Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KWS
  • 14.03.2023. 09:00

Hibridi kukuruza za proizvođače koji očekuju više

Nove generacije hibrida kukuruza ispunjavaju očekivanja poljoprivrednika. Odlikuju ih visoki prinosi zrna i izražena tolerantnost na sušu.

Foto: KWS
  • 1.283
  • 154
  • 0

Za intenzivnu proizvodnju kukuruza, struka je jedinstvenog stava - hibridi nemaju alternativu. Suša, uzrokovana klimatskim promjenama, problem je koji pogađa poljoprivrednike brojnih regija, pa tako i Bosne i Hercegovine. 

Za uzgoj kukuruza za zrno neophodno je pronaći one hibride čiji će se prinosi u manjoj mjeri smanjiti uslijed stresa od suše te osigurati stabilnu žetvu. Rješenje nude iz KWS-a, kompanije koja je među tri najbolje od onih koje se bave selekcijom kukuruza za zrno u segmentima FAO grupa srednjeg i kasnijeg dozrijevanja.

Njihove nove generacije, kako navode, ispunjavaju očekivanja poljoprivrednika, a u ponudi su hibridi visokog prinosa za optimalne uvjete uzgoja, kao i stabilni hibridi za teške uvjete. Vode se krilaticom #expectmore ili #očekujteviše.

Najprodavaniji hibrid

Hibridi iz grupe Plus4GRAIN imaju sposobnost dati više zrna u optimalnim uvjetima proizvodnje u kojima prinosi premašuju 10 t/ha. Prvi proizvodi iz ove generacije prisutni su na tržištu još od 2019. Jedan značajan primjer je KWS KASHMIR. Ovaj dominantni hibrid u kasnoj FAO 300 grupi, je najprodavaniji u našoj regiji, s više od 185.000 ha zasijanih u proljeće 2022. Selekcioniran je za intenzivne uvjete proizvodnje. 

Zrno KWS KASHMIR odlikuje visok sadržaj sirovog proteina

"Hibrid odlikuje izrazito visok prinos zrna, ali i vrlo visoka stabilnost prinosa u različitim uzgojnim područjima i klimatima. Stabljika i položaj klipa su nešto viši iznad prosjeka pripadajućeg segmenta dozrijevanja, a krasi ga vrlo veliki klip za pripadajuću FAO grupu", pojašnjavaju iz KWS-a. 

Klip uglavnom formira 16 ili 18 redova, s 40 do 42 zrna u jednom redu. Masa od hiljadu zrna obično je između 300 i 320 grama. Zrno odlikuje visok sadržaj sirovog proteina, što mu omogućuje dobre karakteristike u ishrani životinja.

Namijenjen je uglavnom srednjim i dobrim tipovima tala, dok bi područja sa siromašnim i pjeskovitim tlima trebalo izbjegavati. Najbolje rezultate u proizvodnji zrna ostvaruje u sklopovima od 70 do 76 hiljada biljaka po hektaru u žetvi. 

Za visoke prinose zrna u suši i stresu

Portfelj KWS-a uključuje i hibride koji zahvaljujući svom dužem korijenu, većem kapacitetu za pohranu vode te njenom manjem gubitku isparavanjem, imaju izraženu tolerantnost na sušu. Grupirani su zajedno pod brendom "ClimaCONTROL3", gdje broj označava tri razdoblja rasta u kojima stres od suše može imati različite posljedice za biljke: prije, za vrijeme i nakon cvatnje. 

 KWS HYPOLITO formira atraktivan, popunjen klip

"Tokom svakog od ova tri razdoblja biljka kukuruza mora imati vrlo specifična svojstva kojima bi smanjila štetu uzrokovanu sušom, a to je upravo ono što smo postigli", ističu iz ove kompanije. 

Ovom programu hibrida, iz grupe dozrijevanja FAO 370, pripada KWS HYPOLITO koji ima odličnu energiju klijanja što osigurava brzo nicanje. Efikasno se prilagođava uzgojnom području i ostvaruje visoke i stabilne prinose zrna u različitim uvjetima. Biljka je čvrsta i robusna što hibridu daje stabilnost u ekstremnim uvjetima proizvodnje.

"Oplodnja je vrlo efikasna i osigurava popunjen klip do vrha. Formira vrlo atraktivan klip na kojem je redovno 16 ili 18 redova zrna. U redu najčešće ima 34 do 38 zrna u tipu zubana ovisno o gustoći sjetve i proizvodnim uvjetima. Zrno je izrazito krupno, intenzivne narandžaste boje", kažu iz KWS-a, napomenuvši da je hibrid prvenstveno i namijenjen za proizvodnju zrna, ali se može korstiti i za branje u klipu i silažu

Rezultate pokusa u kojima se može vidjeti kako su se navedeni hibridi pokazali u prošloj godini u Bosni i Hercegovini možete pogledati u dokumentu ispod ovog teksta. 


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

KWS Kukuruz Hibrid kukuruza KWS KASHMIR ClimaCONTROL3 Plus4GRAIN KWS HYPOLITO Očekujte više Expect more


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: info@kws.hr web: https://www.kws.ba