Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novi hibridi kukuruza
  • 27.02.2015. 16:20

Dugi, Riđan i Bc 616 - novi aduti Bc Instituta!

Rezultati obrađenih pokusa pokazuju prosječni urod od 12.083 kg/ha i 22.85 vode u zrnu pri berbi, a pokazuje se i prirodna distribucija rezultata rodnosti na način da s duljinom vegetacije raste i urod, a povećava se sadržaj vode u zrnu.

  • 915
  • 84
  • 0

Bc Institut d.d. za oplemenjivanje i proizvodnju bilja zaslužno je primio priznanje na ovogodišnjem 50. hrvatskom i 10. međunarodnom Simpoziju agronoma održanom u Opatiji. Priznanje je dodijeljeno iz razloga što je BC Institut sa svojim znanstvenim radovima do sada sudjelovao na svih 50 simpozija.

Na ovogodišnjem simpoziju Bc Institut d.d. se predstavio sa sedam znanstvenih radova, od čega je šest bilo iz područja genetike i to tri iz oplemenjivanja žitarica, posebno pšenice, te tri znanstvena rada iz oplemenjivanja kukuruza, dok je jedan rad bio iz područja sjemenarstva koji je izložen u sklopu ratarske sekcije. Sve teme, Bc Institut d.d. radio je u suradnji s Agronomskim fakultetom iz Zagreba.

Predstavljeni novi hibridi FAO grupe 600

Dr. sc. Mirko Jukić u svom je izlaganju, u sekciji Genetika, predstavio novu generaciju Bc hibrida kukuruza FAO grupe 600, koju čine hibridi Dugi, Riđan i BC 616.

"Ispitivali smo spomenuta tri nova hibrida tijekom vegetacijskih godina 2012., 2013. i 2014. na dvije do četiri lokacije godišnje i to na urod zrna te sadržaj vode u zrnu. Sva tri ispitivana hibrida zabilježila su veće urode i manji sadržaj vode u zrnu u odnosu na dva ispitivana standarda, a to je naročito bilo izraženo u ekstremno sušnoj 2012. godini kada su te razlike bile i statistički visoko opravdane.

Mirko Jukić

U 2014. godini, koja je bila izrazito vlažna, sva tri ispitivana hibrida su kao i u 2012. i 2013. godini zabilježila veće urode, manji sadržaj vode u zrnu i manji broj slomljenih biljaka u odnosu na dva standarda. Osim genotipa, najveći utjecaj na urode kukuruza ima okolina, odnosno interakcija genotipa i okoline. Razlike u plodnosti tla, klimatski uvjeti, pojave bolesti i slično, uvelike utječu na visinu i stabilnost uroda kukuruza. Neki strani stručnjaci ističu da se samo 10% svih površina u svijetu, pod uzgojem kulturnog bilja, može uvrstiti u kategoriju područja gdje biljke nisu izložene stresnom utjecaju okoline. Iz ovih razloga neophodno je kreirati nove inbred linije i hibride kukuruza s većim stupnjem tolerantnosti prema biotskim i abiotskim stresovima, koji se javljaju u određenim proizvodnim uvjetima", istaknuo je u Opatiji dr. sc. Mirko Jukić.

Pokusi pokazuju prosječan urod od 12.083 kg/ha

Đuro Lukić, dipl. ing., predstavio je rezultate proizvodnih pokusa Bc hibrida kukuruza u 2014. godini.

"Pokusi Bc hibrida kukuruza u 2014. godini postavljeni su na raznim lokacijama, u različitim agroekološkim uvjetima na području cijele Hrvatske. Sjetva kukuruza je bila nešto kasnija od optimalnih preporučenih rokova zbog duljeg hladnog razdoblja i previsoke vlage tla. Priprema tla i sjetva obavljene su u kratkom razdoblju u solidnim uvjetima. U nicanju i za vrijeme ranog porasta kukuruza uvjeti su bili relativno nepovoljni, pa uslijed pojave pokorice na nekim lokacijama nisu ostvareni preporučeni sklopovi.

Đuro Lukić

Pred cvatnju i tijekom nje, klimatski uvjeti su bili povoljni na svim područjima uzgoja kukuruza. Tijekom perioda vegetacije u lipnju i srpnju, usjevi kukuruza su primali natprosječno velike količine oborina, dok su temperature bile niže od višegodišnjih prosjeka. U kolovozu i rujnu nastavilo se razdoblje učestalih oborina, što je rezultiralo kasnim berbama i sporijim dozrijevanjem kukuruza. Rezultati obrađenih pokusa pokazuju prosječni urod od 12.083 kg/ha i 22.85% vode u zrnu pri berbi, a pokazuje se i prirodna distribucija rezultata rodnosti na način da s duljinom vegetacije raste i urod, a povećava se sadržaj vode u zrnu. Sagledavajući ostvareni urod u odnosu na brzinu otpuštanja vode iz zrna u ovakvim proizvodnim uvjetima, novi Bc hibridi i to Bc 306, Bc 344, Kekec, Dugi, Riđan i Bc 616, pokazali su prednost pred starijim komercijalnim hibridima", kazao je Đuro Lukić.

BC Institut izvozi u više od 18 zemalja

Na hrvatskom se tržištu u prodaji nalazi 31 Bc hibrid kukuruza kojima je zasijano više od 30% poljoprivrednih površina pod kukuruzom. Također, Bc Institut d.d. izvozi svoje hibride u 18 zemalja, od država bivše Jugoslavije do Turske, Irana, Portugala, Rusije, Španjolske, Ukrajine i drugih.

O rezultatima svojega znanstvenog rada i istraživanja, Bc Institut d.d. će i dalje javnost izvještavati na slijedećim domaćim i inozemnim skupovima, a sorte i hibridi koji će proisteći iz toga rada, zasigurno će pronaći svoje mjesto, kako na domaćem tako i na inozemnim tržištima, poručuju iz BC Instituta.


Fotoprilog


Tagovi

Bc Institut Priznanje Genetika Oplemenjivanje žitarica Sjemenarstvo Mirko Jukić Dugi Riđan BC616 Veći urod Sadržaj vode u zrnu Slomljene biljke Genotipi Intred linije Biotski stresovi Đuro Lukić Pokorica BC306 Bc344 Kekec Bivša Jugosla


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.


Partner

Bc Institut d.d. Zagreb

Dugoselska 7, Rugvica, 10370 Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 (0)1 2781-510, e-mail: bc-uprava@bc-institut.hr web: http://www.bc-institut.hr/