Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroklub poklanja
  • 12.03.2014. 21:45

Filozofija gnojidbe I

Riješite se mitova i zabluda vezanih za gnojidbu i dobijte na poklon knjigu

  • 93
  • 3
  • 0

Odgovori na pitanje i osvoji knjigu "Filozofija gnojidbe"

Gnojidba je agrotehnička mjera kojom se povećava produktivnost tla i uloženog rada u poljoprivrednoj proizvodnji. Biljke tijekom razvoja unose mnošto mikro i makroelemenata potrebnih kako bi stasale u snažne usjeve. U velikim količinama trebaju dušik-fosfor-kalij. Mnogi hranjivi elementi vraćaju se u prirodnim putem, ali se znatan dio odnosi žetvom. Ukoliko se osiromašeno tlo ne nahrani biljke nisu u mogućnosti razviti sve potencijale i prinos znatno opada.

Gnojidbu treba smatratiti investicijom u biljnu proizvodnju, a ne troškom. Filozofija ili strategija gnojidbe može se razmatrati iz više različitih aspekata, ali osnovna su samo 4:

  • gnojidba tla
  • gnojidba biljaka
  • gnojidba i tla i biljaka
  • bez gnojidbe

Agroklub poklanja - zablude i mitovi oko gnojidbe

Svojim vjernim čitateljima Agroklub je osigurao 10 primjeraka knjige Filozofija gnojidbe. Kako biste dobili svoj primjerak potrebno je da pozorno pročitate slijedeći "mit vezan za gnojidbu" i točan odgovor pošaljete ...

Bez adekvatne gnojidbe nema visokih i stabilnih prinosa, potrebne kakvoće proizvoda niti profitabilnosti pa se gnojidba opravdano smatra najvažnijom agrotehničkom mjerom u primarnoj organskoj produkciji. Zbog toga , kao i ekonomskih i ekoloških razloga određivanja doze gnojiva, njegove vrste, vremena primjene i načina gnojidbe mora se temeljiti na znanstveno - stručnim spoznajama o raspoloživosti i odnosima hraniva u tlu, fiziološkim potrebama biljke, ekonomičnosti proizvodnje te intezitetu i smjeru utjecaja pojednog agroekološog činitelja.
Potrebno je naglasiti da agrokemijski labaratoriji nisu isti. Neki preprouku za gnojidbu i popravke tla temelje na pogrešno uzetim uzorcima, metode analize često su nestandardne, nemaj iskusne stručnjake i analitičare pa preporuke ne odražavaju stvarno stanje raspoloživosti hraniva, s toga je gnojidbena preporuka loša il čak pogrešna.

Pitanje glasi: Da li netočna analiza tla može stvoriti veće probleme nego li gnojidba bez analize?

Odgovor: da - ne


Tagovi

Gnojidba tla Mikrolementi Makroelementi Filozofija Mit Zabluda


Autorica

Maja Bakota

Više [+]

Maja je administratorica/urednica AgroKluba. Završila je diplomski studij financijskog managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Zanima se za društvene mreže, community management i SEO. Osebujnog glazbenog ukusa :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!