Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor mjeseca
  • 12.05.2021. 12:00
  • Osječko-baranjska, Petlovac

Hattat T4110 - prostraniji i udobniji "turski hrvač" sa 113 konjskih snaga

Ima lakši pristup stražnjim hidrauličnim priključcima te akumulatoru i filterima pa je još jednostavnije održavanje, a cijenom je vrlo konkurentan, kažu iz tvrtke AgroPMD

Foto: Renata Prusina
  • 1.995
  • 183
  • 1

Najjači “turski hrvač”, kako još slikovito zovu Hattat traktore, dolazi iz serije T i ima 113 konjskih snaga, pa se bez većih problema hvata u koštac i s najzahtjevnijim ratarskim radovima. 

Može povući više-manje sve priključne strojeve za obradu zahvata do pet metara, koji su i najčešće u uporabi, te prskalice, atomizere, razbacivače gnojiva i dr., pa čak i dvije pune deset-tonske prikolice, testirali su u tvrtki AgroPMD d.o.o., uvozniku ove marke na hrvatsko tržište. 

Riječ je zapravo o poboljšanoj verziji A serije, kojom su, kažu, kupci sada još zadovoljniji. 

"Osim što je prostraniji i udobniji, ovaj Hattat ima i puno lakši pristup stražnjim hidrauličnim priključcima koji sada nisu zbijeni, te bolji pristup akumulatoru i filterima pa je još jednostavnije održavanje“, navodi prodajni predstavnik Filip Janješić ističući kao jedan od glavnih aduta veći raspon brzina. 

Pouzdan Perkinson motor i povoljan paket opreme

Model T4110 naime ima mehanički prijenos sa Synchro shuttle mjenjačem koji do maksimalnih 40 km/h prelazi s 24 brzine (u oba smjera), dok A serija ima 12x12. 

Opremljen je Perkinsovim motorom, poznatom po svojoj kvaliteti i dugovječnosti. Ovaj četiri-cilindarski motor zapremine 4.400 litara razvija snagu od 81 kW pri 2200 okretaja u minuti, a trenutno zadovoljava standarde ispušnih plinova Stage 3A/ Tier 4i, što će proizvođač uskoro dići na viši nivo.

Četiri para hidrauličnih izvoda su dovoljni za sve potrebe, kaže Janješić

Najveći se okretni moment postiže od 430 Nm već na 1.400 okr/min, pa je tako ekonomičan u potrošnji goriva. Duže podvozje (2,4 m) povećava vučnu snagu, istovremeno pružajući savršenu raspodjelu težine (4 t bez balasta). 

Na raspolaganju je pogon na sva četiri kotača (s automatskim uključivanjem), elektro-hidraulično uključenje prednje vuče te isto tako uključenje blokade diferencijala. Priključno vratilo (PTO) ima tri brzine 540/540E/1000 okr./min.

Traktor je opremljen hidrauličnom pumpom kapaciteta protoka 64 litara u minuti (na 195 bara), te osam (četiri para) hidrauličnih izvoda. Maksimalna sila podizanja stražnje hidraulike je 4,5 tona. 

"Traktor ima dobar paket opreme za malu cijenu, u koju je uključen i hidraulički i pneumatski način kočenja, uz to i kompresor, te klimatizaciju odnosno grijanje kabine, podesiv volan, krovni prozor, radna svijetla, te dvokružne zračne kočnice za prikolicu“, navodi Janješić i dodaje kako se od dodatne opreme može naručiti jači paket radnih svjetala, stražnje hidraulične poteznice i dr. 

Za nešto zahtjevnije kupce i ljubitelje elektronike bit će, najavljuje, uskoro na raspolaganju i viši stupanj naprednih tehnologija.  

Ipak novi traktor za istu cijenu nekih polovnih

Vrlo konkurentna cijena u odnosu na traktore iste kategorije te jednostavnost upravljanja i održavanja, glavne su prednosti zbog kojih se na kupnju ovog Hattata odlučio i Edo Zadravec iz Petlovca u Baranji. 

"Prvo i osnovno je bila cijena. Za istu bismo dobili neke druge polovne, no mi smo se odlučili nabaviti novi traktor. Informirali smo se preko interneta, pogledali karakteristike i vidjeli da je dosta rasprostranjen u svijetu, i sve to je pripomoglo u odluci“, otkriva nam ovaj 65-godišnji baranjski poljoprivrednik koji, kaže, nije požalio. Traktor im se pokazao "vrlo okretan i vrlo pregledan“ u svim ratarskim poslovima, posebice obradi tla i sjetvi. 

Zadravec je zadovljan s boljom pozicijom akumulatora i filtera novih T modela

Uspoređujući s traktorom A serije, koji mu već dugo godina vjerno služi, ističe bolju pristupačnost kod T modela. 

"Pristupačniji je u svemu, od mjenjača do akumulatora, filtera, hladnjaka i pranja. Drugačija je i ogibljenost kabine pa je i veća udobnost. A kod nas je traktor svaki dan u pogonu, stalno smo u njemu, to nam je potreba, za, prskanje, kultiviranje, prijevoz...“ kaže Zadravec koji na 110 hektara uzgaja pšenicu, ječam, kukuruz, suncokret, a ponekad i uljanu repicu. 

Istražili smo i mi spomenutu rasprostranjenost, pa smo tako na stranicama Hattat kompanije otkrili kako se prodaje u 80 zemalja na pet kontinenata. Posebno je omiljen u, dakako, Turskoj i velikom broju azijskih zemalja, ali je značajnije prisutan i na tržištu istočne Europe, no prodaje se čak u Urugvaju, doduše pod drugim imenom.

Kao zanimljivost ističe se i podatak da se u istoj tvornici u Cerkezkoyu sklapaju svjetski brendovi kao John Deere, te Valtra i Massey Ferguson modeli, pa se tako pod Hattat imenom kriju i neki od Valtra dizajna.


Fotoprilog


Tagovi

Hattat AgroPMD Traktor Filip Janješić Edo Zadravec Sjetva


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

AgroPMD d.o.o.

Južno predgrađe 48, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 357 525, e-mail: office@agropmd.hr web: http://www.agropmd.hr