Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Muke farmera
  • 11.08.2022. 12:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sapna

Divlje svinje uvele "vojni režim" stočarima - danju rade, noću stražare

Parcele na kojima svinje pustoše usjeve su neograđene jer je uglavnom riječ o zakupljenom zemljištu. Odštetu mogu dobiti samo ako je ograđeno s deset nizova bodljikave žice

Foto: Depositphotos/johan10
  • 232
  • 49
  • 0

Danju radimo, noću stražarimo, priča za Agroklub, stočar Fedahija Hrnjić iz Sapne, opisujuću jedan svoj dan i problem s divljim svinjama koje još od sjetve uništavaju uglavnom usjeve žitarica. Za sa svojih 20 krava i 200-tinjak ovaca ovaj poljoprivrednik uzgaja hranu na nekoliko parcela, velikim dijelom zakupljenih.

"Niz godina deveram s divljim svinjama, čim posijem kukuruz one ga počnu kupiti, idu retkom i vade, sad u fazi žetve je neopisivo koliko imamo problema ne samo u Sapni, nego i Gračanici i drugim općinama", navodi ovaj proizvođač.

Parcele na kojima svinje pustoše usjeve su neograđene jer je uglavnom riječ o zakupljenom zemljištu, a i propisi im ne idu na ruku jer odštetu mogu dobiti samo ako je ograđena s deset nizova bodljikave žice. Za poljoprivrednike je to nemoguće, jer je riječ o velikim površinama.

Organiziranje naizmjeničnih straža je nemoguće, jer su parcele udaljene (Foto: Poljoprivrednici TK)

"Ja sijem 120 dunuma kukuruza, iskreno, okolnosti su takve da nisam u mogućnosti da sve ogradim jer uzimam i parcele u zakup, neizvodivo je to, kako ću ja ograđivati tuđu zemlju", dodaje uz opasku da niko ne garantuje da opet neće proći.

Pomaže ljudska kosa

Do nekog sistemskog rješenja, ostaje "vojni režim". Iako skoro svi poljoprivrednici ovog kraja imaju isti problem, organiziranje naizmjeničnih straža je nemoguće, jer su parcele udaljene jedna od druge.

"Ja idem sa sinom, on na jednu, ja na drugu stranu. Ako mi je dijete u Zukićima kod Kalesije i tamo tih brda, ja moram u Zabrđe i uvijek se rotiramo. Čuvaš mjesec dana, svaku noć i ako niste otišli narednu, one naprave toliki haos da ste džaba čuvali, ko da izviruje", kaže Fedahija, k'o u vojsci, svako veče straža.

Kako poljoprivrednici mogu naplatiti štetu koju pričini lovostajem zaštićena divljač?

Pojašnjava da divljač najčešće tjeraju pomoću vatre i pirotehničkih sredstava. No, nije lako fizički sve izmoći. U toku su poljoprivredni radovi pa se od ranog jutra prihvate posla, a onda do dva-tri ujutro čuvaju kukuruz "insan ne može da izdrži taj tempo dugo". Za tjeranje je koristio i naftu, tako što natopi stare krpe i postavi uz parcele, dobrim dijelom je davala efekat i ljudska kosa koju je uzimao od lokalnog brice.

"Rasiječem flašu i postavim je na klip, pritku, a unutra stavim kosu. To je djelovalo, vjerovatno zbog mirisa. Ali, ja imam dosta površine, ne mogu to stalno da primjenjujem", navodi.

Tjeraju i pse

Sreo ih je, kaže, mnogo puta, a iz bliskih susreta zapazio je da su "pametne životinje". Neće proći tamo gdje stojite na zemlji, ali ako se popnete na uzvišenje od barem 20 cm ona ulazi u žito. Dešavalo se i da ih ne mogu istjerati.

"Njih bude dosta, jednom sam brojao do 15-16 komada i onda su se grupisale. Prvo ide vođa, a one za njim ko vojska, al' čim osjete strah zalete se i idu u čoporu, grupišu se. Vjerujte mi nekada povedem i kerove, ona zna da ga goni, da ker od nje bježi", opisuje.

Za kratak period, upozorava ovaj stočar, divlje svinje bi mogle ugroziti i ljude, jer se sve više približavaju kućama, pa se pita i šta će se desiti ako donesu svinjsku kugu? Očekuju reakciju nadležnih ministarstava. Naime, jučer su farmeri s područja TK održali sastanak, a jedan od zaključaka je i da se traži rješavanje ovog problema, tako da se ova životinja proglasi štetočinom i da se omogući njen odstrjel tokom čitave godine.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Divlje svinje Kukuruz Šteta na usjevima Fedahija Hrnjić Poljoprivrednici Poljoprivredni proizvođači


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.