Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehanizacija
  • 13.04.2021. 16:00

Dolazi peta generacija N i T serije Valtra traktora: Još pametniji i udobniji

Novi traktori nisu samo dobrog izgleda. Oni su jednostavni, pametni i izuzetno udobni. "Precizna poljoprivreda u središtu je nove generacije“, rezimira Lehikoinen

Foto: Valtra
  • 106
  • 17
  • 0

Rođendanska proslava 70 godina Valtre se nastavlja s novim iznenađenjima, baš kako su najavili. Nakon što su početkom godine na tržište lansirali petu generaciju A serije traktora, stiže i peta generacija N i T serije, predstavljena na on-line press konferenciji iz tvorničkog sjedišta u Suolahtiju (Finska) .

"Novi traktori nisu samo dobrog izgleda, već su i jednostavni za upotrebu, imaju mnogo novih pametnih funkcija i izuzetno su udobni u radu. Precizna poljoprivreda u središtu je nove generacije, a svaki novi model dostupan je s Valtra Connectom“, rezimirao je potpredsjednik Mikko Lehikoinen odgovoran za prodaju i marketing pojašnjavajući kako su poboljšanja u novoj seriji "smišljena" na temelju povratnih informacija Valtrinih kupaca o nagrađivanim traktorima četvrte generacije.

Glatko "šaltanje"     

Već je ulaskom u kabinu očito temeljito preuređenje. Tu je potpuno novi stup upravljača s još lakšim prilagođavanjem položaja, odvojenim komandama za brisače i svjetla te ažuriranim legendarnom Valtrinom Powershutlle ručicom. Sada je glatka promjene smjera vožnje još jednostavnija, čak i na Active modelima s mehaničkom hidraulikom, a posebice prilikom prebacivanja s različitih kontrola poput SmartTouch-a ili TwinTrac shuttlea.

Usput, i upravljač je sada nešto veći, ali i dalje "po mjeri ruke", karakteristično za Valtra traktore.

Na svim je modelima unaprijeđen i prijenos s još lakšom izmjenom brzina, posebice na PowerShiftu koji ima dodanu opciju za potpuno automatiziranu izmjenu brzina od B ranga pa na dalje, i natrag. Novom karakteristikom boosta već od starta na PowerShift modelima praktično se postiže maksimalni okretni moment i vučna snaga već pri samom pokretanju u rasponu brzina B i C ranga što je posebice značajno kod radova s velikim opterećenjima.

Zaslon u visini pogleda

No, među prvima novinama na traktorima 5. generacije serije N i T u oči upada zaslon na A-stupu sa svim ključnim informacijama u visini pogleda – "točno gdje ih želite“, kažu inženjeri Valtre. Ovaj je zaslon zamijenio tradicionalnu kontrolnu ploču iza upravljača.

Nova generacija - pametna a jednostvana

Na njegovom vrhu uvijek se prikazuju zadane informacije, poput brzine vožnje, brzine motora i vremena, a ispod toga odabrani podaci za upravljanje traktorom, kao i podatci o radio postaji i pametnom telefonu putem Bluetootha.

Logika i smještaj ikonica su kao na SmartTouchu pa osiguravaju jednostavnost uporabe kao kod pametnog telefona, kažu, pojašnjavajući kako se na donjem dijelu manji "ekrani" mogu skrolati do onog željenog.

On se može koristiti na HiTech i Active modelima za podešavanje svih postavki motora, hidraulike i mjenjača, a na modelima Versu i Direct, zaslon s A-stupovima i SmartTouch dijele zadatke prema potrebama i sklonostima operatera.

Još udobniji rad s pametnima rješenjima

Udobnija kabina omogućava produktivniji rad rukovatelja ističu inženjeri, navodeći redizajnirane detalje "koji život čine lakšim". Tako se na modelima SmartTouch sjedalo još više zakreće udesno, desna upravljačka ploča ima praktičan držač za telefon i opcije USB utičnice za punjenje mobilnih elektroničkih uređaja, a Premium interijer uključuje kožom presvučen volan, djelomično kromirane pedale i gumene obloge na dnu pretinaca.

S ponosom ističu kako su već danas, dva od tri njihova nova traktora opremljena automatiziranim upravljanjem ili naprednim rješenjima za pametnu poljoprivredu. SmartTouch terminal kroz TaskDoc funkciju već prikuplja podatke s traktor, ISOBUS priključka i radnog okružja, a povrh toga je i Valtra Connect te umreženost u Agriruouter koji povezuje različite brendove (njih 13 za sada) i šalje odabrane podatke odabranim partnerima. Podaci se sada do uredskog kompjutera šalju bežično.

Sve to, uz linijsko poravnavanje i kontrolu sekcija i ostale funkcije za povećanje preciznosti na polju, te potpuno novu značajku Auto U-pilot, s automatskim (u centimetar) uključivanjem kontrole stroja i priključka pri "U" okretanju traktora na uvratini, nalazi se u Technology ProX paketu koji novi traktori pete generacije sada imaju na izbor.

Pametni prednji utovarivač važe robu

"Vjerujemo da će tehnologija precizne poljoprivrede igrati ključnu ulogu u postizanju ciljeva održivosti. Prava doza, na pravom mjestu i u pravo vrijeme će povećati produktivnost tla i farmerovu profitabilnost. Dobra je vijest da je Valtra spremna podržati poljoprivrednike u ovoj promjeni”, rekao je ovom prigodom Lehikoinen.

Pametni prednji utovarivač

Što se pametne poljoprivrede tiče, dodajmo i kako Valtra lansira potpuno novu aplikaciju Precision Lift & Load za modele SmartTouch iz G, N i T serije, koja će od ove jeseni biti tvornički ugrađena opcija, a kasnije i kao paket za naknadnu ugradnju SmartTouch traktora 5. generacije.

Ova nova aplikacija omogućuje korištenje i mjerenje utovara na potpuno nov način, zahvaljujući funkciji vage utovarivača koja važe opterećenja različitih materijala. Podaci vaganja prikupljeni aplikacijom "prebacuju" se u Excel tablicu za potrebe fakturiranja.

Nadalje, aplikacija poboljšava radnu produktivnost i sigurnost, jer se mogu postaviti gornje i donje granice kretanja utovarivača i maksimalni kutovi, automatski zaustavljajući utovarivač kad se dostignu ograničenja. Zanimljiva je i funkcija trešnje koja osigurava da u primjerice kanti ne ostane vlažne krmne smjese.

Aplikacijom se, dakako, upravlja preko zaslona osjetljivog na dodir na nagrađivanom SmartTouchu, jednostavno kao na pametnom telefonu. Ovime je duga tradicija Valtre kao "rođenog“ traktora-utovarivača, uključujući i najzahtjevnije zadatke u pogledu hidrauličke snage, podignuta ljestvicu više, ponosno stiči njihovi inženjeri.

Dostupno odmah

Dodajmo na kraju kako je na ovoj virtualnoj prezentaciji istaknuto da su svi Valtrini traktori opremljeni AGCO Power motorima sa SISU diesel DNK koji zadovoljavaju peti stupanj emisije (Stage V), a među kojima eco-varijante, kao primjerice kod modela T175, daju maksimalnu vučnu snagu već na 1.200 okretaja u minuti, što ne znači samo manje buke u kabini nego i manju potrošnju goriva.

T serija pete generacije dostupna i u rođendanskoj crvenoj

Inače, proizvodnja modela pete generacije N i T serije u Suolahtiju je ovih dana već započela, pa su praktično novi modeli kupcima već dostupni. Na izbor je četiri modela N serije od 135 do 165 konjskih snaga (u boostu 145 do 201 KS) te osam modela T serije od 155 do 235 KS (u boostu 175 do 271 KS).

I ne treba zaboraviti da je i peta generacija N i T traktora zahvaljujući Unlimited studiju dostupna u posebnoj rođendanskoj crvenoj metalik boji, ali i najnovijoj metalik ružičasto-zlatnoj. No nije sve u boji. Zadatak ovog studija, naglašavaju, nije samo kreirati otkačen/cool traktor, nego ga skrojiti prema specifičnim potrebama svakog kupca.


Tagovi

Valtra 70 godina Traktori AGCO Power motori Mikko Lehikoinen


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

Agroklub d.o.o. BiH

Halilovići 10, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
e-mail: info@agroklub.ba web: https://www.agroklub.ba