Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica
  • 07.08.2013.

Folijarna prihrana pšenice

Kako biste osigurali visoke prinose, potrebno je primjenjivati folijarnu prihranu pšenice

Foto: Rgbstock.com
  • 6.446
  • 353
  • 0

U modernoj poljoprivrednoj proizvodnji visoki prinos pšenice predstavlja imperativ uspješne proizvodnje. Tri su glavna kriterija za visoki prinos pšenice: broj klasja po hektaru, broj zrna u klasu i težina zrna. Smanjenje prinosa pšenice može uzrokovati kvaliteta tla, nedostatak hranjiva i vremenske neprilike poput suše ili tuče.

Folijarna prihrana pšenice

Folijarna prihrana pospješuje usjeve i izvrstan je nadomjestak prilikom nedostatka hranjiva.

Fenofaze strnih žitarica su:

  1. Nicanje
  2. Početni rast
  3. Busanje
  4. Vlatanje
  5. Klasanje
  6. Zrioba

Kako bi se postigao maksimalan učinak, potrebna je optimalna kombinacija preparata za folijarnu prihranu: Novalon, Trazex, Bioplex i Inex.

Folijarna prihrana se izvodi dva puta: prvi put pred kraj faze busanja i početkom faze vlatanja, dok se druga folijarna prihrana izvodi pred kraj faze vlatanja i početkom faze klasanja.

Novalon kao vodotopivo gnojivo uz dušik sadrži fosfor i kalij kako bi osigurao uravnotežen spektar helatiziranih mikroelemenata. Njegova primjena osigurava optimalno usvajanje hranjiva neovisno o pH vrijednosti tla ili vode.

Trazex je snažna formula koja osim visoke koncentracije mikroelemenata poput cinka, željeza, bakra, bora i mangana sadrži i L-aminokiseline i organske ekstrakte koji pomažu boljem usvajanju hranjiva, a rezultat primjene je poticanje vegetativnog rasta, cvatnje, rano formiranje ploda, povećanje metaboličke aktivnosti biljke, te brža i efikasnija asimilacija mikrohranjiva.

Bioplex je kompleksni biostimulator koji je izvstan za jačanje biljnih funkcija. Sadrži makro i mikro elemente kao i različite supstance prirodnog podrijetla koji stimuliraju fiziološke procese u biljci.

Inex kao okvašivač, aktivator i penetrator smanjuje površinsku napetost vode i povećava kontaktnu površinu lista. Djeluje kao pojačivač primjenjenih folijarnih gnojiva i otporan je na ispiranje, te ne stvara pjenu u prskalicama.

Primjenom sva tri preparata prinosi će biti optimizirani na najisplativiji način.

Više informacija o folijarnoj prihrani pšenice možete saznati iz video priloga koji se nalazi u članku.

Am Agro d.o.o.

Jelengradska 12, Petrijevci

Foto: Rgbstock.com


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Pšenica Am Agro Novalon Trazex Bioplex Inex Folijarna prihrana


Partner