Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pioneer
  • 14.10.2015. 14:30

Dupli redovi - sjetva budućnosti!

Pioneer predstavio nove hibride kukuruza, ali i nov način sjetve u duplim redovima!

  • 2.488
  • 104
  • 0

Vrijeme je poslužilo Pioneer stručnjake koji su pred 200-tinjak prisutnih predstavili svoju paletu hibrida kukuruza, što već postojećih, što novih. Regionalni dan polja odvio se na poljima Novog Agrara PC Klisa, dugogodišnjem Pioneer partneru, a centar događaja bilo je 18 Pioneer hibrida kukuruza. Završetak prezentacije čekao je John Deere kombajn koji je skinuo dio pokusnog polja kako bi se urod mogao izvagati i odmah prezentirati prisutnima.

Nakon uvodnog pozdrava od strane predstavnika tvrtke Pioneer, Damira Jelošeka, Marka Jukića te Maria Bačanija, a zatim i Maria Mlinarevića iz tvrtke domaćina Novi Agrar, krenuli su pokusi kroz koje je prisutne proveo promotor Pioneer sjemena, Romeo Jukić. Hibridi su bili posijani u različitim sklopovima, 60.000, 75.000 i 90.000 biljaka po hektaru, i u tako gustom sklopu vidljiva je jako dobra oplodnja. Na svakoj biljci je formiran normalan klip, što nam govori da naši hibridi izvrsno podnose gušću sjetvu, što u konačnici rezultira višim prinosima.

P0725

Jukić je, uz dobro poznate hibride, istaknuo P0725 hibrid - tvrdi zuban, odličnog ranog porasta, visoko kvalitetan hibrid za proizvodnju zrna, a broj jedan u proizvodnji silaže. Stabljika mu je visoka, s izraženim "staygreen" efektom. Pokusni hibridi su ispitani i odabrani s cijem da daju 3% veći prinos od kontroliranih hibrida u normalnim uvjetima i 5% veći prinos u sušnim uvjetima. Optimum Aquamax hibridi imaju učinkovitiji korijenov sustav, duboko izduženo zrno, vitalnije niti svile i učinkovitiji nadzor pući. U pokusu se moglo vidjeti iduće Optimum Aquamax hibride: P0412 FAO 520, P9911 i P0216 FAO 450, P0023 FAO 420, P9903 FAO 390, P9241 FAO 320.

Posebno je istaknuto kako je hibrid Optimum Aquamax P0412 postao jedan od najtraženijih u sjetvi i postaje broj 1 u odabiru hibrida kukuruza u proljetnoj sjetvi. Izvrsni prinosi i agronomski paket daju mu veliku stabilnost i sigurnost proizvodnje.

Twin row - način sjetve nove generacije!

Mario Bačani predstavlja twin-row

Zadnji dio pokusa odnosio se na twin row tehnologiju sjetve, potpuno novi način sjetve koji se kod nas tek postavlja u pokuse, dok je recimo u Americi već u potpunosti zaživio.

Zasijani su dakle tzv. dupli redovi, a sklopovi su prvi oko 87.000 biljaka, a drugi 113.000. Sijačica kojom se radi izgleda kao obična sijačica, samo su postavljena dupla sijaća tijela. Razmak između sredine i dva reda je 75cm, u redu je razmak 55cm. Vršiti se može sa normalnim kombajnima jer header kupi dva reda odjednom. Na Pioneer pokusnom polju bili su posijani hibridi iz Aquamax grupe, a to su hibridi koji imaju povećanu tolerantnost na sušu, znači hibridi koji su zapravo i stvoreni za ovakve intenzivne uvjete. Unatoč vrlo visokim sklopovima, nije bilo polomljenih biljaka niti polijeganja, biljke su zdrave, dakle sortiment može pratiti ovu tehnologiju.

Prednosti twin row tehnologije sjetve:

  • veći broj biljaka po hektaru
  • bolji raspored unutar reda
  • manja konkurencija za hranjivima, vodom i svijetlosti
  • maskimalno iskorišten potencijal biljke

Rizik u ovakvoj proizvodnji su ekstremno sušne godine kada je nedostatak vode problem. U Americi je istražvanje ovakvog načina sjetve započeo još 2010. godine i prednost, sa istim brojem biljaka, sa 6-10%, je na strani ove tehnologije. Kod nas će trebati par godina da se zbroje rezultati pa da se može govoriti o prednostima.

Rezultati pokusa

Mjerenje vlage pokusnih hibrida

"S obzirom na agroekološke uvjete proizvodnje, prinosi su ove godine izvrsni. Moram napomenuti da je priprema zemljišta za sjetvu bila iznimno teškim uvjetima, a nakon odličnog početnog porasta uslijedilo je dugo sušno razdoblje, s izraženo ekstremno visokim temperaturama. To razdoblje ostavilo je posljedice i na kukuruzu. Prinosi su prošle godine na ovom području bili čak rekordnih 18-20 t/ha vlažnog zrna, odnosno 15-17 t/ha suhog zrna.", navodi Romeo Jukić.

Za više informacija o hibridima i twin-row načinu sjetve, obratite se Pioneer stručnjacima na jedan od niže navedenih kontakata.


Fotoprilog


Tagovi

Pioneer Dan polja Hibridi kukuruza Twin row sjetva Optimum Aquamax Mario Bačani Marko Jukić Romeo Jukić Mario Mlinarević Damir Jelošek Novi Agrar Tvrdi zuban Sijačica Torelantnost na sušu Vlaga kukuruza


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]