapetu našao kukuruz našeg sugovornika, samo sada na drugoj lokaciji.

"I tu su mi skoro pa sve uništili. Osim kukuruza, nastradale su pome i tikve. Jednostavno sve je propalo. Sada su na redu lovci, na njima je da utvrde štetu. Bojim se da će tražiti da sve bude ograđeno, ali to je u ovim našim uvjetima i rascjepkanim parcelama gotovo pa nemoguće. Nemam sredstava da to sve ogradim armaturom", navodi i dodaje da bi ga skuplje koštalo nego sav ovogodišnji prinos.

"Lakše mi je sve to zaboraviti i okrenuti se nečem drugom jer od poljoprivrede u ovakvim uvjetima gdje vukovi i divlje svinje caruju, a seljaci ih hrane, nema niti svrhe niti računice", kazuje nam.

Nezapamćena najezda osa, Stipe Radić u jednom danu ulovio njih 500

U zadnjih nekoliko mjeseci na cijelom području Zabiokovlja i Zamosorja bilježe se enormne štete na povrtlarskim kulturama, posebno na mladom krumpiru. Potom u tek dozrelim vinogradima i evo sada i u kukuruzištima.

Što ne pojedu divlje svinje, dovrše ptice, puhovi, a u zadnje vrijeme i ose. Ni oni najstariji ne pamte takvu najezdu. Najgore je na području općine Zagvozd gdje i onako malobrojni vinogradari zbrajaju goleme štete. Kažu, ne pomažu ni tekući mamci jer je njihova brojnost tolika da ne mogu izići iz kuća. U samo jednom danu Stipe Radić je putem ljepivih tabli "ulovio“ preko 500 osa.

Nezapamćena najezda osa u vinogradu Stipe Radića 

"Išao sam u berbu grožđa i prije nego je dozrilo. U protivnom ne bih ubrao ni sto kilograma. U jednom danu pojedu sigurno nekoliko kilograma dozrelih grozdova i sad izračunaj koliko bi me dočekalo da nisam krenio s ranijom jematvom", ojađen je Stipe Radić.

Kako dodaje, nisu za sve krive ose. Ptice su možda i veći problem, a u zadnje vrijeme i puhovi. "Životinje su žedne jer je ovo vječito suho područje pogotovo u vrijeme ljetnih mjeseci kada u skoro sto dana ne padne poštena kiša. Onda znate kako nam je", zaključuje.  


Fotoprilog


Tagovi

Divlje svinje Ose Joško Mandušić Stipe Radić Uništen kukuruz


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]