Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rekord u proizvodnji kukuruza
  • 29.12.2017. 11:30

Hula opet oborio rekord sa preko 36 t/ha kukuruza!

Dejvid Hula oborio je svoj, ali i svetski rekord iz 2015. godine, pa je ove ostvario na navodnjavanoj površini preko 36 tona kukuruza po hektaru! Kako je oporavio usev od grada, pročitajte u nastavku.

Foto: screenshot/youtube.com
  • 1.782
  • 70
  • 0

Dejvid Hula (David Hula) iz Virždinije (SAD) oborio je svoj, ali i svetski rekord iz 2015. godine, pa je ove ostvario na navodnjavanoj površini preko 36 tona kukuruza po hektaru!

"Pre desetak godina ostvarivali smo prinose od oko 18 t/ha, zatim se to povećalo na preko 20 t/ha i mislili smo da je nemoguće ostvariti više, no prevarili smo se. Sejemo kad su povoljni uslovi, budući da smo uvideli razliku koliko temperatura zemljišta prilikom setve i klijanja može uticati na prinos i po nekoliko tona po hektaru. Nakon setve treba oko tri dana da seme počne da upija vodu i upravo je taj treći dan kritičan, jer ta voda ne sme biti prehladna", rekao je Hula.

Koristio je seme Pioneer P1197AM. Ovaj prinos ostvario je u sklopu Nacionalnog takmičenja u prinosu Udruženja uzgajivača kukuruza (National Corn Growers Association (NCGA) Corn Yield Contest) u kategoriji "NO-TILL/STRIP TILL IRRIGATED".

Svetski rekord u 2015. - 35,8 tona kukuruza po hektaru!

Godina je bila povoljna, ali pogodio ih grad

Godina je bila sa povoljnim uslovima, a Hula kaže da im je to definitivno pomoglo. Sa setvom su krenuli 13. aprila. Bilo je toplo i dovoljno suvo.

"Zatim je krajem aprila usledilo zahlađenje, oblačno vreme, kiša i pad temperatura. Niže temperature nastavile su se i u maju, nakon čega je stiglo ono što nam je moglo uništiti prinos - grad. Nisam bio na svom imanju kada je krenula oluja. Led je padao gotovo minut", kaže Dejvid.

Nakon toga pokušao je "oživeti" usev raznim preparatima, kako bi dobio barem nekakav prinos. Koristio je huminske i fulvinske kiseline, kao i te mikronutrijente.

Otac mi je uvek govorio kako majka priroda pobeđuje i da je borba sa vremenom najveći izazov.

Kada je kukuruz dosegao određenu visinu, nakon metličanja, nisu htjeli riskirati i ulaziti u usjev, već su ga tretirali gnojivima i pesticidima helikopterom. "Htjeli smo usjev održati zdravim i zelenim koliko je to moguće", ističe David.

Zbog grada i suše nadali se barem 20 t/ha

Zbog visokih temperatura žetva je počela nešto ranije ove godine. Zbog oluje koja ih je zadesila mislili su da će prinos biti oko 20 t/ha, iako su očekivali više, zbog napora koji je uložen da se kukuruz oporavi i potencijale te parcele.

"Na drugoj parceli imali smo usev kukuruza koji smo takođe navodnjavali i koji nije ustradao od grada, pa smo na njemu očekivali veći prinos, ali nije bilo tako. Iznenadili smo se sa preko 36 tona po hektaru!", ističe Hula.

Koliki je Vaš lični rekord u proizvodnji kukuruza?

Foto: screenshot/youtube.com


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!