Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva suncokreta
  • 03.09.2015. 11:45

Hrvatska će proizvesti sto tisuća tona suncokreta!

Iako se o cijenama tek počelo razgovarati, pretpostavlja se kako će ona biti veća nego prošle godine i to, kako dodaje prvi čovjek čepinske Uljare, značajno, barem 20 posto viša.

Foto: depositphotos.com, goceristeski
  • 1.120
  • 115
  • 0

Prvi otkosi suncokreta su pali, a žetva ove uljarice protegnut će se idućih mjesec i pol dana. Suša mu gotovo nije štetila, pa uljari očekuju solidnu godinu.

"Suša suncokretu gotovo uopće nije ni štetila, nije ostavila ni traga za razliku od soje i kukuruza. Suncokret je u dobrom stanju. Prinosi su, prema onome što je do sada skinuto, solidni i trebali bi se kretati na razini prosječnih godina, a u nekim dijelovima čak i iznad toga. No, još je premali broj hektara požnjeven kako bismo na temelju toga mogli donijeti generalni zaključak", kaže Josip Bičvić, direktor Tvornice ulja Čepin.

Više od tri tone po hektaru?

Očekuje se kako bi se po hektaru moglo skinuti više od tri tone suncokreta, iako je moguće da na nekim tablama bude i manje od toga. "Žetva je krenula prošloga vikenda, još nije u punom jeku, ali očekujemo kako će veliki broj proizvođača ovoga tjedna započeti s ozbiljnijom žetvom ranijih sorti te na površinama koje su dobile nešto manje kiše. Ovisno o vremenu, žetva će potrajati mjesec do mjesec i pol dana jer neke kasnije sorte neće biti zrele još tri tjedna", dodaje on.

Službenih podataka o tome koliko je točno poljoprivrednih površina u Hrvatskoj zasijano suncokretom nema, ali prema procjenama uljara kreće se između 30.000 i 35.000 hektara s kojih se planira skinuti između 90.000 i 100.000 tona. Slično je bilo i nekoliko protekih nekoliko godina, iako je Hrvatska znala imati i veće površine pod ovom uljaricom.

Cijena suncokreta 20% viša

"Posljednje dvije godine cijena suncokreta je bila niska i to je ljude odvratilo od sijanja", napominje Bičvić. Iako se o cijenama tek počelo razgovarati, pretpostavlja se kako će ona biti veća nego prošle godine i to, kako dodaje prvi čovjek čepinske Uljare, značajno, barem 20% viša.

"Čekaju se malo veći otkupljivači i proizvođači iz okruženja jer Mađaraska i Rumunjska realno najviše određuju cijenu, pa čak i Srbija dok je Hrvatska premali faktor. Čekamo s kakvim će oni cijenama izaći, tako da ćemo krajem ovoga ili početkom idućeg tjedna znati i kolika će ona biti u Hrvatskoj", napominje čelnik Uljare.

Suncokret izvan granica RH

Iako bi zasijane površine i raspoložive količine bile dovoljne da zadovolje potrebe Tvornice ulja Čepin, neralno je očekivati, kažu i sami, da otkupe svu ili barem veći dio hrvatske proizvodnje jer već unaprijed postoje određeni interesi i dogovori prema kojima će suncokret završiti izvan granica Hrvatske, u Mađarskoj ili Srbiji.

"Ovisno o tome koliko će ga se izvesti, ovisi hoćemo li nešto uvoziti. Prvotni plan je da ne uvozimo, nego da otkupimo i preradimo hrvatski suncokret i isplatimo ga što je najbrže moguće prema najboljoj cijeni. Ako skupimo 80.000 tona suncokreta, onda ništa ne bi uvozili", poručuje Bičvić.

Foto: depositphotos.com, goceristeski


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Tagovi

Suncokret Žetva Tvornica ulja Čepin Hektari Proizvođači Srbija Mađarska Rumunjska Cijena Prinos Sijanje Josip Bičvić Ranije sorte


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]