Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ICL
  • 27.03.2020. 10:50

Gnojiva s kontroliranim oslobađanjem - bolji prinosi i veća profitabilnost u uzgoju krumpira

U osnovi gnojiva je zrno uree s membranom što osigurava kontinuirano oslobađanje dušika tijekom cijele sezone. Ono što ova gnojiva čini jedinstvenim je to što se primjenjuju na početku uzgoja i na taj način se smanjuje mogućnost viška ili manjka ovoga elementa.  

Foto: ICL Specialty Fertilizers
  • 1.438
  • 124
  • 0

Jacob van den Borne nizozemski je farmer koji sa svojim bratom na 700 hektara proizvodi krumpir, ozimu pšenicu, ječam i kukuruz. "Poljoprivredom se bavimo već 10 godina, a proizvode prodajemo našim lokalnim stočarima", rekao je Jacob.

Van den Borne se fokusira na preciznu poljoprivredu i održivost. Budući da sav krumpir čuva u svom skladištu, mora održavati njegovu kvalitetu i funkcionalnost. Zbog toga je prošle godine otvorio precizni poljoprivredni centar Precision Farming gdje istražuje nove tehnike, proizvode i metode kultivacije.

Na probnim poljima istražuju sadržaj klorofila, biomase i ispiranje dušika

Tvrtka ove godine provodi ispitivanje na nekoliko polja, a na jednom od njih provodi se analiza dušika na pjeskovitim tlima. "Naša pjeskovita tla prilično su teška. Na ovome polju imamo tri različite zone obrade na kojoj se nalaze tri parcele. Prva je standardna zona koju gnojimo 3 puta u sezoni. Na drugoj koristimo gnojivo s kontroliranim oslobađanjem, a na trećoj je gnojivo s inhibitorom N koje se primjenjuje tijekom ili nakon sadnje", objašnjava Borne.  

Borne sav krumpir čuva u svom skladištu

Tlo skeniraju pomoću Dualen 21S, senzora koji mjeri vodljivost tla, a na kraju sezone berbu obavljaju pomoću Yield Master Pro, sustava koji mjeri prinose za svaki kvadratni metar. Podatke na kraju analiziraju kako bi vidjeli kolika je razlika u prinosima od prošle i ove godine, a koriste i dronove pomoću kojih promatraju promjene na polju.

Koristi gnojiva s kontroliranim oslobađanjem

Gnojiva s omotačem ili kontrolirano otpuštajuća gnojiva (CRF) postala su vrlo popularna te su zadobila veliku pozornost agronoma i uzgajivača diljem svijeta. Postižu najmanje jednako dobre rezultate kao i obična, koristeći ponekad i do 25% manje količine te im je prednost manje ispiranje hranjivih tvari, a potrebno je i manji broj primjena.

Kako pravilnom gnojidbom povećati potencijal ozime pšenice

U osnovi gnojiva je zrno uree s membranom što osigurava kontinuirano oslobađanje dušika tijekom cijele sezone. Ono što ova gnojiva čini jedinstvenim je to što se primjenjuju na početku uzgoja i na taj način se smanjuje mogućnost viška ili manjka ovoga elementa.  

Prednost gnojiva je i manje ispiranje hranjivih tvari

Već tri godine Jacob koristi gnojivo Agrocote Max na usjevima krumpira, a rezultati su svake godine pozitivni. Pokazalo se i učinkovito za vrijeme jake suše 2018. i 2019. godine, a ove godine Jacob ga je koristio i za ozimu pčenicu, ječam i kukuruz.

"Polje na kojem trenutno vršimo pokuse najbolje se navodnjava i usjevi se odlično razvijaju. Imam jako dobar osjećaj i jedva čekam vidjeti konačne rezultate", zaključio je ovaj poljoprivrednik.


Tagovi

Jacob van den Borne Precision Farming Gnojivo s kontroliranim oslobađanjem Pjeskovita tla Uzgoj krumpira Uzgoj kukuruza Uzgoj pšenice Agrocote Max ICL Specialty Fertilizers


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]