Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 10.07.2014. 08:00

Domino efekt - padaju cijene uljarica i žitarica!

Kanadu pogodile velike poplave, SAD bilježi pad cijene uljarica, Francuzi rekordnu godinu uljane repice, a Ukrajina srezala izvoz.

Foto: depositphotos.com, mihalec
  • 1.354
  • 129
  • 0

Izgleda da ove godine voda nije na strani poljoprivrede. Prijašnjih godina slušali smo o stalnim sušama, a ove godine situacija se promijenila i na sve strane same poplave. Kanadski poljoprivrednici trenutno doživljavaju sličnu sudbinu kao i poljoprivrednici Hrvatske, BiH i Srbije te pokušavaju spasiti ono što se spasiti da. Francuzi pak slave rekordnu godinu uljane repice, a Argentina je napokon završila sa žetvom soje.

Očekuje se veći izvoz soje iz SAD-a

Zalihe soje u SAD niže su za 7 % ove godine, za razliku od prošle, kao što se i očekivalo, nakon velikih potraživanja tijekom cijele sezone. Ipak, zalihe su za 700 Kt veće nego što se mislilo da će biti pa tako iznose 11.03 Mt. Prema izvještajima, zasijane su rekordne površine (34.33Mha), veće za više od 1 Mha od očekivanog. Prema prognozama Abiove-a, brazilskog udruženja industrija za proizvodnju biljnog ulja, očekuje se veći izvoz soje u 2014. godini i to za 2.8 % od prošlogodišnjeg. Žetva soje u Argentini je napokon završena, a trajala je duže od planiranog, i to zbog velikih oborina koje su prošlih mjeseci pogodile tu južnoameričku državu.

Rekordna godina za uljanu repicu u Francuskoj, uljaricama pada cijena!

Započela je žetva uljane repice u Francuskoj. Iz njihovog Ministarstva poljoprivrede predviđaju urod od 5.2 Mt, što je za 19 % više od prošlogodišnjeg, sa prosječnim urodom od 3.43 t/ha. Institucija za analizu tržišta žitarica, Strategie Grains, također povećava prognozu za EU urode uljane repice, i to za 0.7 Mt, u odnosu na prognoze u mjesecu svibnju. Analitičari potvrđuju da idealni uzgojni uvjeti upućuju na rekordne urode ozime uljane repice. No ono što nikako nije poraslo jest cijena uljarica.

Prema izvještajima američkog Ministarstva poljoprivrede, prošli tjedan popraćen je popriličnim padom novih cijena uljarica pa su tako cijene u Chicagu pale za 5.7 %, a vijesti su ubrzo prešle Atlantik pa je u Francuskoj cijena uljane repice pala za 11 €/t. Velika Britanija prati trend pada pa je tako cijena uljarica pala za 14 £/t, što je i najniži iznos ove sezone.

Poplave odnijele i kanadski urod kanole, pšenice te zobi

Ove godine velike poplave nisu poštedjele niti kanadske poljoprivrednike. Prošlotjedne poplave u kanadskim provincijama Saskatchewan i Manitoba uzrokovale su štetu na usjevima starih i novih nasada kanole, ali i pšenice te zobi. Poplavljeni su mladi nasadi, a voda je došla i do prošlogodišnjih zaliha, a na procjenu štete još se čeka, sve dok se voda ne povuče.

Pale i cijene žitarica, izvoz iz Ukrajine srezan!

Pad cijena uljarica utjecao je i na pad cijene žitarica. Prošlomjesečne zalihe kukuruza u SAD-u bile su veće za čak 39 % nego prošle godine, što su najveće zalihe viđene od 2010. Proizvodnja brašna bilježi prvi porast od prošlog kolovoza, ali za sada za samo 1 %. Cjelokupna proizvodnja brašna bilježi stagnaciju i sada je 3 % manja nego prošle godine. Potražnja brašna za ishranu stoke i dalje je u padu, ali unatoč tome što je zbog toga i sama proizvodnja opala, i dalje je ovo druga najbolja proizvodna godina u posljednjem desetljeću.

Izvoz žitarica iz Ukrajine će vrlo vjerojatno biti srezan za 22 % u sezoni 2014./15., zbog većih troškova izvoza, što utječe na samu proizvodnju. Vrijednost ukrajinske valute, Hryvnije, pala je za otprilike 30 % od početka 2014. godine, zbog velike ekonomske i političke krize.

Kina napreduje u prodaji kukuruza, kvaliteta zadovoljavajuća

Po prvi puta ove godine, Kina bilježi povećanu prodaju kukuruza. Vlada je prodala 1.56 Mt kukuruza, uključujući i 296 Kt američkog kukuruza. Prvotne bojazni oko kvalitete uroda, s obzirom na velike kiše u Bugarskoj i Rumunjskoj, splasnule su nakon što su prvi rezultati pokazali da je kvaliteta slična prošlogodišnjoj. No ipak još uvijek postoji mogućnost da dostatna kvaliteta ponegdje izostane.

Foto: depositphotos.com, mihalec


Povezane biljne vrste

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Svjetsko tržište Cijene Izvoz kukuruza Izvoz soje Poplave u Francuskoj Strategie Grains Kanola Pad cijena žitarica Ishrana stoke Žetva uljane repice Idealni uvjeti Uljarice Žitarice Žetva Poplave Zalihe žitarica Uljana Repica Soja Francu

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]