Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda Lipik
  • 26.04.2017. 07:30

Do nove mehanizacije uz Program ruralnog razvoja

Poljoprivreda Lipik d.d. uz pomoć Programa ruralnog razvoja obnavlja mehanizaciju, razvija poslovanje i ideje pretvara u stvarnost. Okreću se i turizmu.

  • 4.332
  • 335
  • 0

Tvrtka Poljoprivreda Lipik d.d. iz Lipika prije nekoliko mjeseci dobila je novu mehanizaciju vrijednosti 1,8 milijuna kuna. Traktor, prskalica, rasipač i stroj za reduciranu obradu tla (top down) u jednu od uspješnijih poljoprivrednih tvrtki na području Požeško-slavonske županije stigli su zahvaljujući Programu ruralnog razvoja, odnosno operaciji 4.1.1. - restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstva Mjere 4.

"Za dodjelu sredstava iz operacije 4.1.1. Programa ruralnog razvoja, prijavili smo se još 2015. godine", rekao nam je Vinko Strganac, voditelj računovodstva Poljoprivrede Lipik d.d.

Najbolji način za modernizaciju mehanizacije

"U to vrijeme trebao nam je traktor za obradu tla, moderna prskalica s navigacijom koja će pospješiti upotrebu pesticida, rasipač gnojiva s modernom navigacijom koji će pospješiti aplikaciju mineralnih gnojiva kao i jedan stroj za reduciranu obradu tla, a Program ruralnog razvoja činio nam se najbolji i najpovoljniji način da moderniziramo svoju mehanizaciju".

Junad

Odgovor na svoju prijavu čekali su duže od godinu dana i napokon ga dobili 22. prosinca prošle godine. "Bio je to pravi božićni poklon za tvrtku", smije se Vinko.

Isplata sredstava čeka se do 45 dana

Ukupna investicija bila je teška nešto manje od 1,8 milijuna kuna, a tvrtka je u sklopu operacije 4.1.1 dobila potporu u iznosu 1.237.128 kuna. Sami su financirali cijeli projekt, a upravo ovih dana kompletiraju dokumentaciju kako bi poslali zahtjev za isplatu sredstava.

"Nakon što se preda zahtjev, novac se čeka nekih 30 do 45 dana što i više nego prihvatljivo". U pripremi projekta im je pomogla konzultantska agencija čije usluge su platili 45 tisuća kuna.

Nova mehanizacija

"Naši djelatnici su prikupili sve podatke koje smo proslijedili njima na temelju čega su oni izradili projekt." Nakon dobrog iskustva s operacijom 4.1.1. u rujnu ove godine planiraju se prijaviti na još jedan natječaj s kojim će nastaviti modernizirati svoju mehanizaciju.

Ulaganja i u novi berač za kamilicu

"Da nije sredstava iz Programa ruralnog razvoja, sve bi išlo puno sporije i dali bismo velike novce na popravak starih strojeva. Ovako smo sad mirni nekoliko godina, barem dok ne počnu prvi kvarovi", rekao nam je Strganac koji kaže kako su jako zadovoljni provedbom cijelog programa, osim što su dugo čekali na odgovor.

Osim nabave mehanizacije koji je većim dijelo financiran iz sredstava Programa ruralnog razvoja, Poljoprivreda Lipik je uložila vlastita sredstva u novi berač za kamilicu vrijednosti 60 tisuća kuna i novu sušaru vrijednosti 140 tisuća kuna.

Mehanizacija na Poljoprivreda Lipik

"Sušaru smo planirali kupiti novcem iz Programa ruralnog razvoja, ali kako je cijeli projekt gotovo zamro na više od dvije godine, a nama je sušara bila nužna, financirali smo je iz vlastitih sredstava".

Vinko Strganac

Lakše izdrže i elementarne nepogode

Poput drugih gospodarstvenika i Strganac se slaže kako bi trebalo biti što više natječaja kako bi se iskoristilo što više sredstava iz Programa ruralnog razvoja.

"Zahvaljujući Programu ruralnog razvoja lakše izdržimo elementarne nepogode i potrese pada cijena na tržištu." Strganac dobro zna o čemu govori jer je upravo ovih dana Poljoprivreda Lipik pretrpila znatne štete na svojim usjevima od mraza. "Najgore je prošla kamilica, ali imati ćemo i manje prinose i na nekim drugim kulturama."

Plaćanje u 24h nakon preuzimanja robe

Novost u radu Poljoprivrede Lipik je da će ove godine otkupljivati svu robu, pšenicu, soju, kukuruz, koja se nudi na tržištu, a plaćati će je 24 sata od ispostavljenog računa. Također, okreću se i turizmu, isto zahvaljujući europskim fondovima. Naime, Poljoprivreda Lipik je iz Europskog fonda za regionalni razvoj dobila 2.577.426 kn bespovratnih sredstava za pripremu dokumentacije za "Projekt obnove devastiranih objekata zaštićene kulturne baštine kompleksa ergela na Izidorovcu", s tim da Društvo osigura dodatnih 624.904 kn vlastitih sredstava.

Žele stvoriti turistički centar

"Cijelu dokumentaciju moramo napraviti do lipnja 2018. sljedeće godine, nakon čega ćemo aplicirati na sredstva za izgradnju. Želja nam je obnoviti objekte devastirane u ratu što dosada zbog nedostatka sredstava jednostavno nije bilo moguće. Zahvaljujući fondovima EU, naša želja da ovo područje postane turistički centar mogla bi napokon postati stvarnost."


Fotoprilog


Tagovi

Program ruralnog razvoja Poljoprivreda Lipik d.d.


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/