Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rekord u proizvodnji kukuruza
  • 29.12.2017. 12:00

Hula opet oborio rekord s preko 36 t/ha kukuruza!

David Hula oborio je svoj, ali i svjetski rekord iz 2015. te je ove godine ostvario na navodnjavanoj površini preko 36 tona kukuruza po hektaru! Kako je oporavio usjev od tuče, pročitajte u nastavku.

Foto: screenshot/youtube.com
  • 12.734
  • 564
  • 0

"Sijemo kad su povoljni uvjeti, budući da smo uvidjeli razliku koliko temperatura tla prilikom sjetve i klijanja može u konačnici utjecati na prinos i po nekoliko tona po hektaru. Nakon sjetve treba oko tri dana da sjeme počne upijati vodu i upravo je taj treći dan kritičan jer ta voda u tlu ne smije biti prehladna", rekao je David Hula.

"Prije desetak godina ostvarivali smo prinose od oko 18 t/ha, zatim se to povisivalo na preko 20 t/ha i mislili smo da je nemoguće ostvariti više no prevarili smo se."

Naime, ovaj farmer iz mjesta Charles City u saveznoj državi Virginia oborio je svoj, ali i svjetski rekord iz 2015. godine te je ove godine ostvario na navodnjavanoj površini preko 36 tona kukuruza po hektaru koristeći sjeme Pioneer P1197AM. Ovaj prinos ostvario je u sklopu Nacionalnog natjecanja u prinosu udruženja uzgajivača kukuruza (National Corn Growers Association (NCGA) Corn Yield Contest) u kategoriji "NO-TILL/STRIP TILL IRRIGATED".

Svjetski rekord u 2015. - 35,8 tona kukuruza po hektaru!

Godina je bila povoljna no pogodila ih tuča

"Ovo je bila godina s povoljnim uvjetima, što nam je definitivno pomoglo. Sa sjetvom smo krenuli 13. travnja i sve je krenulo dobro - vremenski uvjeti su bili povoljni, bilo je toplo i dovoljno suho da se krene sa sjetvom. Prvo smo mislili da smo posijali preplitko, ali nije bilo tako. Zatim je krajem travnja uslijedilo zahlađenje, oblačno vrijeme, kiša te pad temperatura. Niže temperature nastavile su se i u svibnju, nakon čega je stiglo ono što nam je moglo uništiti urod - tuča", kaže David.

"Nisam bio na svom gospodarstvu kada je krenula oluja. Led je padao gotovo minutu", kaže David. Nakon toga pokušao je "oživjeti" urod raznim preparatima, kako bi dobio barem nekakav prinos. Koristio je huminske i fulvinske kiseline te mikronutrijente kako bi se usjev oporavio.

Otac mi je uvijek govorio kako majka priroda pobjeđuje i da je borba s vremenom najveći izazov.

Kada je kukuruz dosegao određenu visinu, nakon metličanja, nisu htjeli riskirati i ulaziti u usjev, već su ga tretirali gnojivima i pesticidima helikopterom. "Htjeli smo usjev održati zdravim i zelenim koliko je to moguće", ističe David.

Zbog tuče i suše nadali se barem 20 t/ha

Zbog visokih temperatura žetva je počela nešto ranije ove godine. Zbog oluje koja ih je zadesila mislili su da će prinos biti oko 20 t/ha, iako su očekivali više zbog napora koji je uložen da se kukuruz oporavi i potencijale te parcele.

"Na drugoj parceli imali smo usjev kukuruza kojeg smo također navodnjavali i kojeg nije udarila tuča pa smo na njemu očekivali veći prinos, no nije bilo tako. Iznenadili smo se s preko 36 tona po hektaru!"

Koliki je Vaš osobni rekord u proizvodnji kukuruza?

Foto: screenshot/youtube.com


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Prinos Rekord 2017 David Hula SAD Tržište Navodnjavanje Pioneer


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.