Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup pšenice
  • 30.06.2022. 09:00

Hladan tuš i za ratare u Hrvatskoj - cijena pšenice preniska?

Objavljena je kotacija kupovnih cijena za pšenicu, ječam i uljanu repicu

Foto: Martina Popić
  • 5.742
  • 700
  • 0

Neće se više sijati pšenicu i gotovo! Po toj cijeni se ne isplati, prve su reakcije ratara na objavljenu kotaciju kupovnih cijena Žito Grupe u Hrvatskoj.

Naime, prema onome što stoji u cjenovniku, glavna krušarica (za proizvodnju hljeba) otkupljivat će se po cijeni od 2 kune (0,50 KM) za četvrtu klasu do 2,2 kn/kg (0,55 KM/kg) za premium. Dakle, kažu ratari, u prosjeku 2,1 kunu (0,51 KM), ako ne padne dodatno jer "kojekakvi troškovi" i eto nas na 1,7 kn/kg (0,42 KM/kg). 

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Kako objašnjavaju iz Žito d.o.o., uz ispunjen uvjet hektolitarske mase, cijena se obračunava ovisno o postotku proteina. Sva pšenica hektolitarske mase ispod 74 kg/hl smatra se IV klasom.

Ukoliko hektolitarska masa ne zadovoljava najnižu vrijednost klase kojoj pripada protein, cijena se umanjuje za 0,02 kn/kg (0,005 KM) za svaki umanjeni 1 kg/hl. 

Također, u svrhu određivanja i razvrstavanja Premium, I i II klase, za pšenicu iznad 13,00% proteina otkupljivač zadržava pravo analize dodatnih parametara kvalitete o svom trošku. 

Robne rezerve Srbije definirale otkupnu cijenu pšenice

Prema objavljenom na 29. juni, ječam će se otkupljivati po cijeni od 1,90 kn/kg (0,47 KM/kg), uljana repica za 4,70 kn/kg (1,18 KM) dok suncokret, soju i kukuruz dogovaraju na upit. 

Podsjećamo, Hrvatska u žetvi 2022. očekuje oko milion tona pšenice, a domaće su potrebe između 400.000 i 450.000 tona. Pod pšenicom je 160.000 hektara, a ozimog ječma je 56.000 hektara što je za preko 23.000 hektara više nego protekle godine. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Tagovi

Pšenica Ječam Uljana repica Otkupna cijena Žito grupa


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer