Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Problemi istarskih proizvođača
  • 13.08.2013.

Divlje svinje idu u Požane

Divljim svinjama ni električni pastir ništa ne može, a zabrinutost mještana i dalje raste.

Foto: G. Čalić Šverko
  • 625
  • 51
  • 0

Pogranično područje u blizini graničnog prijelaza sa Slovenijom - Požane ograđeno je žicama pod naponom i sprečava ulaz divljih svinja u poljoprivredne nasade. Iako napon nije opasan po život, naponski udar trebao bi odvratiti životinje od uništavanja nasada. U postavljanju električne ograde duže od tri kilometra udružilo se deset obitelji iz sela i zaselaka s područja Kodolja.

"Žicama električnog pastira ogradili smo više od 30.000 četvornih metara površine, ali ni to nije pomoglo. Divlje svinje probile su se između žica i poharale njivu kukuruza", kaže Dario Ugrin iz Mlini, za Glas Istre. U pograničnom području gdje i žive, imaju plodnu zemlju, a blizu njih teče i rječica koja ne presušuje ni tijekom najsušnijih ljeta, a što je najvažnije - imaju volju i želju za rad, ali divlje svinje im predstavljaju velik problem.

"Prvo su radile štete u pšenici i krumpiru, sada je na redu kukuruz, a uskoro će se sladiti grožđem", kaže Dario kojem divlje svinje dolaze u vinograd uz samu kuću te je i nju morao ograditi električnim pastirom.

"Jedino puška može dati rezultata, no izgleda da zakon više štiti divljač nego ljude", uvjeren je 65-godišnji Zvjezdan Fantinić. S divljim svinjama bori se već 15-ak godina i odustao je od prijavljivanja šteta. "Preklani sam dobio 230 kuna za tonu grožđa i još su mi u lovačkom društvu rekli da ga idem brati u Motovun po dvije kune koliko želim", rekao je.

Najgore od svega je što i mladi gube volju za rad u polju. "Ove smo godine izvadili krumpira manje nego što smo ga posadili i nećemo se više mučiti", rekao je Sandi Ugrin iz Mlini.

Iako su lovačke hajke na sjeveru Istre dosta česte i uspješne, a lovci izvršavaju sve obveze prihrane divljači, štete ne prestaju. Divljač je naime, najaktivnija noću kada je lov zabranjen.

U Kodoljama smatraju da je jedini način dozvoliti noćni lov i povećani odstrel dok se brojčano stanje divljači ne regulira, a stanje na njihovim nasadima popravi.

Krajem lipnja od županijskog Odjela za poljoprivredu zatražili su pomoć u rješavanju ovog problema te će se zajedno s odjelom i županijskim Lovačkim savezom nastojati kod Ministarstva poljoprivrede ishoditi povećana kvotu odstrela, a za to se zalaže i gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić.

Foto: G. Čalić Šverko


Tagovi

Divlje svinje Požane Električni pastir Ograda Napon


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo