Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PMT
  • 18.07.2016. 12:00

Fendt 1050 - robustan, ali fleksibilan traktor

Serija traktora Fendt 1000 Vario, raspona je snage od 380 do maksimalnih 500 KS kao što je 1050 kojega vidite i na našim slikama. Traktor odlikuje jako dobra fleksibilnost i pokretljivost bez obzira na tešku i robustnu konstrukciju.

  • 8.629
  • 513
  • 0

Stručnjaci Interexporta i Poljoopskrbe Međunarodne trgovine iskoristili su zadnji lijep dan prije ogromnih kiša da Slavoncima pokažu Fendt 1050 u radu. Ovoga puta izbor je bio na Vaderstad Cultus 420. O Fendtu koji je ujedno i najveći po konjskim snagama a da nije na gusjenicama, koji se redovito proizvodi govorili su Damir Novosel i Siniša Bučanović, te Franjo i Adam Dominković.

Prezentacija je održana na poljima tvrtke Simental commerce d.o.o. u Tenji kraj Osijeka. Nakon što smo bili prisutni prijašnjih godina i na probnim radovima ovoga traktora na imanju Josipa Zmaića i VUPIK-u sada smo vidjeli i onaj koji je na tržištu. Koji je prošao sva moguća ispitivanja i sada je spreman raditi. I kako izgleda - može odlično sve odraditi!

Fleksibilnost i pokretljivost traktora

Inače ta serija traktora Fendt 1000 Vario, raspona je snage od 380 do maksimalnih 500 KS kao što je ovaj 1050 kojega vidite i na našim slikama. Kao što smo vidjeli tog traktora odlikuje jako dobra fleksibilnost i pokretljivost bez obzira na tešku i robusnu konstrukciju pa je upravo zato tu i važna tehnologija poput VARIO GRIP tehnologije za kontrolu pritiska, kako bi se olakšao rad operateru i povećala učinkovitost stroja.

Lagan i fleksibilan traktor za uspješno oranje

Moramo priznati da je to dosta lagan traktor za razliku od sličnih drugih marki. Svi su ipak za bar nekoliko tona teži. Ovi iz ove serije su teški od nevjerojatnih 14, do ipak 25 tona. No, time što je lakši upotrebljiv je i u radu sa sijačicama, ali i dobrim za transport jer se kreće brzinom od 60 kilometara na sat. A i hidraulika mu je odlična te je upotrebljiv i u težim radovima koji koriste rad s hidraulikom. Opremljen je kompaktnim 6-cilindričnim MAN-ovim motorom zapremnine 12,4 litara s VTG turbo punjačem.

Taj motor doseže maksimalnu brzinu od 60 km/h na 1450 okretaja u minuti postižući značajnu uštedu goriva i maksimalnu rapodjelu snage. VTG turbo punjač omogućava visoki okretni moment u donjem rasponu brzina. Maksimalni okretni moment od 2400 Nm leži na samo 1100 okretaja u minuti za model Fendt Vario 1050, dok je glavni radni raspon između 1150 - 1550 okretaja u minuti. Treba istaknuti da se prednja i stražnja osovina pokreću samostalno, a tu je i potpuno automatiziran pogon na sva četiri kotača.

Iznimna tehnologija rashlađivanja

Neki čak kao jako važno ističu i tehnologiju rashlađivanja samo za tu seriju traktora. U središtu CAS sustava nalazi se koncentrični ventilator visokog kapaciteta okretaja koji je smješten ispred rashladne jedinice, ustvari prednjeg hladnjaka, a onda potiskuje hladni zrak prema izmjenjivaču topline, a razmak između metalnih lopatica ventilatora i aluminijskog poklopca manji je od 2 mm. Za razliku od standardnih ventilatora, prednje kolo ventilatora ispred hladnjaka usisava hladan zrak.

Jake konjske snage u radu

Budući da hladni zrak ima veću gustoću, više zraka se može potisnuti kroz izmjenjivač topline, a time se i veća količina topline može apsorbirati i raspršiti, što čini hlađenje učinkovitijim i maksimalno optimiziranim, stoji u propagandnim materijalima za Fendt 1000. A ono što je i vidljivo izuzetno je tih rad ovoga traktora, a posebice je ugodno u kabini gdje se gotovo nikakva buka ne čuje čak i kad radi pod punim opterećenjem.

Väderstadov Cultus je agresivni stroj za obradu tla koji se može opremiti sa raznim opcijama za različite tipove tla. Cultus 420 je hidraulički sklopivi i odgovarajući za traktore od 150 - 400 ks. Tako da se ovaj Fendt ipak gotovo igrao s tim Cultusom koji je obrađivao tlo do 25 cm dubine. Okvir je napravljen od visoko kvalitetnog čelika i kompletno varena konstrukcija okvira je dizajnirana za maksimalnu otpornost na sile koje se pojavljuju u radu. Lagano rukovanje i odlični rezultati obrade su bila dvije glavne misli vodilje tijekom razvijanja Cultusa.

Oblik i pozicioniranje pera su dvije tajne koje se kriju iza impresivnih rezultata obrade tla Cultusom. S obzirom da pera kreiraju kontinuirani protok zemlje i biljnih ostataka, nema nikakvih nepravilnosti koje trebaju popraviti diskovi za poravnavanje ili valjak. Obrada tla je intenzivna do 25 cm a površina iza Cultusa ostaje dobro poravnata i konsolidirana. Cultus je dizajniran da postigne točno ono što svaki poljoprivrednik želi - ravnomjerno, točno, poravnato, brzo i pouzdano obrađeno tlo - sa Cultusom na imanju, obrada tla je snažnija i rad je čisti užitak.


Fotoprilog


Tagovi

Valtra Vaderstad Fendt Otok PMT Dominković Konjske snage Novosel Tona Bučanović


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce