Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 08.06.2015. 18:00

Hoće li kiše oprati kvalitetu američke pšenice?

Ako se strahovi ostvare i kvaliteta ovogodišnjeg uroda američke pšenice bude lošija, stanje bi moglo dovesti do velike potražnje za EU pšenicom na svjetskim tržištima

Foto: depositphotos.com/maxym
  • 80
  • 4
  • 0

Nakon iznimne količine oborina koja je tijekom svibnja pala u državama koje SAD smatra svojim žitnicama, zabrinutost oko kvalitete ovogodišnje ozime pšenice počela je moriti kako američke proizvođače tako i analitičare. Višegodišnje suše u državama Kansas, Oklahoma i Teksas gotovo su nestale sa svibanjskim kišama, koje su u Oklahomi i Teksasu pale u rekordnim količinama.

Postavlja se pitanje - hoće li nepovoljni vremenski uvjeti utjecati kvalitetu američkih usjeva pod ozimom pšenicom ili su to samo nerealni strahovi kojima se želi poljuljati stanje na tržištu žitarica?

Pomno praćenje stanja

Očekuje se da će vremenske prilike najveći utjecaj imati na regije u kojima se žetva obavlja najranije. Smatra se da će tržište u idućem razdoblju itekako otvoriti oči kako bi pratilo kretanje stanja kvalitete američkih žitarica.

Ako se ovi strahovi ostvare i kvaliteta ovogodišnjeg uroda bude lošija, stanje bi moglo dovesti do velike potražnje za EU pšenicom na svjetskim tržištima (ovisno o kvaliteti), koja je trenutno u prednosti zahvaljujući slabom euru. Zbog spomenutih padalina u američkim ravnicama, u skladu s drugim El Nino godinama, vremenske perspektive ukazuju možemo očekivati tipične El Nino uvjete u nastavku ljeta.

Za američke države u kojima dominiraju ozimi usjevi žitarica, to bi moglo značiti više prosječne razine padalina u narednim mjesecima, što bi moglo utjecati na manju kvalitetu robe, osobito u kasnijih sorti pšenice.

Britanska krušna pšenica

Nešto bliže kući, u Velikoj Britaniji u posljednjih nekoliko mjeseci, domaća je krušna pšenica postala konkurentnija od uvozne njemačke A pšenice. Kao mjerilo u kvaliteti, cijena uvozne njemačke A pšenice djeluje kao gornja granica cijene britanske pšenice, no ista se udaljavala od navedene granice u posljednjem razdoblju.

Ipak, ovo će vjerojatno potaknuti povećanje korištenja domaće krušne pšenice u Velikoj Britaniji, gdje postoji potražnja za njom.

Foto: depositphotos.com/maxym


Tagovi

Vremenske prilike Svjetsko tržište žitarica El Nino Američka pšenica EU pšenica Stanje ozimih usjeva Žetva 2015 Kiše u Americi


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁