Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bioaktiv formula
  • 26.03.2023. 16:30

I biljkama treba "smoothie" za snagu i energiju - evo gdje ga naći

Donosimo novitete u zaštiti i ishrani bilja s patentiranom bioaktiv fomulom. Imaju ih samo ovi preparati na tržištu, kaže Lukrecija Lešić.

Foto: Krume Ivanovski
  • 2.743
  • 330
  • 0

Ekstremni vremenski uvjeti pogađaju našu poljoprivreda sve češće. Suši i mrazu svjedočimo iz godine u godinu, a oborina - ili nemamo dovoljno kada nam trebaju, ili dolaze naglo i u neočekivano velikim količinama, stvarajući nepovratnu štetu posebno na ratarskim kulturama.

O tome što poljoprivrednici mogu učiniti da umanje tu štetu i mogu li uopće preventivno djelovati, razgovarali smo s Lukrecijom Lešić, dipl. ing. agr. – specijalisticom za ratarstvo tvrtke AgroChem Maks.

Ona je sa svojim kolegama agronomima zadnje tri godine provodila pokuse na poljoprivrednim gospodarstvima koja se nalaze na različitim tipovima tla u Hrvatskoj. Tražili su što nedostaje biljkama, ne samo da prežive ekstremne klimate, nego da uz to daju svoj maksimum, ali i ono što je svakom poljoprivredniku cilj – veći prinos.

Temeljem rezultata njihova istraživanja, razvijena je nova linija biostimulatora i folijarnih gnojiva - TORA, rastući brend biostimulatora i specijalnih gnojiva u Hrvatskoj. Ovi preparati ubrzavaju metabolizam biljke i enzimske procese, te joj omogućavaju da bolje usvoji hranu i savlada stres, odnosno da normalno funkcionira i u lošim uvjetima.

"Energetska bomba, tako se mogu opisati naši preparati. Oni su kombinacija ciljanih mikroelemenata, aminokiselina i patentirane bioaktivne formule. Ono što u modernoj ljudskoj prehrani zovemo smoothie, to je TORA za ishranu bilja“, rekla je Lukrecija Lešić.

Priprema za ishranu kukuruza na polju u Virovitičko-podravskoj županiji (Foto: Predrag Radojčić)

Ne birajte preparat zbog broja na ambalaži

Ono što ih čini drugačijima u odnosu na konkurenciju je što svi njihovi proizvodi sadržavaju bioaktiv formulu, zbog koje je tolerancija na stresne uvjete i asimilacija hranjiva neusporedivo veća od uobičajenih formulacija gnojiva, nastavlja Lukrecija. Ta se formula nalazi u svakom TORA preparatu, a linija TURBO prilagođena je pojedinačnim ratarskim kulturama: žitaricama, uljaricama i kukuruzu.

Ta specijalna gnojiva u svom sastavu sadrže prirodne kelatore koji vezuju ione kalcija, magnezija, aluminija i željeza, te ih čine lako dostupnim biljkama, istovremeno popravljaju kvalitetu vode i pojačavaju djelovanje pesticida. Kompatibilni su sa svim sredstvima za zaštitu bilja i mogu se primjeniti u kombinaciji.

Često kad dođe kod poljoprivrednika, priča nam, kažu joj da po broju na ambalaži odlučuju koji će preparat koristiti, pa što je veći broj veća je vjerojatnost da će takav proizvod kupiti. 

"Kada odlučujete koji uzeti, ne treba gledati samo brojeve. Pitaju me koliko imamo bora u preparatu i očekuju da kažem 11 ili 21 posto, ali ne treba im samo jedan element - to je isto kao samo pijete Coca Colu ili jedete krumpir i ništa više“, slikovito je opisala poljoprivednicima na konferenciji koju je organizirala tvrtka AgroChem Maks.

Nalivenije i krupnije zrno pšenice

Linija TORA TURBO CEREALS je namijenjena za sve žitarice, pšenicu, ječam, zob, tritikale, raž, pir i slično. Mnogo poljoprivrednika već je isprobalo ovaj novi preparat.

OPG Nikola Šutalo iz Veliškovaca koristio je dozu od 3 litre po hektaru, na svojoj pšenici sorte kraljica. Primjenio ju je od početka vlatanja do klasanja, odnosno do onog trenutka kada je išao u zaštitu od bolesti. Dobio je 9,5 tona po hektaru s proteinima do 15 posto, kazala je Lukrecija koja je savjetovala Nikolu u primjeni odgovarajuće doze.

Nikola Šutalo u polju pšenice. FOTO: Lukrecija Lešić

"Ovaj će preparat omogućiti da biljka produži vegetaciju, da što duže nalijeva. Jer svaki dan nalijevanja zrna je barem 100 kila više na vagi. S TURBO CEREALS-om ćete podići vaš hektolitar, ne i proteine, ali imat ćete nalivenije i krupnije zrno“ istaknula je Lešić.

Što više mahuna to više kila na vagi

Linija TURBO OILSEEDS namijenjena je za uljarice i biljke koje cvatu: soju, suncokret, uljanu repicu, ali i tikve uljarice pa čak i kamilicu.

Osim bioaktivnog kompleksa, u ovom preparatu ima bora, molibdena, cinka, mangana i željeza. Kombinacija ovih elemenata je vrlo važna, samo jedan element nije dovoljan da bi biljci dao snagu i energiju.

"Uvijek ističem da prinos nije uvjetovan onim elementom kojeg ima viška, a to je najčešće dušik, jer stalno gledate kad će oblak doći iznad njive da raspete kan ili nešto drugo. Prinos je uvjetovan onim elementom koji je u deficitu“, pojasnila je Lukrecija.

Ovaj preparat treba koristiti u trenutku kada prva etaža samo što nije otvorila cvjetić, nastavlja ona, pod pretpostavkom da su prethodno riješeni svi korovi. U slučaju kiše dolazi do odbacivanja cvjetova, pa kada trebate po svakoj etaži imati šest mahuna - vi imate jednu dvije ili nijednu, kaže ona. Takvu štetu imali smo priliku vidjeti u 2022. godini, ratari su imali od 8 do 19 mahuna, a prinosi soje su bili između 500 kila dao 1,2 tone.

"Korištenje TORA TURBO OILSEEDS preparata, omogućava da se nepovoljni uvjeti prebrode, da se oplodnja uspješno obavi i da imate mahune. Jer mahune su one koje daju prinos. Vama ne treba slama, što više mahuna to više kila na vagi“, kazala je ova diplomirana inženjerka agronomije.

Josip Karas zadovoljan je prinosom suncokreta.

Josip Karas iz Semeljaca sijao je suncokret. Koristio je navedeni preparat kako bi pripremio biljke na štetne uvjete, odnosno sušu koja ga je mogla skupo stajati. Tri litre po hektaru koristio je prilikom zadnjeg ulaska u suncokret, imao je oko 5 tona prinosa po hektaru, te podigao uljnost. Ovisno o hibridu, drugi proizvođači su imali povećanu uljnost od 0,5 do jedan posto, ispričala je ova stučnjakinja za ratarstvo.

Na gospodarstvu Siniše i Franje Kordija ovaj je preparat korišten na samom početku sadnje uljane repice. Kada je 5 do 10 posto cvjetova na uvratinama otvorilo prve cvjetiće to je bio trenutak za krenuti u tretman - 3 litre po hektaru. 

"Kordijevi su dobili maksimalan broj komuški po biljci, mi smo nabrojali čak 600. Upravo komuške daju prinos, kao što mahune daju kod soje“, navela je Lukrecija te istaknula da je ovaj preparat povoljan i za kamilicu, te rezultira krupnijim glavicama i minimalnim osipanjem cvjetova, što je jako važno za veći i stabilniji prinos.

Franjo Kordi uzgaja uljanu repicu.

Širi, duži i zeleniji list kukuruza

Za kukuruz osmišljena je posebna linija TORA TURBO CORN, patentirana isključivo za tu kulturu. U sebi sadrži cink, jer su stručnjaci iz AgroChem Maksa na terenu primjetili da na mnogim poljima između trećeg i osmog lista nema cinka, što se vidi na žutim štraftama na listu kukuruza.

Nedostatak cinka će učiniti da kukuruz ostane patuljast, on će biti u osmom listu ali će biti do koljena, bez klipića. Da se to ne dogodi osmišljen je poseban proizvod za rješenje tog problema, a potrebno je odraditi samo jedan tretman, tvrde iz ove tvrtke.

Dražen Petrović iz Račinovaca, radi 80 hektara kukuruza, pšenice, ječma i suncokreta. Lani je prvi put koristio TORA TURBO CORN.

"Vidio sam razliku na svojim biljkama koje sam tretirao u odnosu na kolegu koji nije s ničim špricao. Nakon dva tjedna od primjene imao sam širi, veći i zeleniji list te bolji start, pa ću ove godine TORA proizvode koristiti i za soju i ostale kulture“, rekao je Dražen Petrović. S njim se slaže i Željko Varešanin, također iz Račinovaca, koji obrađuje sto hektara, a preparat je koristio na soji.

Dražen Petrović (u sredini) s kolegama Željkom Varešaninom i njegovim sinom Igorom

Mnogi ratari nemaju običaj ulaziti u kukuruz, ali kada temperature prelaze 35 stupnjeva listovi se ušilje, što treba izbjeći. Ako imate silažu i želite da list istane zelen i zdrav, možete tretirati i u zadnjem ulasku, ali ako tražite prinos i tone onda treba ući između četvrtog i šestog lista, objašnjava.

"Znaju mi ratari reći da tada nema baš lisne mase i boje se da se preparat neće primiti, ali hoće jer ono što se okapa dolje djelovat će i preko tla“, zaključila je Lukrecija Lešić, stručnjakinja za ratarstvo tvrtke AgroChem Maks.

Pogledajte video:


Fotoprilog


Tagovi

AgroChem Maks TORA TORA TURBO CEREALS TORA TURBO OILSEEDS TORA TURBO CORN Lukrecija Lešić Nikola Šutalo Franjo Kordi Dražen Petrović Željko Varešanin Josip Karas Folijarna gnojiva Biostimulatori


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce