Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rani usjevi
  • 01.09.2021. 09:00

Drastičan pad proizvodnje uljane repice u Hrvatskoj, statistika kaže čak 30 posto

Iako ova kultura na globalnom tržištu cijenom ruši rekorde, nastavljen je negativan trend kada je u pitanju njezina proizvodnja. Zašto je to tako?

Foto: Renata Prusina
  • 409
  • 49
  • 0

Proizvodnja uljane repice u 2021. manja je za 30 posto u odnosu na prošlogodišnju ostvarenu proizvodnju. Podatak je to Državnog zavoda za statistiku o ranim procjenama proizvodnje za najvažnije usjeve u 2021.

Osim drastičnog pada uljane repice, DZS navodi i da imamo manju proizvodnju ječma za 6,5 te pšenice za 0,7 posto u odnosu na godinu dana prije.

Naime, prema objavljenom, žetvena površina uljane repice iznosi 31.000 ha. Godinu prije pod ovom je kulturom bilo 42.000 hektara. 

No, iako znatno smanjenje, rezultat je očekivan, uzmemo li u obzir da je do pada sjetve te uljarice došlo još u jesen prošle godine. Naznaku za daljnji pad dale su i najave tijekom proljetne sjetve. Podaci, a pokazali su se gotovo točnim, su govorili da je repica posijana na 30 tisuća hektara, ili na gotovo deset tisuća hektara manje nego li 2020. 

Kako nam je tad komentirao Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore, značajno smanjenje je dijelom posljedica zabrane određenih insekticida i pojave veće količine štetnika, a ulogu su odigrale i niske temperature u ožujku.

"Ta kombinacija niskih temperatura i jakog napada štetnika imala je loš utjecaj te smo na mjestima imali preoravanje površina pod uljanom repicom i sadnju novih kultura“, rekao nam je. Dakle, ratari su se okrenuli drugim kulturama. Mahom kukuruzu zbog dobre cijene, ali i suncokretu. Upravo suncokret bio je najčešća kultura koja je 'popunila' površine koje su bile pod uljanom repicom. 

Prva procjena važnijih ranih usjeva u 2021. (Izvor: DZS)

 

Žetvena površina tis. ha

Očekivana proizvodnja, ukupno tis.t

Pšenica

143

844

Ječam

59

301

Zob

18

58

Uljana repica

31

84

Iste razloge za odustajanje (oštećenja usjeva uslijed vremenskih nepogoda), imale su i druge zemlje pa ne čudi da ova kultura na globalnom tržištu postiže rekordne cijene. Sredinom kolovoza je tako s iznosom od 574 eura za tonu, dosegla rekord od kraja travnja.

Proizvodnja uljane repice u Hrvatskoj - tko su TOP 10 uzgajivača

Upravo cijena mogla bi je vratiti na polja jer u uredu za agroekonomska istraživanja i analize "Strategy Grains" prognoziraju da će proizvodnja uljane repice u Europskoj uniji doseći 17,03 milijuna tona što je nešto više od prošlogodišnjih 16,61 mil. t, ali i da će ukupna opskrba biti ograničena. 


Tagovi

Usjevi DZS Prva procjena Pad proizvodnje uljane repice


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]