Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva uljarica
  • 19.09.2016. 13:30

Gdje su manja ulaganja, a veća otkupna cijena?

"Uljarice definitivno dolaze do izražaja. Traži se suncokret, a podižu se i površine pod uljanom repicom za nekih 20% u sjetvi za narednu godinu. Pšenica ne izumire, ali ćemo ju sijati na manjim površinama jer se ne očekuje njezin oporavak na tržištu ni iduće godine".

Foto: bigstockphoto.com, b-photo
  • 7.548
  • 747
  • 0

Iako žitarice ne gube primat na poljoprivrednim površinama, ipak se sve više hrvatskih ratara zbog isplative računice okreće uljaricama. Prema državnim statistikama o ranim procjenama zasijanih površina važnijih usjeva u ovoj godini, pšenici i kukuruzu sve češće društvo prave uljana repica i suncokret.

Uljana repica ove je godine, prema podacima Državnog zavoda za satistiku, skočila za čak 27% na 28.000 zasijanih hektara, dok je suncokreta za 9% više ili na 38.000 hektara.

Pšenica ne izumire, ali se manje sije

"Uljarice definitivno dolaze do izražaja. Traži se suncokret, a podižu se i površine pod uljanom repicom za nekih 20% u sjetvi za narednu godinu. Pšenica ne izumire, ali ćemo ju sijati u manjim površinama jer se ne očekuje njezin oporavak na tržištu ni iduće godine", govori Petar Pranjić, predsjednik Udruge "Baranjska brazda".

Što je ove jeseni IN na hrvatskim poljima?

Isplativost ulaganja, rentabilnost i cijena, najvažnije su stavke koje diktiraju nove trendove među hrvatskim poljoprivrednicima. Suncokret, prema njihovim računicama, ove godine postiže zadovoljavajuću cijenu od 2,20 do 2,30 kuna. Oni koji su se odlučili za uljanu repicu, prošle su godine za njezin kilogram dobivali 2,40 kuna.

Sa suncokretom nikada niste u minusu

"Prinos suncokreta ove je godine osrednji, kreće se oko tri tone po hektaru jer je zbog nevremena na pojedinim mjestima došlo do polijeganja. Bilo je godina kada urod doseže i do 4,5 tone. No, sustav financiranja i ulaganja je kod njega odličan. Riječ je o isplativoj i lako trženoj kulturi jer ga svi traže, Mađari, Austrijanci, a mislim kako ga neće biti dovoljno ni za domaće tržište jer je uljara povećala svoje prerađivačke kapacitete. Sa suncokretom nikada niste u minusu, on će uvijek nešto dati", tumači Pranjić.

Ulaganja su manja

Za ovoga farmera računica isplativosti vrlo je jednostavna. Dok mu se po hektaru pšenice ulaganja kreću do 4.500 kuna, za suncokret mu je potrebno 1.500 kuna manje.

"Na suncokretu je oko 20% manje ulaganja, kao i na uljanoj repici. Pšenica se mora dva puta tretirati protiv bolesti, a jedno košta 400 kuna po hektaru, s prihranom se ide također dva do tri puta. Troškovi tako dosegnu do 4.500 kuna. Istovremeno se suncokret može odraditi s 3.000 kuna po hektaru, a trenutno se na njemu može zaraditi 20% više. Hoće li tako i ubuduće ostati, ne znam, vidjet ćemo", kaže Pranjić.

Foto: bigstockphoto.com, b-photo


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Tagovi

Pšenica Uljana repica Suncokret Petar Pranjić Poljoprivredne površine Hektar Kuna Ulaganje Baranjska brazda


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]