Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Heljda
  • 04.01.2018. 09:00

Ekološki uzgoj heljde

Sjetva se obavlja kada se zemljište na 10 cm dubine zagrije do 15 stupnjeva, odnosno kada prođe opasnost od mrazeva.

Foto: sdy
  • 1.226
  • 78
  • 0

Heljda, osim visoke hranjive vrijednosti i medonošenja, ima veliki agrotehnički značaj: brzo raste, guši korove, dobar je predusjev i usvaja iz zemljišta teško razgradive spojeve fosfora. Jedna od njenih najvećih prednosti je to što je izuzetno pogodna za ekološki uzgoj.

Koji uvjeti moraju biti ispunjeni?

Heljda je vrlo osjetljiva na mrazeve, pa je minimalna temperatura za klijanje i nicanje 4Co. Optimalne temperature za razvoj su 13Co-25Co, a za cvjetanje 17Co-19Co.

"Potrebe za vodom su velike, naročito u periodu cvjetanje - nalijevanje plodova. Nema posebnih zahtjeva prema predusjevu, ali najviše joj odgovaraju jednogodišnje leguminoze, korjenasto-krtolaste biljke i ozima žita. Ne preporučuje se uzgoj u monokulturi", kaže dipl.ing. Nemanja Konstantinović.

Sjetva heljde

Dodaje da heljda vrlo dobro koristi hraniva, koja su dana direktno, kao i ona koja su dana za predusjev. Posebice dobro reagira na stajnjak. Gnojiva je najbolje unositi pred osnovnu obradu, a prihranjivanje u fazi masovnog cvjetanja.

"Sjetva se obavlja kada se zemljište na 10 cm dubine zagrije do 15Co, odnosno kada prođe opasnost od mrazeva. Sije se uskoredno, žitnim sijačicama na 12,5 cm ili širokoredno, na 45-50 cm. Dubina sjetve je 4-6 cm", napominje Konstantinović.

Plod heljde prosječno sadrži 13-15% bjelančevina, 1,2% masti, 70% škroba, 10%-20% celuloze i oko 2% šećera. Cijenjena je i medonosna biljka s 60-100 kg meda sa 1 ha.

Njega heljde

Primjenjuje se valjanje poslije sjetve. Kod širokoredne sjetve obavlja se i međuredna kultivacija. Također, poželjno je obaviti i dopunsko oprašivanje pomoću pčela ili zategnutog konopca.

Plodovi sazrijevaju mjesec dana nakon cvjetanja

Dužina vegetacije kod heljde je od 50 do 120 dana. Pri povoljnim uvjetima klija od drugog do četvrtog dana poslije sjetve, a nakon tjedan dana pojavljuje se prvi stalni list. Cvjetanje počinje 20-30 dana nakon nicanja, a otvaranje cvjetova jedne cvati traje 15-25 dana, a cijele biljke 30-60 dana. Prvi plodovi sazrijevaju 25-30 dana poslije početka cvjetanja. Najbolje vrijeme žetve je kada je oko dvije trećine zrna dobilo tamnu boju.

Foto: sdy822 / Pixabay


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!