Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja pogače
  • 20.10.2015. 07:35

Domaću pogaču i sačmu uljarica cijene stranci!

Vrijednost pogače raste s protekom godine zbog troškova njezina skladištenja i čuvanja te financiranja troškova kamata. Cijena pogače je sada između 1,50 i 1,80 kuna po kilogramu.

Foto: depositphotos.com, Goodluz
  • 1.574
  • 77
  • 0

Čepinčani bez problema uspijevaju plasirati i prodati svu pogaču suncokreta i uljane repice koju proizvedu. Najvećim dijelom ona završava u državama gdje je snažan stočarski sektor, posebice u susjednoj Mađarskoj, Italiji i dijelu Slovenije.

Godišnja proizvodnja pogača u Tvornici ulja Čepin penje se između 45.000 i 55.000 tona, što je više negoli je potrebno za hrvatske potrebe, pa se gotovo 70% nje izvozi. Ovo je trenutno i jedina adresa u Hrvatskoj gdje se ona proizvodi.

"Pogače isključivo služe za ishranu stoke jer je riječ o komponenti za stočnu hranu", tumači Josip Bičvić, predsjednik Uprave Tvornice ulja Čepin koja se nalazi u sastavu osječke Žito grupe. Ovdje se, naime, jedino trenutno proizvode i prerađuju uljarice u Hrvatskoj, pa stoga i proizvode pogače.

Cijena pogače između 1,50 i 1,80 kuna po kilogramu

"Koliko znam, uljara u Zadru koja je prerađivala soju, već neko vrijeme ne radi", dodaje on. Cijena pogače formirat će se tijekom listopada i studenog, a ovisit će primarno o visini cijena sirovine, odnosno uljane repice i suncokreta, kao i sojine sačme.

"To su neki parametri koji određuju cijene pogača. Ona se kreće ove godine između 1,50 i 1,80 kuna po kilogramu, ali su znale biti i jeftinije, između 1,10 i 1,20 kuna. S obzirom da su cijene uljane repice i suncokreta ove godine malo više, trenutna tržišna cijena joj je između 1,60 i 1,80 kuna, a znala je biti i blizu dvije kune", objašnjava prvi čovjek uljare.

Vrijednost pogače raste s vremenom

Nema problema s prodajom i plasmanom pogače suncokreta i uljane repice!

Vrijednost pogače raste s protekom godine zbog troškova njezina skladištenja i čuvanja te financiranja troškova kamata. Taj pomak u cijeni nije toliko značajan, osim ako ne dođe do nekih značajnijih poremećaja na tržištu, recimo veće potražnje. Ona raste s približavanjem nove žetve.

"Kada cijena sačme skoči, za sobom povuče i pogaču. Isto je i obrnuto, ako pada. U pravilu, sojina sačma određuje cijenu pogača. Generalno gledano, njihov trend je svake godine takav da su one najjeftinije u samoj žetvi, a to je upravo sada. Nakon završetka žetve suncokreta, počinju lagano rasti s približavanjem iduće žetve", ukazuje Bičvić.

Veća potražnja za sačmom uljane repice i suncokreta

Čepinčani iduće godine planiraju povećati kapacitete svoje prerade, a time i proizvodnju. Na taj će se način povećati i količina pogače koju će nuditi. No, ponudu planiraju obogatiti i sačmom uljane repice i sačmom suncokreta koje su na tržištu traženija roba nego li pogače.

"I pogača i sačma imaju istu funkciju. To je komponenta za stočnu hranu, a ovi nusproizvodi potrebni su samo zbog proteina. Dok je u pogači manje proteina i više energije, odnosno masti i ulja, sačma ima veći udio proteina, malo niži sadržaj ulja i masti pa se zbog toga može poigrati s recepturom za hranu i proizvodnjom smjesa", zaključuje Bičvić.

Foto: depositphotos.com, Goodluz


Povezane biljne vrste

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Pogača Sačma Tvornica ulja Čepin Proizvodnja Prerada Uljana repica Suncokret Ishrana Stoka Nusproizvod Kapacitet Energija Cijena Proteini Stočna hrana Uljana repica Otkupna cijena Proteini Cijena sačme Cijena pogače


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)