Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva u Europi
  • 16.07.2021. 18:00

Europska žetva: Jedni obaraju rekorde, a drugi zbrajaju štete

Francuska je proizvela veće količine pšenice nego lani, a dobra situacija je i u Ukrajini. Međutim, na njemačkim poljima loši vremenski uvjeti otežavaju žetvu i utječu na prinose.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.812
  • 292
  • 0

Francusko Ministarstvo poljoprivrede je u svojoj prvoj prognozi za ovogodišnju proizvodnju pšenice objavilo da će ona iznositi 37,1 milijuna tona, što je 27,1 posto više u odnosu na lani. Ova je zemlja inače najveći proizvođač žitarica u Europskoj uniji, a i ranija predviđanja za ovršene količine bila su za 11,2 posto iznad prosjeka u posljednjih pet godina.

Prognoza za ovu godinu temeljila se na prinosu od 7,51 tona po hektaru u odnosu na prošlogodišnjih 6,85 i površini od ukupno 4,94 mil. ha u odnosu na lanjskih 4,26 milijuna. Međutim, ovi su prinosi rezultat povoljnih vremenskih uvjeta, iako su česti pljuskovi i niske temperature do kraja lipnja uzrokovali zabrinutost zbog mogućeg kašnjenja žetve i pogoršanja kvalitete zrna, navodi reuters.

Suša pa tuča u Njemačkoj

Nasuprot tome, u njima susjednoj Njemačkoj jake oluje i katastrofalne poplave posljednjih dana otežavaju žetvu koja je prolongirana, a prinosi su lošije kvalitete. Tamošnje udruženje Raiffeisen (DRV) u svojoj je prognozi za srpanj smanjilo očekivane prinose na 43,8 milijuna tona dok su njihove procjene samo četiri tjedna ranije iznosile 44,2 mil. t. Prinosi uljane repice u toj su državi ostali na nepromijenjenih 3,7 milijuna tona.

Prema ovom udruženju razlozi su ekstremne vremenske prilike. Naime, visoke temperature uz nedostatak oborina nakon čega su uslijedila olujna nevremena praćena tučom u većini regija došlo je taman kada je pšenica bila u fazi nalijevanja zrna. Biljke su stradale pod ledom, a velike količine kiše otežale su žetvu. Vršenje ozimog ječma je bilo prekinuto zbog kiše, a u pojedinim regijama je u roku od nekoliko dana palo toliko litara koliko nije u četvrt godine, piše agrarheute

Istovremeno, toplo i vlažno vrijeme pogodovalo je razvoju bolesti na usjevima. Žetva ozimog ječma ondje je procijenjena na 8,9 milijuna tona nakon 9,03 mil. t od prije četiri tjedna i 8,8 milijuna tona prošle godine. Pšenice očekuju 22,8 milijuna tona, a u lipnju su procijenili da će se požnjeti 23 mil. t dok je prošle godine ovršeno 22,1 milijuna tona.

No, štete koje su u protekla dva dana nanijele poplave u toj zemlji, tek će se zbrajati i vrlo vjerojatno još smanjiti procijenjene količine. 

Rusija i Ukrajina obaraju rekorde

Još jedna važna zemlja kada je u pitanju proizvodnja žitarica u Europi svakako je Ukrajina gdje očekuju veće količine. Kako prenosi proplanta, procjenjuje se da će ratari ondje požnjeti 73,8 milijuna tona, što je 8,9 mil.t, odnosno 13,7 posto više nego lani.

Što se tiče pšenice, njezina će proizvodnja rasti za 10 posto na 27,3 milijuna tona, kukuruza na 36,2 mil. t, odnosno 19 posto te ječma na 7,9 milijuna tona ili 3 posto.

Kada je riječ o Rusiji, većina pšenice se proizvodi u europskom dijelu te zemlje, a ove se godine očekuje da će njezina proizvodnja doseći 80,3 milijuna tona. Proizvest će i 19 milijuna tona ječma te 15 mil. t kukuruza, piše farmer.pl. Međutim, prognozira se da će se izvoz žitarica ove svjetske velesile smanjiti za 2 posto na 48,1 milijuna tona u sezoni 2021/22., od čega se 37,5 milijuna odnosi na pšenicu.


Tagovi

Žetva Europa Žitarice Prinosi Prognoze


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/