Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvođačka ekspanzija
  • 14.10.2015. 11:20

Hrvatska postaje raj za soju!

Cilj je dosegnuti 100.000 hektara pod sojom u Hrvatskoj na kojima bi se moglo proizvesti između 250.000 i 300.000 tona soje s čime bi se zadovoljile vlastite potrebe kako u stočarstvu, tako i ljudskoj prehrani, ali određene količine završile i u izvozu.

Foto: depositphotos.com, digicomphoto
  • 1.238
  • 227
  • 0

Soja je doživjela proizvođački boom u Hrvatskoj. U posljednje tri godine gotovo su se udvostručile površine pod ovom uljaricom, pa je tako s početnih 45.000 hektara narasla na ovogodišnjih 75.000. Cilj je dosegnuti 100.000 hektara na kojima bi se moglo proizvesti 250 do 300 tisuća tona soje čime bi se zadovoljile vlastite potrebe, kako u stočarstvu tako i ljudskoj prehrani, dok bi se određene količine mogle izvoziti.

"Prošle godine, od ukupno 130.000 tona izvezli smo gotovo 79.000, što dokazuje kako Hrvatska može proizvesti kvalitetne uljarice i pratiti svjetske trendove. Ako proizvođači budu zadovoljni ovogodišnjom otkupnom cijenom, to će jamčiti povećanje sjetvenih površina", istaknuo je Ernest Nad iz osječke HGK prilikom predstavljanja programa Dunav Soja pokrenutog prije tri godine.

Poboljšati preradu na lokalnoj razini

Proizvodnja soje se u posljednje tri godine gotovo udvostručila!

Riječ je o organizaciji koja okuplja proizvođače i prerađivače soje, ali i proizvođače stočne hrane, mlijeka, mesa, jaja kao i trgovačke lance te druge organizacije. Sjedište joj je u Beču, a obuhvaća područje podunavskih zemalja uključenih u proizvodnju ne genetski modificirane soje.

"Potencijali za uzgoj soje na ovom području su ogromni, ali se želi poboljšati prerada na lokalnoj razini kako bi cijela regija postala samostalna glede nabavke proteina i smanjenja uvoza iz Brazila", objašnjava Silvia Sponza, managerica za znanost i inovacije na projektu Danube Soya.

Povezivanje proizvođača i otkupljivača

Markica Dunav Soja označava određeno geografsko područje s kojom se jamči kako se ne radi o genetski modificiranoj soji, a svojim standardima obuhvaća i europske zakone o primjeni pesticida i socijalnog prava.

"Standarde nije teško zadovoljiti, ali je prethodno potrebna dobra edukacija. Na demonstracijskim poljima proizvođači mogu vidjeti konvencionalni i organski način proizvodnje ove uljarice. Same kontrole vezano uz certifikaciju usklađene su s onima koje prolazi svaki proizvođač radi usklađivanja standarda i same proizvodnje. Naša organizacija se ne bavi otkupom i prodajom, nego samo povezivanjem proizvođača i otkupljivača", dodaje Sponza.

Kvalitetan domaći sortiment

Stručnjaci s Poljoprivrednog instituta Osijek slažu se kako Hrvatska ima velike potencijale za proizvodnju jer su dobri okolinski uvjeti, kao i poznavanje agrotehnike.

"Ono najvažnije što imamo jest, a to je naša komparativna prednost u odnosu na zemlje u okruženju, kvalitetan domaći sortiment. Unatoč ovogodišnjim vremenskim nepogodama, proizvođači su poštovali mjere agrotehnike uz kvalitetan sortiment na tržištu te su uspjeli ostvariti prosječan urod zrna koji prelazi i ekonomski prag učinkovitosti", tumači znanstvenica Aleksandra Sudarić s Poljoprivrednog instituta Osijek. Svake godine povećava se broj zainteresiranih proizvođača soje jer je riječ, suglasili su se, o isplativoj kulturi.

Kontrola proteina i GMO sadržaja

"Soja je kultura koja ima budućnost jer Europa traži kvalitetno zrno koje nije GMO za stvaranje finalnog proizvoda kako za potrebe ljudi, tako i stoke. Do 2012. godine, dok nije osnovan sustav Dunav Soja, Europa je uvozila 97% soje kako bi zadovoljila potrebe za stvaranjem finalnog proizvoda. Uljarica s oznakom Dunav Soja postiže na tržištu nešto veću cijenu, ali se plaća po kvaliteti, a ne isključivo po urodu. Oni koji su ušli u ovaj lanac prolaze određenu kontrolu kvalitete koja podrazumijeva sadržaj bjelančevina, a ponajviše kontrolu je li GMO ili nije", napominje Sudarić.

Uskoro prerada soje u Županji?

Županjska tvrtka Seges prva je na području Hrvatske koja se certificirala za proizvodnju Dunav Soje. Oko stotinu njihovih kooperanata na 3.000 hektara isključivo Dunav Soju proizvodi već treću godinu za redom. "Svu robu plasiramo isključivo na zapadno tržište i to Austrije, Njemačke, Švicarske, Belgije i Italije. Soju prerađujemo u Mađarskoj jer nemamo vlastite pogone, ali planiramo izgradnju takvog postrojenja u Županji. Kandidirali smo se na EU fondove, ali kako to nije bio primarni sektor, nismo dobili prolaznu ocjenu", kaže Miroslav Jurić, direktor ove tvrtke.

Foto: depositphotos.com, digicomphoto


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Dunav Soja Soja Podunavske zemlje Beč GMO Ne-GMO Hrvatska proizvodnja Prinos Hektar Poljoprivredne površine Stočna hrana Prerađivači soje Povećanje sjetvenih površina Otkupna cijena Ernest Nad HGK Primjena pesticida Certifikacija Silvia


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com