Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice
  • 28.01.2021. 07:30

Globalna proizvodnja žitarica: Rekord u sljedećih pet godina?

Predviđa se da će ukupna proizvodnja žitarica do 2026. postići rekordne razine, a za razdoblje 2020./21. se očekuje povećanje od 23 milijuna tona.

Foto: Bigstock/masyuk1989
  • 824
  • 56
  • 0

Očekuje se da će ukupna proizvodnja žitarica postići rekorde u sljedećih pet godina, prateći potražnju, ali ostavljajući malo prostora za obnovu zaliha, priopćilo je Međunarodno vijeće za žitarice (IGC).

Predviđaju da će ovo povećanje u razdoblju 2020./21. godine iznositi 23 milijuna tona u odnosu na prethodno razdoblje. Shodno tome, očekuje se rekord od 2.210 milijuna tona, zbog odlične žetve pšenice i ječma.

Iako pandemija koronavirusa nastavlja umanjivati potražnju u nekim sektorima poput proizvodnje piva i biogoriva predviđa se da će ukupna potrošnja rasti petu godinu za redom i to na 2.216 milijuna tona. Međutim, prognoziraju i smanjenje svjetskih zaliha žitarica i to na minimum od 611 milijuna tona, najviše zbog pada zaliha kukuruza.

Soja bilježi najveći rast

Što se tiče globalne trgovine žitaricama, očekuje se da će se u razdoblju 2020./21. i to u lipnju i srpnju doseći rekordnih 408 milijuna tona, što je 4 posto više u odnosu na prošlu godinu. Svjetska proizvodnja soje i dalje će nastaviti rasti i to za 6 posto više u odnosu na godinu prije. Uzrok tome je, navodi IGC, povećana potreba hrane za životinje u Kini, a njena globalna potrošnja se povećava za 4 posto i to na visokih 365 milijuna tona.

Ova će ratarska kultura, prema njima, doseći najveće razine u periodu 2025./26. i to najviše zbog uzgoja u SAD-u i Brazilu. Maksimume doseže i potrošnja, a što će, tvrde, ostaviti malo prostora za obnovu svjetskih zaliha. Osim toga, predviđen je i rast trgovine zbog većih isporuka u Aziju.

Prema njihovim će očekivanjima rasti i svjetska proizvodnja riže i to zbog azijskih uzgajivača. Međutim, predviđa se i porast potražnje zbog rastućeg stanovništva. Prema prognozama, globalne zalihe bi mogle i dalje rast, i to zbog proizvodnje u Indiji. Također, pretpostavke su da će se trgovina proširiti, a veće isporuke usmjeriti u podsaharsku Afriku.


Tagovi

Žitarice Svjetska proizvodnja Zalihe Potrošnja IGC


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]