Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neonikotinoidi
  • 24.01.2023. 15:00

Donesena presuda: Neonikotinoidi su zabranjeni u EU, nema izuzeća!

Sudska odluka naglašava obavezu svih država članica da poduzmu sve potrebne mjere za promoviranje kontrole štetnika s malim unosom pesticida, dajući prednost nekemijskim metodama gdje god je to moguće

Foto: Depositphotos/slava-studio.com.ua
  • 1.193
  • 93
  • 0

Sud Europske unije presudio je 19. siječnja da države članice više ne mogu dozvoliti privremena izuzeća za zabranjene neonikotinoidne pesticide toksične za pčele. Time je polovica svih takvih odstupanja ukinuta, navodi Euractiv

Zahtjev su podnijele grupe aktivista Pesticide Action Network PAN Europe i Nature & Progrès Belgium zajedno s belgijskim pčelarima.

Osporena odobrenja u Belgiji, a zaustavljena u Francuskoj

Neće biti dozvoljeno tretiranje sjemena izričito zabranjenim sredstvima za zaštitu bilja po zakonu EU, a koja pripadaju klasi neonikotinoida gdje se ubrajaju imidakloprid, klotianidin i tiametoksam.

Najnovija presuda odnosi se na šest odobrenja koje je belgijska država izdala za upotrebu ovih sredstava za zaštitu bilja u slučaju vanrednih situacija.

Rupe u zakonu: Zabranjeni pesticidi se još uvijek koriste u EU?

U presudi je naglašena obaveza svih država članica da poduzmu sve potrebne mjere za promoviranje kontrole štetnika s malim unosom pesticida, dajući prednost nekemijskim metodama gdje god je to moguće. To su pozdravile mnogobrojne organizacije i grupe za kampanju.

Odlukom suda su zaustavljeni francuski planovi da se poljoprivrednicima dozvoli upotreba zabranjenih pesticida još godinu dana, izvijestio je Reuters. Nakon velikih gubitaka od bolesti u 2020. uzgajivačima je bilo odobreno tri godine izuzeća od opće zabrane neonikotinoida. U pripremi je bilo odobrenje za 2023. godinu.

Francuski ministar poljoprivrede je sazvao sastanak s uzgajivačima i proizvođačima šećera kako bi razgovarali o tom pitanju.

Francuska je značajan proizvođač šećerne repe i šećera (Foto: Depositphotos/jovanjaric)

Proizvođači protiv odluke suda

U Francuskoj je grupa proizvođača šećerne repe CGB osudila, kako su nazvali, radikalnu odluku nekoliko tjedana prije proljetne sjetve. Međunarodna konfederacija europskih uzgajivača repe CIBE, zajedno s udruženjem poljoprivrednika EU COPA-COGECA i Europskom asocijacijom proizvođača šećera CEFS izrazili su zabrinutost zbog ove presude. U priopćenju su naveli da se alternativni proizvodi nisu pokazali dovoljno efikasnim, a postoji bojazan da će doći do zatvaranja pogona za preradu jer neće biti dovoljnih količina šećerne repe. Problem predstavlja virus koji može uzrokovati pad prinosa i do 30 posto. Njega prenose lisne uši.

Direktorica CIBE-a Elisabeth Lacoste je upozorila da će proizvodnja biti neodrživa, brojne tvornice će biti zatvorene, proizvodnja ugrožena, a Europa će uvoziti manje kvalitetan šećer.

Ujedinjeno Kraljevstvo izdalo hitnu dozvolu

I dok u Europskoj uniji ne znaju kako započeti proljetnu sjetvu šećerne repe, Ujedinjeno Kraljevstvo je odlučila ne riskirati s proizvodnjom. Ministarstvo za okoliš, hranu i ruralna pitanja Defra odobrilo je privremenu dozvolu za korištenje neonikotinoidnih pesticida za zaštitu ovogodišnjeg usjeva zbog rizika od virusne žutice. Primjenjivat će se strogi uvjeti kako bi se rizici po okoliš sveli na minimum.

Proizvod se može koristiti samo pod strogim uvjetima i na necvjetajućem usjevu. U njihovom ministarstvu ističu da ova odluka nije donesena olako i temelji se na opsežnoj i znanstvenoj procjeni.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

EU sud Zabrana neonikotinoida Šećerna repa Tretiranje sjemena Neonikotinoidi Zabranjeni pesticidi Copa Cogeca


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024