Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BASF
  • 18.07.2018. 09:00

Dok Cleranda® štiti Clearfield® uljanu repicu, vi uživate u plodovima svoga rada

Ovo tandemsko rješenje učinkovitog i inovativnog herbicida sa selektivnim hibridima uljane repice visokog potencijala omogućuje potpuno nov pristup u kontroli korova.

Foto: BASF
  • 496
  • 39
  • 0

Uljana repica (Brassica napus) uvrštava se među najznačajnije uljarice u svijetu - njome se godišnje zasije približno 26 milijuna hektara. 

U Hrvatskoj je cijelo područje sjevero-zapadne Hrvatske i Slavonije pogodno za uzgoj repice, posebno se to odnosi na Zapadnu Hrvatsku, gdje bi ova kultura mogla značajno popraviti plodored.

Uljana repica je iznimno zahtjevna ratarska kultura što se tiče zaštite usjeva. Potrebno ju je štititi od korova, a sve više repice se zaštićuje i od bolesti. Štetnici u repici izazivaju posebno visoke štete te je iznimno važno pratiti njihovu pojavu i suzbijati ih (suzbijanje dva puta tijekom vegetacije).

Uljana repica izložena je raznim faktorima koji mogu ugroziti njen rast

Nepovoljna meteorološka situacija posebno utječe na uljanu repicu. U cilju poboljšanja proizvodnih uvjeta i zaštite uljane repice, osmišljen je inovativan sustav Clearfield® tvrtke BASF.

Ovaj sustav nastao je u suradnji s samim poljoprivrednicima i predstavlja spoj tehnologije i iskustava iz prakse i osmišljen je isključivo za zaštitu uljane repice iz Clearfield® sjemena.

Sustav obuhvaća sjeme Clearfield® i herbicid Cleranda®. Ova kombinacija jamči dobru kontrolu korova i trava, a jednostavan je za upotrebu u smislu vremena upotrebe, vremenskih uvjeta i tla, sigurnosti usjeva i uštede radnih te vremenskih resursa. 

Prednosti Cleranda® sistemičnog herbicida:

  • može se primjenjivati nakon nicanja korova (pri čemu nema negativnog utjecaja na samu CL uljanu repicu),
  • ima široko razdoblje primjene pa omogućuje bolje gospodarenje vremenom u jesenskoj sezoni opterećenoj radovima,
  • vrlo dobre je selektivnosti te kombiniranog djelovanja (na tlo i list),
  • Clerandina® fleksibilnost u smislu vremena primjene (zbog mogućnosti tempiranja primjene herbicida nakon nicanja korova) omogućuje da se preskoči tretman graminicidom te na taj način se uštedi jedan prelazak preko polja.

Doza primjene: 2,0 l/ha uz utrošak vode 190 - 300 l/ha. Za postizanje bolje učinkovitosti sredstva preporučuje se u škropivo dodati okvašivač DASH HC u količini 1,0 l/ha. Napomena: Ako se sa sredstvom Cleranda tretira uljana repica koja nema oznaku CLEARFIELD, doći će do potpunog uništenja usjeva.

Vrijeme primjene: Primjenjuje se nakon nicanja kulture (post-em), od stadija razvoja kotiledona do stadija razvoja osam listova (BBCH 10 - 18).

Broj primjena: 1 svake treće godine na istoj površini.

Sustav proizvodnje Clearfield® osmišljen je za kombinaciju s insekticidom i/ili tretmanom regulatora rasta biljke i prilagođen je svim tehnikama kultivacije te manje ovisi o pripremi tla, zato i jamči dobru kontrolu korova i trave, čak i u nepovoljnim okolnostima. Ovo tandemsko rješenje učinkovitog i inovativnog herbicida sa selektivnim hibridima uljane repice visokog potencijala omogućuje potpuno nov pristup u kontroli korova.

Za više informacija o proizvodu Cleranda® za zaštitu Clearfield® uljane repice, obratite se tvrtki BASF na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

BASF Uljana repica Cleranda Clearfield Zaštita Korovi Štetnici


Partner

BASF Croatia d.o.o.

Slavonska avenija 1b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 (0)1 60 00 027, e-mail: matea.basic@basf.com web: http://www.agro.basf.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024