Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija d.d.
  • 11.06.2021. 10:30

Gnojidba postrnih usjeva: Za dobro opskrbljena tla samo dušično gnojivo prije sjetve

Sve agrotehničke mjere koje se planiraju provesti potrebno je obaviti u što kraćem periodu pri čemu će se sjetvena norma povećati dok će gnojidba biti vrlo skromna, ističu stručnjaci tvrtke Petrokemija d.d.

Foto: Petrokemija d.d.
  • 664
  • 255
  • 0

Uzgoj postrnih usjeva preporučena je mjera s obzirom na to da oni imaju niz blagotvornih učinaka na tlo na kojemu se nalaze kao i na usjev koji slijedi u plodoredu. 

Ipak, ono što je problem kod takvih usjeva je razdoblje kada ih sijemo jer sjetva pada na izrazito toplo i sušno razdoblje u godini, odnosno između žetve glavnog usjeva i sjetve sljedećeg glavnog usjeva pri čemu visoke temperature i manjak vlage utječu na brzo isušivanje površinskog sjetvenog sloja tla, otežavajući klijanje i nicanje posijanih kultura. 

Iz tih razloga, sve agrotehničke mjere, ističu stručnjaci tvrtke Petrokemija d.d., koje se planiraju provesti potrebno je obaviti u što kraćem periodu pri čemu će se sjetvena norma povećati dok će gnojidba biti vrlo skromna, ovisna o kulturi koja se uzgaja postrno te o kvaliteti tla.

"Sjetva na tlima s visokom razinom podzemne vode, na površinama uz rijeke ili potoke te na navodnjavanim površinama puno manje je rizična", napominju.

Tlo dobrih fizikalno-kemijskih svojstava

Ako je tlo dobrih fizikalno-kemijskih svojstava i k tome bogato gnojeno za uzgoj glavnog usjeva, što najčešće je slučaj sa pšenicom i uljanom repicom, bit će dovoljno primijeniti samo dušično gnojivo prije sjetve postrnog usjeva. 

Ono će potaknuti bržu razgradnju velike mase žetvenih ostataka, čime se mikroorganizmima kao glavnim akterima procesa razgradnje osigurava dovoljno energije za nesmetan rad. Mikroorganizmi isto kao i postrni usjevi trebaju dušik za odvijanje životnih procesa zbog čega je moguća pojava dušične depresije uslijed nedostatne količine dušika u tlu. Zato će biljkama kao lošijim konkurentima u toj "borbi" za dušik dobro doći njegove dodatne količine iz mineralnih gnojiva. 

Na takvim tlima, preporučuju iz tvrtke, bit će dovoljno primijeniti UREU ili UAN po žetvenim ostacima prije zaoravanja kako bi se ubrzala njihova razgradnja i potaknuo proces mineralizacije.

UAN je tekuće mineralno gnojivo, koje ne isparava i teško se ispire iz tla ili lista. Može se primijeniti bez razrjeđivanja u količini 100-200 l/ha ovisno o masi žetvenih ostataka. 

UREA je najčešće korišteno dušično gnojivo za razgradnju žetvenih ostataka (Foto: Petrokemija)

S druge strane, UREA je najčešće korišteno dušično gnojivo za razgradnju žetvenih ostataka. Odličan je izvor dušika uz uvjet da se u najkraćem roku od rasipanja po žetvenim ostacima unese u tlo kako ne bi došlo do volatizacije. Potrebna količina za primjenu je 100-175 kg/ha.

Tlo lošijih fizikalno-kemijskih svojstava

Ako će postrni usjev biti posijan na tlo koje je inače lošijih fizikalno-kemijskih svojstava, a zbog određenih okolnosti ni gnojidba glavnog usjeva nije bila obilna preporučuje se osim primjene gnojiva po žetvenim ostacima obaviti i predsjetvenu gnojidbu malom količinom mineralnog gnojiva. 

Za predsjetvenu gnojidbu bit će dovoljno primijeniti 40-60 kg/ha dušika za stimulaciju početnog rasta usjeva. 

Ipak, najbolji izbor bi bila formulacija NPK 20-10-10 u količini 200-300 kg/ha, koja uz dušik tlo obogaćuje određenom količinom fosfora i kalija.

Osim ove formulacije mogu se koristiti i dušično sumporna gnojiva kao što su ASN i PETROKEMIJas, a količina koja se može primijeniti u predsjetvenoj pripremi tla za sjetvu postrnih usjeva je 150-250 kg/ha. 

"Njihove dobre strane su to što se brzo tope i postaju brzo dostupna biljkama te povećavaju energiju klijanja", navode iz Petrokemije.

Za više informacija možete im se obratiti na jedan od niže navedenih kontakata ili na besplatni broj telefona 0800 647 647.


Tagovi

Petrokemija Gnojidba Postrni usjevi Dušično gnojivo UREA UAN NPK ASN PETROKEMIJas


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?