Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz soje
  • 31.01.2019. 09:00

EU dozvolila upotrebu soje iz SAD-a u proizvodnji biogoriva

Europska komisija zaključila je da američka soja ispunjava tehničke zahtjeve za uporabu u biogorivima u EU, te je službeno priznala program do 1. srpnja 2021. godine.

Foto: Bigstockphoto/igor stevanovic
  • 714
  • 60
  • 0

Europska komisija zaključila je da američka soja ispunjava tehničke zahtjeve za uporabu u biogorivima u EU, te je službeno priznala program do 1. srpnja 2021. godine.

Ova odluka dio je provedbe Zajedničke izjave dogovorene između predsjednika Junckera i Trumpa iz srpnja 2018. godine. U toj izjavi dvije strane složile su se povećati trgovinu u nekoliko područja i proizvoda, pogotovo soje. Obnovljiva energija je budućnost Europe i važno je da bilo koja biogoriva stavljena na tržište poštuju visoke standarde održivosti za obnovljive izvore energije. Podnošenjem zahtjeva za priznavanje, SAD je pokazao da je spreman igrati po pravilima.

EU može i ukinuti svoju odluku

Sjedinjene Američke Države glavni su europski dobavljač soje, a ova odluka dodatno će proširiti tržišne mogućnosti u Europi. U EU, biogoriva moraju ispunjavati niz kriterija održivosti sadržanih u Direktivi o obnovljivim izvorima energije kako bi bili prihvatljivi za javnu potporu ili da bi se mogli uračunati u ciljeve EU za obnovljivu energiju.

Priznanje Komisije može se produljiti i nakon 2021. godine ako se programom uvedu promjene u pogledu kriterija održivosti u skladu sa zahtjevima nove revidirane Direktive o obnovljivoj energiji, usvojene prošle godine za razdoblje od 2021. do 2030. Vlasti SAD-a dužne su obavijestiti Komisiju o svim promjenama koje namjeravaju primijeniti na postupke certificiranja, a Komisija može ukinuti svoju odluku ako program nije ispravno proveden, ako ne podnesu godišnja izvješća ili ako ne uvedu poboljšanja koja će primjenjivati u budućnosti.

Američka soja ima konkurentnu cijenu

S udjelom od 75% uvoza soje u EU, SAD ostaje vodeći europski dobavljač soje.

Da bi dokazali usklađenost sa spomenutim kriterijima, Sjedinjene Američke Države su 15. studenoga 2018. Komisiji dostavile program proizvodnje soje, Protokol o osiguranju održivosti soje (SSAP), koji je u vlasništvu i pod upravom Soy Export Sustainability, LLC (SES), podružnice US Soec Export Council (USSEC).

EU uvozi oko 14 milijuna tona soje godišnje kao izvor bjelančevina za prehranu životinja, uključujući perad, svinje i goveda, kao i proizvodnju mlijeka. Soja iz SAD-a je vrlo atraktivna mogućnost prehrane za europske uvoznike i korisnike zahvaljujući svojim konkurentnim cijenama.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Izvori

AgPress


Tagovi

Soja SAD Europska unija Uvoz Obnovljivi izvori energije Biogorivo


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?