Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Axereal Croatia
  • 27.05.2019. 15:00
  • Brodsko-posavska, Nova Gradiška

Hoće li PPK opet ostati bez dijela površina zbog novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu?

U PPK Nova Gradiška, koji djeluje u sklopu francuske grupacije Axereal, strahuju da će provedbom programa raspolaganja državnog zemljišta u osam JLS na novogradiškom području opet ostati bez dijela površinama na kojima se godinama ta tvrtka ističe odličnim rezultatima u sjemenskoj proizvodnji i organizaciji kooperanata.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 1.959
  • 133
  • 0

Među obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i poljoprivrednim tvrtkama, ali i jedinicama lokalne samouprave ima još mnogo prijepora, dvojbi, nejasnoća i strahova oko programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske po novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu koji je donesen početkom prošle godine. Problema je mnogo i različiti su za svako područje, no ovdje ističemo nekoliko.

S mnogo zabrinutosti na programe raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem gledaju u vrlo uspješnoj novogradiškoj tvrtki Poljoprivredno prehrambeni kompleks koja od 2001. godine djeluje u sklopu francuske grupacije Axereal, poljoprivredno prehrambena kooperativa i grupa za preradu hrane. Poljoprivredno prehrambeni kompleks je ponosni nositelj tradicije uzgoja ratarskih kultura i poljoprivrednih aktivnosti u okolici Nove Gradiške. Osnovna djelatnost tvrtke je umnažanje i proizvodnja sjemena visokoprinosnih sorti ječma, pšenice i soje.

U PPK je zaposleno 60 djelatnika, mogli bi ostati bez posla?

Ta renomirana tvrtka nekada je obrađivala oko 12.500 hektara, dok sada radi samo oko 2.500 hektara poljoprivrednog zemljišta. Strahuju da će ostati još bez dijela tih površina. To je Danko Vincetić, direktor PPK Nova Gradiška prošlog tjedna na 2. proljetnom sajmu i 21. poljoprivredno-poduzetničkim idejama u Novoj Gradiški upozorio Tugomira Majdaka, državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede. Evo što je tom prigodom izjavio za Agroklub: 

"Prije svega moram reći da su u PPK-u obustavljene sve planirane investicije zbog nesigurnosti oko poljoprivrednog zemljišta i ovakvog novog Zakona. Nije nam u interesu bilo što investirati, pogotovo ne u skupe suvremene strojeve i mehanizaciju, ako ne riješimo osnovni uvjet za proizvodnju, a to je - zemlja. Prednost se daje lokalnim proizvođačima, a mi smo tvrtka koja obrađuje zemlju na osam jedinica lokalne samouprave i ne možemo na svima biti domicilni, nego samo na jednoj. Zbog toga u svih ostalih sedam nismo u prednosti i možemo ostati bez dijela zemlje s kojom smo do sada godinama raspolagali. Osim toga, zemljišni maksimumi su različiti od općine do općine, što nas također dovodi u vrlo nepovoljnu situaciju. Naša tvrtka zapošljava 60 odličnih djelatnika, po jednom djelatniku imamo oko 40 hektara i ako u natječajima izgubimo zemlju, morat ćemo dati otkaze određenom broju ljudi", kaže Vincetić, direktor PPK, tvrtke koja godinama postiže odlične rezultate u poljoprivrednoj, osobito u sjemenskoj proizvodnji za koju su, kako kaže, potrebni velika stručnost, odgovornost i znanje.

vd
Proizvode pivarski ječam za potrebe tvornice slada Slavonija slad u Novoj Gradiški

Ako ostanu bez zemlje, smanjit će se količina kvalitetnog sjemenja

Teba istaknuti da je ta novogradiška tvrtka godinama surađujući s mnogobrojnim kooperantima na visoku razinu uzdigla proizvodnju kvalitetnih pivarskih ječmova za potrebe sestrinske tvrtke tvornice slada Slavonija slad koja također djeluje u sklopu grupacije Axereal.

Ako ostanu bez dijela zemlje, moglo bi to uvelike utjecati na smanjenje proizvodnje kvalitetnog sjemenja na hrvatskim površinama.


Fotoprilog


Tagovi

Poljoprivredno prehrambeni kompleks Axereal Državno zemljište Raspolaganje zemljištem


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.


Partner

Axereal Croatia d.o.o.

Kralja Petra Svačića 17, 35400 Nova Gradiška, Hrvatska
tel: +385 (35) 361 444, fax: +385 (35) 362 507, e-mail: info.croatia@axereal.com web: http://www.axereal.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo