Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognoza usjeva
  • 09.10.2020. 18:00

Francusku sjetvu uništila suša, a u Njemačkoj posijali i do 100.000 ha više uljane repice

Europski su se ratari opet morali suočiti sa sušom, baš u vrijeme sjetve, a najteže je pogođena Francuska. Međutim, dobri izgledi su za Njemačku, ali i Poljsku.

Foto: Depositphotos/hansgwprinsen
  • 476
  • 243
  • 0

Suša, treću godinu zaredom, posebno je pogodila usjeve uljane repice u europskim zemljama. Prema prognozama konzultantske kuće Strategie Grains, za istraživanje i analizu površine zasijane ovom kulturom, u Europskoj uniji i Velikoj Britaniji površine pod njom su se smanjile.

Naime, europski su se ratari morali suočiti sa sušom taman u vrijeme sjetve, a najteže je pogođena Francuska. Međutim, dobri izgledi su za Njemačku koja povećava uzgojne površine, ali i Poljsku.

Prema procjenama, u EU i Velikoj Britaniji urod ove godine je iznosio 17,1 milijuna tona što je malo ispod prosjeka od 17,3 milijuna tona u prošloj godini. Što se tiče izvoza, povećana je prognoza za iduću godinu na rekordnih 6,3 milijuna tona u odnosu na 6,2 tone predviđene prije mjesec dana.

Niži prinosi i manje zasijanih površina u Francuskoj

Jesenske oborine došle su prekasno pa je tako u Francuskoj suša omela sjetvu. Jaka kiša prošlog tjedna ondje nije umanjila gubitke nakon što su im protekle dvije žetve prinosi smanjeni na 1,1 milijun hektara s oko 1,5 milijuna prethodnih godina.

Hoće li biti smanjene površine pod uljanom repicom? Mnogi odustaju od ove kulture!

"Naša je procjena da će površina zasijana ove godine biti manja od milijun hektara", rekao je jedan francuski trgovac reutersu te dodao da kiša može biti dobra za nicanje i povećati potencijal prinosa, ali da je za sjetvu prekasno.

Iako su tamošnji poljoprivrednici u početku planirali zasijati repice kao i prošle sezone, zbog suše se to ipak nije dogodilo.

Lošija situacija i u Velikoj Britaniji

U Britaniji se ratari bore sa štetama koje stvaraju kukci i to jer nemaju alternativna sredstva za zaštitu nakon zabrane neonikotinoida, za koje je utvrđeno da nanose štetu pčelama.

"Neki su se usjevi počeli dobro razvijati, posebno oni za koje su isprobane nove tehnike popratnog nasada koji bi bio privlačniji štetnicima od repice, ali to je uspjelo samo djelomično", navodi David Eudall iz Odbora za poljoprivredu i hortikulturu.

Dozvolili neonikotinoide kako bi spasili proizvodnju šećerne repe

Očekuje se da će i proizvođači u Velikoj Britaniji smanjiti proizvodnju zbog sve većih troškova, ali i pada prinosa. Naime, prema podacima vlade, ondje se površina posijane repice smanjila za 29% i to na 315.000 hektara.

Njemačka povećava uzgoj, a dobri izgledi i za Poljsku

Uvjeti za ovu kulturu su bili izgledniji u Njemačkoj i Poljskoj. "Vrijeme je bilo suho u doba sjetve, ali je ipak palo dovoljno kiše pa je posao na nacionalnoj razini obavljen bez većih problema", kazao je jedan njemački analitičar. On tvrdi da je tlo i dalje suho te da treba više padalina, ali je trenutna slika ipak zadovoljavajuća.

Protekli rujan najtopliji ikad: Kakva nas zima čeka?

Prema njemu, Njemačka bi mogla proširiti uzgoj ove uljarice jer su ratari ohrabreni dobrim prinosima. Naime, ove je godine ondje zasijano 954.000 hektara, a očekuje se proširenje s dodatnih 70.000 do 100.0000 ha.

"U Poljskoj je sjetva ozime repice također završena i trebala bi doseći razinu ovogodišnje žetve", rekao je Wojtek Sabaranski iz tvrtke Sparks Polska. Kaže i da je sjeme posijano uglavnom u pravo vrijeme, a pogodovale su mu obilne kiše krajem kolovoza i početkom rujna.

Inače, ta je država ove godine imala 830.000 ha zasijanih ovom kulturom.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Prognoza usjeva Njemačka Velika Britanija Poljska Sjetva Prinosi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.